a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. június 28., vasárnap

Palócleves és megint a szerb csavart rétespite... most a meggyes változat...

Palócleves, természetesen friss zöldbabbal és újkrumplival, fölséges és jó kiadós, finom leves nagyon.
receptleírás  itt


Szerb csavart meggyes rétespite
... csak nem hagyott nyugodni a dolog a túrós változat után, egyszerűen muszáj volt elkészítenem így is, és ahogy a túrós is, nos ez a meggyes is valami szuper finom lett és villámgyorsan fogyott.
Megmondom őszintén a meggybefőtt a magozás miatt kellett, már hogy ne kelljen annyit magoznom, természetesen lehet friss meggyből is az egész töltelék, akkor kimagozva, tálban cukorral, őrölt fahéjjal összekeverve állni hagyni, hogy kis levet eresszen... és a többi ugyanaz
A túrós-mazsolás részletes receptje  itt


Töltelék:
1 ü. meggybefőtt a levével együtt  /télen 2 üveg szükséges ! a friss helyett is/
1/2 kg friss meggy, magozva
cukor ízlés szerint
őrölt fahéj ízlés szerint
2 dl búzadara
olaj

Egy serpenyőben, amiben elfér az összes töltelék kényelmesen, olajon megpirítottam a darát, csak épp homokszínűre, majd előbb beleöntöttem a befőtt levét - vigyázat sistereg és fröcsköl rendesen, le ne forrázzuk magunkat ! - utána a meggyszemeket szórtam hozzá, a befőttét is, meg a frisset is.
Addig kevergettem, míg a dara föl nem szívta a levet majdnem teljesen, ekkor még édesítettem, őrölt fahéjat szórtam rá és félretettem hűlni.
El tudom képzelni úgy is a tölteléket, hogy akár a befőttet, akár a friss meggyet a levétől leszűrve, enyhén pirított zsemlemorzsa-őrölt dió-cukor-fahéj+ a gyümölcs/befőtt keverékkel összeforgatni és ezzel tölteni a lapokat, így is tökéletes lesz.
Bekevertem az öntetet jó simára, ahogy a túrósnál is.


Öntet:
2 dl tejföl
2 dl cukor
2 dl liszt
2 tk. sütőpor
3 egész tojás
csipet só
1 dl olaj
2 dl szénsavas víz

5 evőkanálnyit a meggyes töltelékhez kevertem.

10 db réteslap/tekercsenként 2 lap, azaz 5x2 lap szükséges összesen


Összeállítás: 
A sütőformát jó alaposan kizsírozni /vajazni, olajozni/, lehet kerek a forma, akkor csigaalakban tesszük bele középről kezdve a szélek felé haladva a feltekert tésztarudakat és megsülve tortaszeletformán vágjuk fel, de lehet szögletes téglalapforma is, akkor csak egymás mellé fektetjük és megsülve kockákra daraboljuk. Ahogy tetszik.
1 cs. rétestésztát szétszedtem, az első lapot deszkára tettem, lekentem az öntettel alaposan, erre jött a 2. lap, megszórtam jócskán és egyenletesen a darás meggy 1/5-vel és feltekerve csigaalakban tettem középre a kerek sütőformámba /mit kerestem, és amit végre megtaláltam, ez nem az a szétszedhetős, így nem kellett körbefóliáznom./
A többi réteslappal ugyanezt megcsináltam, amikor az összes tekercs /5 darab/ benne volt, a maradék öntetet ráöntöttem /kapcsos kerek formánál ezért kell alufóliába tekerni alulról szorosan és kívülről, hogy nehogy kifolyjon !!!/.
200 fokra előmelegített sütőbe toltam, majd visszavettem 180 fokra a hőt és 35-40 percig sütöttem, ennyi idő kötelezően kell, hogy a közepe is át tudjon sülni.
A formában hagytam langyosra hűlni, majd a két tálas módszerrel borítottam ki, ami először ugye kiborítani az egyik tálra, majd erre a másik tál és átfordítani, így kapom meg a tetejét felülre.
Bőven porcukroztam és hatalmas cikkelyekként tálaltam.

Na a következő melyik variáció lesz????
Nem kell találgatni, mert megmondom, a sós, kapros-túrós rétespite lesz, hmmmmm... mondjuk egy gulyásleves után.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése