a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 24., szombat

Köröm és csülökpörkölt... és ami még



Most, hogy kifejezetten hűvösek már az éjszakák és a reggelek kezdünk bedurvulni az étkezésekkel, kezdjük megkívánni a lányommal a fajsúlyosabb ételeket, ráadásul csodaszép osztályon felül megtisztított körmöket kaptam, elég sokat egy csomagban, már csak a csülökfilé hiányzott hozzá, mivel édes gyermekem a körmöt nem, ellenben a csülköt azt megeszi, még akkor is, ha a körömmel együtt főzöm meg.
A csülökfilét egy nagyon kedves ismerősünk szívességből megvett nekünk, amit ezúton is nagyon köszönök neki, mert nem ez az első eset, hogyha kérünk valamit, valami extrábbat, akkor veszi a fáradtságot és elmegy a Nagyvásárcsarnokba, ahol mindent lehet kapni és szuper minőségben és megveszi nekünk. Ezek az extrább dolgok pl. a füstölt libacomb sóletba, a friss pontyszeletek majdan rántani,  a tenyérnyi nagyságú keszeg és kárász, hogy paprikás lisztbe forgatva ropogósra süthessem, szóval minden olyat, amit én itt Tatán és környékén nem kapok meg.
... és akkor a csülökről, őszintén mondom én még ilyen gyönyörű filézett csülköt életemben nem láttam, színhús egy vékony bőrréteggel borítva. Csodás, már fő is az egész cucc az ebédhez.

Köröm és csülökpörkölt főtt krumplival
a köröm felezve, negyedelve, a csülök bőrével együtt nagyobb kockákra vágva
Részletes receptleírás  itt


... és ami még biztosan lesz a hétvégén...


Karalábéleves tejszínesen vajasgaluskával
Részletes receptleírás  itt

valamint  Túrófánk
ez olyan egyszerű, hogy ide írom gyorsan a receptjét:

25 dkg túró
3 egész tojás
2-3. ek. cukor
vaníliáscukor
csipet só
25 dkg rétesliszt
1 sütőpor
kb. 2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
és egy jó maroknyi mazsola

olaj a sütéshez
porcukor, fahéj a szóráshoz

Mindent a fenti sorrendben jól kikeverek, majd félreteszem a hűtőbe pihenni 1-2 órát.
Amikor már enni szeretnénk kiveszem, bő mennyiségű olajat forrósítok, én mindig úgy állapítom meg, hogy megfelelő-e az olaj hőmérséklete, hogy beledugok egy fakanálnyelet és ha a nyél körül apró buborékok képződnek már lehet is sütni.
FIGYELEM !  Túlságosan forró nem szabad, hogy legyen, mert előfordulhat, hogy a közepe nem sül át, na annál nagyobb ciki nincs, pláne, ha vendégeknek tálaljuk, hogy beleharapnak és a belseje nyers.
Hideg vízbe mártott evőkanálnyi mennyiséget engedek az olajba a tésztából, sokat nem, kb. négy-öt adagot, mert picit még nőni fognak, kényelmesen meg kell tudni fordítani mindet, sőt maguk is átfordulnak, ha kellően sok az olaj, és ha kerek alakúra hagyom, de van amikor beletéve még ellapítom egy kicsit, pont az egészen biztos átsülése miatt.
Amikor mindkét oldala szép aranybarna szűrőkanállal kiveszem és fahéjas porcukorba forgatva tálra rendezem.
Az összes tésztamennyiséget így sütöm, illetve van, hogy csak a felét, majd a maradék megy vissza a hűtőbe és majd másnap újabb adag sül, a tészta egy hétig biztonságosan eláll a hűtőben és közben-közben sütögethetünk belőle.De ilyen nálunk még soha nem fordult elő, mindig minden aznap elfogy.
Érdemes készíteni, könnyű, levegős tésztájú, bármilyen lekvárral vagy vanília ill. csokikrémmel, sodóval meglocsolva nagyon finom desszert bármilyen ebéd vagy vacsora utánra, vagy csak úgy délutánra nasinak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése