a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2015. november 28., szombat

Ha hideg van, hát hideg van... akkor jöjjön a kocsonya... desszertnek meg a túrógombóc édesen...



Ezért vártam már a hideget, hogy kocsonyát lehessen főzni, mert imádjuk.
Miközben eszem már nem is érdekel annyira, hogy kint hideg van.
Receptleírás részletesen  itt    a nagy adagra vonatkoztatva


Kocsonya  kis adag 2 főnek, azaz 6 tányérral

2 db köröm, ha kicsik akkor 3 db
1 db csülök
30 dkg sovány sertéscomb, ha nincs csülök !!!!
1 darab füstölt csülök, vagy oldalas, vagy sonka  /el is maradhat, ezek nélkül is finom lesz a kocsonya, de tagadhatatlan, hogy sok ízességet hozzá is ad a füstölt hús/
1 tekercs bőr /elhagyható, mert enélkül is megalszik a lé, de ezzel keményebb, vághatóbb lé a végeredmény/
1 nagy vöröshagyma héjastól
1 fej fokhagyma, gerezdekre bontva
1 ek. szemes fekete bors
1 db hegyes erős paprika
1-1,5 ek. só
6 literes fazék

A körmöket alaposan megtisztítom, általában darabolva veszem, mert szólok a hentesnek, hogy kocsonya lesz és ő megcsinálja helyettem, a 6 literes fazék aljába helyezem a csontos résszel lefelé, mellé megy az ugyancsak szép tiszta csülök, vagy ha az nincs akkor a szép sovány sertéscomb.
Felengedem hidegvízzel és a tűzre teszem nagy lángra, felforralom.
Amikor felforrt lehabozom, egy szűrővel leszedem a keletkező habot, majd beleteszem az összes fűszert és visszaveszem a lángot egészen kicsire, épp csak zizeregjen a lé a fazékban, majd kötelezően 4 órát főzöm így.
A végére egészen biztosan leválik a csontról a hús és a bőr és megalszik a lé is.

Megjegyzés: Az én kocsonyalevem nem kemény, amit vágni lehet a késsel és egy darabban marad, hanem gyönge, rezgős, ha megmozgatom a tányért picit rezeg, ha eszem a villával és késsel olyan csillogó gyöngyszerűvé válik. Mi a férjemmel így szeretjük.
Aki viszont keményre szeretné az vegyen pluszban egy tekercs bőrt is a hentesnél és azt is főzze bele.

Tehát amikor letelik a 4 óra, akkor leszűröm a levet egy másik fazékba, kikészítem a tányérokat, ennél a kisadagnál 3 öblös és 3 mélytányér szükséges.
Kicsontozom a körmöket, csülköt - a csülöknek csak a sovány részét használom, a kövér bőrös részt a csontokkal együtt kidobom - minden tányér aljába elhelyezek körmöt, bőrével lefelé, a csontok helyére teszem a soványhúsból vagy a csülök sovány részéből a darabokat szépen elosztva, jusson minden tányérba ez is, az is.
Általában tányéronként 1 mokkáskanálnyi erős-pistát is teszek a húsok mellé, meg a főtt fokhagyma gerezdeket is elosztom a tányérokban.
A lé amikor átszűrve már állt egy keveset akkor szépen le lehet zsírozni, fogok egy merőkanalat és lassan, óvatosan lemeregetem a tetején összeállt zsírréteget és kiöntöm, amikor ezzel megvagyok akkor minden tányérba kimeregetem a szép tiszta levet a húsokra, lehetőleg jó sok legyen rajtuk, azaz igyekszem színültig telemerni. 1 éjszakát letakarva pihen a hideg konyhában, majd másnap reggel egyenként befóliázom a tányérokat és mennek vagy a hűtőbe, vagy ha kint jó hideg van, akkor a teraszra a konyhaablak párkányára, onnan hozom be az evészeteinkhez annyit amennyi szükséges éppen.
Tálaláskor friss puha kenyeret adok mellé, nagy bögre forró teát, citromot, mert a férjem azzal szereti, én a saját tányéromat még vékonyan meghintem pirospaprikával, mert én meg így szeretem.
Hallottam olyat is, hogy egy lilahagyma felkarikázva, jól megsózva, szintén finom kísérője a kocsonyának, nem lehet rossz, ki fogom próbálni.
Számomra megunhatatlan étel, egyszerűen imádom.




Desszertnek meg fincsi túrógombóc, sok édes tejföllel, pirított morzsával.
Részletes receptleírás  itt


6 megjegyzés:

  1. jajjj, imádom mindkettőt! :) Asszem szülinapomra kocsonyát főzök, emmá' tutti! :)))
    Gyönyörűek a tányérkáid! Guszták, pont ahogy szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kikísérleteztem most a kétszemélyes adagot is, mert már felesleges 12-14 tányérral főzni, nincs Édesapám, aki nagyon szerette szintén, a gyerekeimet nem igazán érdekli, legfeljebb egy ki lében soványhús, de ha nincs az sem baj nekik, maradtunk ketten a férjemmel.
      Na ide fentre be is írom majd a kis adagot, annyira imádom, hogy már a következőn agyalgok, hogy mikor is főzzem :-))))

      Törlés
  2. Nálam már megvan, mert mi is ketten vagyunk, úgyhogy nekem is ki kellett kísérleteznem a kis adagot. Mert nagyon szeretjük a jó kocsonyát és hát semmilyen bóti meg sem közelíti a házit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, muszáj. Tegnap egy még kisebb adagot főztem, 3 tányérral, egy köröm meg egy kevés sovány hús meg a fűszerek kíséretében, most fogom épp reggelizni, nem tudom mi van velem, de mostanában annyira kívánom, egyszerűen muszáj főznöm, de így szuper, ilyen kis adaggal, mert nincs kényszerevés :-)))

      Törlés
  3. Meg így nem is macerás, a nagy adag ellenben igen. A keveset könnyű főzni is, szétmerni is, meg tárolni is.
    És igen, nincs túlevés sem. :)
    Jaj, ne is mondd... ugyanígy vagyok. Három hete, minden második nap (nem túlzok, komolyan) savanyú tojáslevest eszem. Annyira kívánom és olyan jólesik, hogy csak na. Hogy miért azt nem tudom, de nem is fontos, ami jólesik és amire ennyire rákívánunk, abban szerintem van valami, ami a szervezetnek kell. :)

    VálaszTörlés