a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. július 27., vasárnap

Ropogós sült csirke... zöldbab sajtosan besamelesen...



Egészben sütöttem ropogósra a csirkét, jó fűszeresen, de mire észbekaptam már csak ennyi volt látható belőle, a sajtos besameles zöldbabból is.
Mint láthatjátok imádjuk a zöldségeket köretként enni, hol tejszínesen, vajjal, fokhagymával összepárolva, hol pedig besamelesen, sajtosan, ami akár egytálnak is megfelel külön, például nyáresti vacsorának.

A csirkét tisztítás után jól besózom és sültcsirke fűszerkeverékkel bedörzsölöm, tepsibe rakom mellével lefelé, zsiradékkal - ez lehet olaj, vaj, sertészsír, liba/kacsazsír, szinte mindegy, minddel finom lesz, előnyben persze a vaj és a baromfizsiradékok - és kb. 1 dl vízzel megöntözöm, majd lassú tűznél, 160-170 fokon sokáig sütöm, amikor már látom, hogy a háta rész színesedik, akkor megfordítom, majd a melle részt is kanalanként meglocsolom, a hasüregbe is belocsolok és tovább sütöm amíg ez az oldal is színesedik, végül 10 percre felkapcsolom 220 fokra a sütőt és ropogósra sütöm, majd mindent lekapcsolok és újabb 10 percig pihentetem a nyitott sütőajtó mellett, és csak ezután darabolom fel tetszés szerint, mikor nagyobb, mikor kisebb darabokra. Nagyon finom, bőre fűszeres, ropogós, a húsa omlós és szaftos. Imádjuk.


1- 1,5 kg friss zöldbab, lehet egészben is hagyni, de feldarabolva is szoktam
sok fokhagymagerezd
só, bors
vaj,liszt,tej a besamelhez
sok reszelt sajt

A zöldbabot sós, borsos, fokhagymás vízben forrástól számítva 10-15 percig előfőzöm, leszűröm - a leve kitűnő zöldséglevesalap lehet, nálam kivétel nélkül mindig lesz is - majd vajazott tepsiben elterítem.
Elkészítem a besamelt - aminek a készítési módját a blogon, oldalt lent, a Receptek címszó alatt megtalálja az, aki utána szeretne nézni, mert nem tudja még -  és ráöntöm, hogy mindenütt fedje, takarja, végül rengeteg sajttal megszórom, amiből egy jó maréknyit a besamelbe is belekavartam persze, és forró sütőben 200 fokon pirosra sütöm, amikor a tetején a sajt színes lesz akkor kész is.
Azt hiszem nem kell különösebben áradoznom róla, hogy mennyire finom, mert az.
Sokszor és sokat eszünk ilyet, télen is fagyasztott zöldbabbal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése