a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2010. december 31., péntek

Sonkás-sajtos kifli......nemcsak szilveszterre



Ez is egy nagy családi kedvenc, száz éve sütöm, mindenki imádja aki csak megkóstolta.
Régebben sima kenyértésztát dagasztottam be és azt töltöttem meg, azzal is nagyon finom.
Most újítottam és Gyöngyinél kinéztem egy sörkifli tésztareceptet, kipróbáltam és jó lett ezzel is.



Először a tölteléket készítettem el.

20 dkg főtt, füstölt tarja kis kockákra aprítva
20 dkg reszelt sajt, lehet vegyesen, füstölttel keverve, ízlés szerint
só, bors
Ezeket mind jól összekeverni

Tészta:
1 dl olaj / vagy libazsír
2 dl tej
2 ek. tejföl
1 tojássárgája
1 csapott ek. só
50 dkg liszt
1 tasak porélesztő
1 kk. cukor

A maradék tojásfehérjéhez még 1 tojást keverni, kissé felverni, majd a kenéshez

A hozzávalókat a kenyérsütőgép kelttészta programján bedagasztattam és megkelesztettem.
Amikor ennek az ideje lejárt, lisztezett deszkán átgyúrtam kissé a tésztát és négy cipócskává szedtem.
Egyenként kinyújtottam kör alakúra és nyolc-nyolc cikkre vágtam, mindegyiket lekentem tojással, hogy jobban tapadjon rá a töltelék majd mindegyikre jó adag tölteléket helyeztem. A széles végétől feltekertem úgy, hogy a csücsök lehetőleg alulra kerüljön sőt jól lenyomkodtam mindenütt, nehogy kicsurogjon a megolvadt sajt.
A képen inkább kinéznek nyomorék teknősbékának, semmint kiflinek.
A végére azért jobb formájuk lett.





Sütőpapíros tepsire sorakoztattam valamennyit és hagytam pihenni, kelni még kb. 20 percet.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Amikor lejárt a pihenőidő a kiflik külsejét lekentem tojással, és mehettek a forró sütőbe pirosra sülni, ez  kb 15-20 perc.
Tulajdonképpen szórhattam volna a tetejükre magokat, pl. köményt, vagy még reszelt sajtot, de most elfelejtettem.
Jó sok lett ebből is, bár a hozzávalókat lehet duplázni is, ha nagy "tömegnek" készítjük.
Jó szívvel ajánlom elkészítésre, nagyon finom, kiadós és nem komplikált megcsinálni.
A végén már csak a dícséreteket kell bezsebelni.



Szilveszteri sajtosrudak




Persze nem csak szilveszterre érdemes megcsinálni, egyszerű, könnyű, gyors, finom, Duendénél láttam a receptjét, bármikor vendégségre, vagy csak úgy magunknak, amikor sósat ennénk.
Érdemes.

30 dkg liszt
30 dkg túró
20 dkg vaj, ha margarinnal akkor annak is 30 dkg-nak kell lennie
1 csapott ek.só

tetejére 1 tojás /kissé felverve/ kenni és reszelt sajt /kb.15 dkg/ szórásra, vagy magok 

Hozzávalókat összegyúrni, én a kenyérsütőgép, gyúrt tészta, 15 perces programjával dolgoztattam össze,
csodálatosan sima, egynemű lett, fóliába csomagolva ment a hűtőbe 1 éjre, mivel még tegnap állítottam össze.
Ha aznap akarjuk, akkor is 1-2 órára be kell tenni.
Ma délelőtt azután lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, amennyire csak tudtam, lekentem tojással, megszórtam reszelt sajttal, de bármilyen maggal is nagyon jó, pl.kömény, szezám, lenmag stb.
Picit sóztam is a tetejét, majd vékony, keskeny kis rudakra vágtam és sütőpapíros tepsire sorakoztattam.
Tepsinként negyedóra sülés elég ahhoz, hogy piros legyen, persze előmelegített sütőben.
Nem számoltam, de jó sok lett és nagyon finom.

Egy másik sajtosrúd variáció:

30 dkg liszt
30 dkg reszelt sajt
20 dkg vaj

tetejére 1 tojás kenni, és reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítése, szóról szóra mint fent, ez a  sajtos kicsit még ropogósabb, törékenyebb de szintén nagyon finom.
Egy volt kolléganőm P.Márti receptje, nagy becsben tartom, mert Mártika sajnos már nem él, de ahányszor készítem a sajtosát mindig emlegetjük őt, gondolunk rá és ez sokszor van.






B.U.É.K.





Mindenkinek nagyon sok finom fogással teli Boldog Új Évet és jó szórakozást kívánok !!!!!!!

2010. december 30., csütörtök

Rákóczi túrós




Megsütöttem életem első Rákóczi túrósát.
Ennek azért van számomra ekkora jelentősége, mert amikor az első gyermekemmel voltam áldott állapotban, gyakorlatilag reggelire, ebédre, vacsorára ezt a süteményt ettem, finomat és nagyon rosszat, attól függően, hol vettem. 
Egyenesen meg voltam veszve érte, annyira kívántam, ma sem tudom, hogy miért pont ezt, ja és a paprikáskrumpli volt a másik. 
Hát jó sokat vártam a saját készítéssel mit mondjak, emlegetett gyermekem már felnőtt korban van.
Az én sütikém, mondhatnám büszkeségem, mint a képeken is látszik nem úgy néz ki, mint egy cukrászdai remekmű, de hát én sem cukrász vagyok, hanem háziasszony.
Lehet, hogy nem a nagykönyv szerinti szépség, de az íze mennyei.
Megkockáztatom, hogy finomabb némely cukrászdainál. 
Tisztelet a kivételnek.
A receptet, több recept összevetéséből hoztam össze, de a kiinduló alap az Andi Konyhája blogé volt.
Az övéhez néztem, passzítottam a többi még fellelhető receptleírás mennyiségeit, jó tanácsait.
Nem egy nehéz készítésű sütemény, de nagyon időigényes. Ráment az egész délutánom, de megérte.
Szerencsére egyedül voltam itthon, persze az állatokkal, de ők nyugodtan aluszkáltak, a szokásos délutáni sziesztájukat töltötték, így nyugodtan méricskélhettem, keverhettem-kavarhattam.
Lássuk a receptet:


Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj, kockázva
10 dkg cukor
1 sütőpor
vaniliáscukor
csipet só
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
kevés tejföl /egy-két ek./

Hozzávalókat összedolgozni, morzsolni, végül összegyúrni és fél órát a hűtőben pihentetni.
Ezután tepsi méretűre nyújtani, megszúrkálni és melegített sütőben elősütni úgy 10-12 percig.
Mikor kivettem, még melegen megkentem baracklekvárral vékonyan, majd erre jön a töltelék és félre tettem.

Töltelék:
1 kg túró
3 ek. búzadara
6 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
vaníliáscukor
csipet só
mazsola, ízlés szerinti mennyiség / én sokat tettem, de aki nem szereti kihagyja
3 ek.tejföl

Az igazság az, hogy itt a tölteléknél én dupla mennyiséget adtam most meg, én így csináltam, az eredeti recept minden hozzávalónak a fele csak /tehát fél kg túró, 2 ek.gríz, 3 toj.sárgája,10 dkg cukor, 2 ek.tejföl, a többi ízlés szerint/.
Szeretem, ha a töltelék olyan vastag mint a habréteg.
Tehát minden hozzávalót jól összekevertem egy nagy tálban, majd a lekváros tésztára simítottam és megint ment a sütőbe, kb. 20 percre, akkor jó, ha a tepsit óvatosan megrázogatva már nem remegős a krém.
Akkor megint kivenni.

Tojáshab:
8 tojásfehérje
pici loccsintásnyi ecet
10 dkg cukor

A fehérjéket robottal teljesen keményre verjük, közben odalöttyintjük az ecetet is, amikor már kemény fényes akkor adjuk hozzá a cukrot és még verjük, amíg tényleg megáll az edényben. Ezután óvatosan a túrókrém tetejére kentem, próbáltam valami mintázatot rá a villával, de nem sikerült és visszatettem a sütőbe, de az ajtaját egy fakanálnyéllel kitámasztottam, hogy inkább szikkadjon, száradjon már csak.
Akkor jó, ha a habnak halvány színe lesz. Akkor teljesen kinyitottam a sütőt, elzártam a lángot és hagytam odabent kihűlni.
Nem sokáig bírtam, még félig melegen muszáj volt vágni egy kockát, hogy milyen lett.
Nagyon, nagyon finom ízű, érződik a sok citromhéj, mazsola, édes /nekem túrós süteménynél ezek alapkövetelmények/, a tészta csak egy vékony csík, omlós, szinte alig érződik, szétolvad a szájban.
Alig várom, hogy megérkezzen a családom összes tagja és lemeózzák a produktumot.
Közben összedolgoztam egy nagy adag, sajtos rúdra való tésztát is. Az most pihen a hűtőben holnapig, már csak sütni kell.
És még nincs vége a sütésnek, tervezek még egy habos-krémes tortát és egy sajtos-sonkás kiflit is de ezeket már csak holnap készítem.
A szilveszteri vacsora tatár beefsteak lesz piritóson és virsli /hosszú bécsi/, kétféle édes és kétféle sós süti, valamint egy kondér meleg almakompót. Családi körben töltjük a szilvesztert.
Új év első napján lencsefőzelék lesz füstölt hússal, friss kenyérrel, de mielőtt megfőzöm a lencsét mindenkinek bele kell markolnia a lencsébe és az ujjai körül hagyni szóródni, csurogni, ettől lesz a következő évben sok-sok pénzünk, remélhetőleg.
Ezt az egy babonát tartom következetesen minden új év első napján, ebből a rituáléból nem engedek.





Paradicsomszósz főtt hússal, krumplival




 Isteni marhahúslevest főztem, csontos marhanyakból, sok zöldséggel.
A marhanyak kiváló levesnek, pörköltnek egyaránt, jó szaftos hús.
A finom főtt húshoz aztán készítettem paradicsomszószt és főtt krumplit.
Nagyon finom ebéd lett.                      





2 db sűrített paradicsompüré konzerv, a nagyobb, vagy 1 liter paradicsomlé
olaj, liszt a rántáshoz
cukor

A paradicsompürét 2 dl vízzel simára kevertem, mivel most konzervet használtam.
Máskor meg a 100%-os paradicsom ivólevet szoktam használni leveshez, töltöttpaprikához vagy szószhoz.
Kevés olajon megpirítottam a lisztet, magyarán rántást készítettem, és ráöntöttem a paradicsomlevet, jól elkevertem és amikor besűrűsödött, a húslevesből  meregettem rá merőkanállal és így higítottam a megfelelően szószos állagúra.
Picit sóztam és megcukroztam, nem sokkal, épphogy édes legyen, mert úgy szeretjük, de a cukornak nem szabad elnyomnia a paradicsom savasságát.




2010. december 29., szerda

Rakott kelkáposzta...




Nagyon nagy családi kedvenc.
Plusz üdítő a gyomornak sok zöldséget enni a karácsonyi finomságok után.
A két ünnep között mindig igyekszem ilyen ebédeket feltálalni.
Elfogyott már minden karácsonyi süti is. Már csak szaloncukor van csemegézni, ugyanis mi soha nem tesszük fel a fára, hanem tálakba rendezem, mindig többfélét veszek és a nappali különböző pontján elhelyezve bárki, bármikor eszegethet belőlük. Igy legalább senki nem cincálja a fát se nyíltan, se titokban.
Emlékszem gyerekkorunkban a tesómmal mennyi szaloncukrot lopkodtunk a fáról és igyekeztünk úgy visszaállítani a papírt, hogy úgy tűnjön benne van még. Hányszor az üres papírt tapogattam, mert Édesapám is élen járt a  leszedésben, ő is őrületesen édesszájú volt. Anyám volt az egyetlen aki nem nyúlt hozzá, vízkereszt után amikor leszedtük a fát, elhűlve nézte, hogy alig van már cukor. Mennyit szidott ezért és mindig mondta megérjük a pénzünket.
Holnap megkezdem a szilveszteri édes sütemények, torták és a sós rágcsálni valók készítését.

De addig is a mai ebéd:

1 fej kelkáposzta, leveleire szedve
0,5 kg darálthús, sertés
3 maréknyi rizs
1 db vöröshagyma, kockára aprítva
4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 tk.köménymag egész
1 tk.kömény őrölt
só, bors, pirospaprika
1 maréknyi zsemlemorzsa
olaj
tejföl
sajt szeletek


A kelkáposzta leveleit egy fazékban, amibe kényelmesen belefér, félpuhára párolom, köményes, sós, fokhagymás fűszeres vízben.
A rizsnek is forralok sós vizet és szintén megpárolom, mintha tésztát főznék.
A húsból pörköltet készítek.
A vöröshagymát a paprikával kevés olajon odateszem dinsztelni, majd pirospaprikázom és megy bele a paradicsom, fokhagyma, a darálthús, piros arany, só, bors, őrölt kömény és  nagyon kicsi víz. Fél óra alatt biztosan megfő, akkor leszűröm a rizst és azt is hozzákeverem a pörkölthöz. Nem szeretem külön-külön rétegezni.
Egy megfelelő tepsit kiolajozok, meghintem zsemlemorzsával és jó vastagon egy réteg kelkáposztalevelet terítek szét egyenletesen. Erre ráborítom a rizses pörköltet, ezt is szépen elsimítom, majd betakarom a maradék kelkáposzta levéllel.
Bőven megtejfölözöm, és vagy beirdalt szalonnaszeletekekkel borítom be, ami ropogós kakastaréjra sül, vagy sajtszeleteket fektetek rá, mikor mire van gusztusom.
Megy a 180 fokos forró sütőbe annyi időre, míg a sajt a tetején megsül, ezután tálalható.
Az én rakottasom jó szaftos, nem olyan száraz, mint valamikor a menzán volt, ami nagyon rizses volt, és szinte fojtogatós. Bár akkor is, ott is szerettem.



2010. december 28., kedd

Grillcsirke tejszínes zöldségkörettel




Egy formás, helyes kis csirkét jól bedörzsöltem "sültcsirke" fűszerkeverékkel kívül-belül, sóztam és borsoztam, majd a sütőben kb.1-1,5 óra alatt piros, ropogósra sütöttem.
Jó ízű lett nagyon.



Meguntuk a krumplit és a rizst, legtöbbször ezek variációit esszük hétszámra, így most ezt a finom, párolt tejszínes zöldségköretet készítettem a csirke mellé.

1 cs. zöld ceruzabab
3-4 szál sárgarépa
1 maréknyi szárított, erdei gombakeverék
4-5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1-2 dl főzőtejszín
1 rudacska camping, tejszínes ömlesztett sajt
5 dkg vaj és kevés olaj

A gombakeveréket beáztattam hideg vízbe, a sárgarépákat megpucoltam, kis hasábokra vágtam, a ceruzababot csak mosni kellett, az konyhakész volt.
A fokhagymát a vaj, olaj keveréken kicsit megfuttattam, hozzászórtam a zöldségeket, felöntöttem pici vízzel, a gomba áztatólevével, a tejszínnel és hagytam párolódni, míg puha nem lett. Addigra elfőtte a leveket is, ekkor rányomtam az ömlesztett sajtot és jól összeforgattam.
Nagyon finom, jó fokhagymás ízű, illatú, krémes állagú  lett, de kiérződött a gomba, répa, bab is.
Jól passzolt a csirkéhez.





2010. december 26., vasárnap

Hát vége az idei karácsonynak is...




Vége a karácsonynak.
Nagy készülődés előzi meg, már hetekkel előtte tervezgetés, bevásárlás, mit vegyünk, mit főzzünk, mit süssünk, milyen ajándékok legyenek... stb.
Azután ez a három nap, mert én a 24-ét is teljes ünnepi napnak veszem, olyan gyorsan elszáll, mint a szél.
Igaz, nyugalmas ez a három nap, lelassulunk, tűnődők leszünk, finomakat eszünk, jókat beszélgetünk, sokat pihenünk, ebéd után ejtőzünk, olvasunk, filmeket nézünk /na nem a TV-ben/, sétálunk, havat lapátolunk, idén ebben is bőven volt részünk, nem baj kell a mozgás, a kutyussal futkározunk a kertben, néha sziszegünk, mert ez a nyavalyás térdízület fáj, mert nem jó ez a hideg nyirkos idő rá, de azért derűsen, békésen teltek el az ünnepek. Mot már az év végét várjuk, majd azután az új évben megint a szürke hétköznapokat, és a TAVASZT, ami ha lassan is, de biztosan közeledik...




Milánói borda......újragondolva, sertéskaraj helyett pulykamellszeletekkel




Mindig ez van az ünnepek végén, az utolsó napon,  már vágyunk egy  könnyedebb ebéd után.
Mindenki telítődött a finomságokkal, tegnap tyúkhúsleves volt maceszgombócokkal, sült kacsacombok  isteni tört krumplival és almakompóttal, és száraz vörösbor /pinot noir/.
A kompót már a könnyítést, tompítást szolgálta, nagyon finom volt.
Már senki nem éhes igazán, holnaptól a lehető legszegényesebb ételek jönnek.
Ezért találtuk ki mára a milánóit, mert szintén nem gyomorterhelő, annyi az újítás benne, hogy nem rántott sertésbordával készítem, hanem rántott pulykamellel.



Először a rántott húst készítem.

fél pulykamell, felszeletelve vékonyan /kb.8-10 szeletke lesz belőle/, besózva
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a kisütéshez

Minden szeletet panírozok és forró olajban pirosra sütök, míg ez zajlik, kényelmesen elkészül a makarónis köret is.

1 csomag makaróni
1 db nagy vöröshagyma, kockára aprítva
2 gerezd fokhagyma, áttörve
20 dkg főtt, füstölt tarja, kis kockákra vágva
20 dkg gomba, kis kockákra vágva /jó a szeletelt gombakonzerv is
1 ek. oregano
2  kis doboz, sűrített paradicsompüré konzerv
olaj
20 dkg reszelt sajt

Odateszek vizet a makaróni kifőzéséhez.
A vöröshagymát megdinsztelem olajon, majd hozzáadom a tarja kockákat, jól átpirítom és jön hozzá a gomba. Addig párolom, míg zsírjára sül, ekkor adom hozzá a paradicsompürét, jól összeforgatom, megy rá az oregano, só, bors.
Közben a zubogó sós vízben, 7-8 perc alatt kifőzöm a tésztát, leszűröm, nem öblítem, azonnal beleforgatom a gombás, sonkás paradicsom szószba.



Tálaláskor mindenki tányérjára jókora kupac, sonkás-gombás makaróni kerül, amit bőven megszórok reszelt sajttal és mellé a rántott pulykamell.
Finom  fehérborral /badacsonyi szürkebarát/ öblítettük le, süteményt már csak a délutáni kávéhoz kértek.
Igy volt a jó, senki nem érezte rosszul magát.

2010. december 25., szombat

Újra itt a tél




A röpke pár napos karácsony előtti tavasz után újra havas az egész kert és hideg van, 0 fok.
A karácsony hangulatához inkább ez illik, mint a 10 fok feletti meleg, pedig az elmúlt napokban az volt és hétágra sütött a nap.

Somlói galuska... nem csak karácsonyra...



Az én családom hagyományőrző, nálunk minden karácsony este /24-én/ kötelezően halászlé, rántott ponty és ecetes krumplisaláta vagy majonézes burgonya vagy majonézes kukoricasaláta a menü.
Egyszer készítettem isteni muskotályos borlevest, de valamiért csak nálam volt siker, a többieknél nem annyira. Minden újdonság gyanús.

Desszertnek kötelezően somlói galuska, sütemények közül pedig a bejgli, 2 mákos + 1 diós, a zserbó, és a szilvalekváros hókifli kell legyen. Mindig, minden karácsonykor.
Ettől eltérni nem lehet, hiába próbálkozom. 
Más jöhet be ezek mellé, de ezekből kihagyni semmit nem lehet.
A legkonzervatívabbak a gyerekeim, persze a férjem is, de a gyerekek kicsi koruk óta mindig ugyanazokat az ételeket, süteményeket kérik, amiket megszoktak, ami az ünnepekhez kötődik. 
Bár ezek is elég változatosak, mert ünnepekkor megvannak a jól bejáratott ételsoraim, amiknek lenniük kell, ha esik, ha fúj.
/Lehet, sőt biztos én vagyok a ludas, annak idején én szoktattam így őket, amikor még nem voltam egy konyhavirtuóz, örültem, hogy minden ünnepre van egy-egy bizonyos ételsor, amit el tudok készíteni, ugyanis én úgy mentem férjhez, hogy nem tudtam semmit főzni, de tényleg csak citromos teát, mivel otthon nálunk mindenki főzött, Édesapám is, én ki sem mentem a konyhába, ha nem volt muszáj, csak néha-néha mosogatni, azt is kényszerből, némi fenyegetettség hatására.
Szóval, a férjhezmenetelem után menet közben kellett megtanulnom mindent szakácskönyvekből, telefonon konzultálva az Édesanyámmal, Apámmal, vagy amíg élt a Nagymamámmal aki istenien főzött, de azért voltak nagy botrányok, hatalmas melléfogások, de ahogy telt-múlt az idő valahogy belejöttem./
Nagy fenntartások fogadják az újításaimat a mai napig, óvatos kóstolgatások, a végén legtöbbször elutasítás, bár előfordult, hogy megtetszett valami és az bekerült a családi menüsorok közé.
De ez azért ritka, mint a fehér holló.


Somlói galuska
/eredeti recept Lajos Mari desszertes könyvéből van/

Végtelenül leegyszerűsítettem ezt is, már nem sütöm meg a háromféle piskótalapot /fehér-kakaós-diós, 3-3-3 tojásos/, hanem készen vett piskótát  használok, mikor fehéret, mikor kakaósat, amit éppen kapok, már nem én kavarom ki a vaníliakrémet, hanem pudingporból csinálom, tökéletesen finom azzal is, viszont cserébe, az összes többi hozzávaló nagyon jó minőségű !!!!
... és főleg rengeteg időt spórolok magamnak, mert ilyenkor abból van a legkevesebb. 
Persze így sokkal kényelmesebb is.


Ez az adag 8-10 főnek is elegendő, vagy egy nagy étkű 4 fős családnak 2 napra.
Először az önteteket készítem el, hogy hűlni tudjanak.

Öntet, amivel a piskóta lesz belocsolva:
2 dl víz
1 dl rum
20 dkg cukor
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
Egy kis lábasban az összes hozzávalót kevergetve felforralni, amikor a cukor elolvadt, félretenni hűlni.

Csoki öntet, ami csak a tálalásnál kell:
2 tábla jó minőségű étcsokoládé
20 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
Itt is a  hozzávalókat összeolvasztani, amikor felforr azonnal elzárni és egy szép üveg vagy porcelán kiskancsóba tölteni, hűlni hagyni, időnként megkeverni.

1./ A tészta része: 1 db készen vehető  kerek piskóta /vagy fehér vagy kakaós, mindegy/, vízszintesen három szeletbe vágva
Vagy, ha valaki a klasszikus formát akarja készíteni, elismerem ezzel az igazi, de pepecselősebb, időigényesebb, az a következő:


Sima piskótalap: 3 tojás, a fehérjéket habbá verni, hozzá egyenként a sárgák, majd 3 ek. cukrot hozzá, végül 3 ek. lisztet, amibe egy csipet sütőport kevertem óvatosan hozzá keverni, és sütőpapíros formában kb.5 perc alatt megsütni, előmelegített sütőben, közepes lángon:


Diós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek.liszt, csip. sütőpor, 1 ek. őrölt dió  /sütése, mint a simánál/:


Kakós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, csip.sütőpor, 1 ek. kakaópor  /sütése, mint a simánál/:



2./ Vaníliakrém pudingporból: 2 tasak Dr.Oetker eredeti, főzős vaníliapudingot a tasakon leírtak szerint elkészíteni, vízzel kiöblített hideg tálba borítani és rögtön folpackot borítani rá, hogy ne bőrösödjön, azért időnként meg kell kevergetni, amikor kihűlt 10 dkg puha vajjal és kézi robottal átkeverem, felhabosítom, mert így jó krémes állagú lesz.
A tejbe természetesen belefőzöm a vaníliarudat, valamint a pudingport amikor kikeverem kevés hideg tejjel, mindig házilag készített vaníliáscukorral ízesítem.
Vagy lehet vaníliakrémet főzni házilag, ami szintén kissé macerásabb, de nem ördögtől való:
6 tojássárgáját habosra kell keverni 20 dkg cukorral, amiből 5 dkg vaníliáscukor, majd hozzá 6 dl tej, és 6 ek. liszt felváltva, simára keverni habverővel, tűzre tenni, állandóan kevergetve sűrűre főzni, majd kihűteni. Itt is hasznos a folpackborítás a bőrösödés miatt.
Amikor már langyosra hűlt, akkor  25 dkg puha vajat vagy 25 dkg mascarponét habosra keverni vaníliás cukorral, majd részletenként hozzákeverni a már kihűlt tojásos krémet. Ennyi.

3./ Egyéb töltelék hozzá:
kb. 15-20 dkg darált dió
baracklekvár a tetejére
kakaópor a tetejére
kb. 2 maréknyi mazsola /lehet rumba áztatni, de nem fontos/

4./ ... és még: Sok-sok tejszínhab a tálaláshoz, legalább 1/2 l frissen felvert habtejszín némi cukorral



Összeállítás:
Egy nagy, mély tálba tesszük az első piskótalapot /ha mi sütöttük, akkor a sima fehér/, olyanba amibe kényelmesen belefér,
/nekem van egy nagy és mély jénai leveses tálam, no abban szoktam összeállítani/
és megöntözzük az öntet harmadával, rákenjük a vaníliakrém felét, bőven megszórjuk őrölt dióval majd mazsolával.
Erre jön a második piskótalap /ha mi sütöttük, akkor a diós/, megint meglocsolni öntettel, rá a maradék vaníliakrém, megint bőven dió és mazsola.
Végül ráborítani az utolsó piskótalapot /ha mi sütöttük, akkor a kakaós/, amit jól belocsolunk a maradék öntettel, megkenjük vastagon baracklekvárral, nem kell sajnálni, majd megszórjuk bőven és egyenletesen kakaóporral.
Hűtőbe tenni, vagy ha elég hideg van, akkor letakarva az erkélyre/teraszra, kinek mi van, legjobb 1 éjszakára, de meg ne fagyjon !!!!
Ilyenkor érnek jól össze az ízek, de min 2-3 órára mindenképp tegyük hidegre.
Tálaláskor, kanállal szaggatunk belőle galuska formákat, kistányérra halmozzuk, meglocsoljuk bőven csokiöntettel és tejszínhabpamacsokat teszünk a tetejére.

Ez a mennyiség egy evésre 8-10 fő részére elegendő, ha kevesebb a létszám, akkor egész karácsony alatt lehet enni, mindig egyre csak finomabb.
Nagyon finom, nagyon kiadós, igazi, vendégségre való, kényeztető desszert.
Leírva rumlisabbnak látszik, mint elkészítve, de ami a fő, soha nem vallunk szégyent vele, sőt áradozni fognak a háziasszony csodálatos képességeiről.



2010. december 21., kedd

Boldog Karácsonyi Ünnepeket Mindenkinek




Mindenkinek aki csak erre jár, nagyon Boldog, Békés Karácsonyt szeretnék kívánni, sok-sok finom falattal,  és együtt a családtagokkal, kettő és négylábúakkal egyaránt.



Cica-portrék




Falat mellett ők is az imádott kedvenceim, Titu a brit cica és Szafti a házicica.












2010. december 20., hétfő

Falat az új pulcsiban




Falat kapott egy piros, kötött melegítőt, a hideg ellen, - 10 fok volt a hétvégén, farkasordító a hideg mifelénk.
Meg új nyakörvet és pórázt, mivel kinőtte az elsőt.
Neki ez a karácsonyi ajándék.



Édesen feszített az új cuccban,



mint egy született fotómodell.



Nagyon csinos benne, igaz????
Szafti az ajtóüveg mögül lesi.


Cicáim



Falatot figyelik, mit csinál a teraszon.

2010. december 17., péntek

Tejszínes, spenótos, rakott burgonya



A tegnapi sajtkrémes pogácsa töltelékéből, a sajtkrémből többet készítettem a kelleténél, biztosra akartam menni, nehogy menet közben elfogyjon.
Bőven maradt belőle, pedig nem sajnáltam a pogiból sem.
Reggel óta azon töprengtem, mit találjak ki, mit kezdjek vele, egyáltalán hogyan olvasszam  be a mai ebédbe. Spagettis, makarónis variációkban gondolkodtam, amikor blog nézegetés közben megláttam Tündér blogján ezt az egytál ill. köret receptet. Azonnal eldőlt a kérdés.
Itt-ott változtattam kicsit, nem sokat.
Lehet, ugyanezt kipróbálom a burgonyát helyettesítve, makarónival vagy spagettivel is.



5 db nagyobb főtt burgonya, karikázva
1 cs.fagyasztott spenótlevél-pasztilla fele /vagy 2-3 maroknyi friss spenótlevél
3 tojás
2 dl tejszín
1 ek.liszt
6-8 gerez fokhagyma
só, bors
2-3 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt

jelen esetben a maradék sajtkrémbe, ami kb.15 dkg-nyi volt, és amibe beleütöttem a tojásokat egyenként, jól elkevertem, belenyomtam a fokhagymákat, hozzá öntöttem a tejszínt, sóztam, borsoztam, meghintettem az evőkanálnyi liszttel, azzal is simára kevertem és félretettem.
A krumplikat puhára főztem, majd pucolás után felkarikáztam.
Fél liter vizet forraltam, majd beleszórtam a fagyott spenótpasztillákat és 3 percig blansíroztam/pároltam, leszűrtem, hagytam langyosra hűlni, kicsit megvagdaltam és csak azután kevertem a tojásos keverékhez, nehogy felolvassza a benne lévő vajat.
Tavasszal, nyáron, friss spenótlevéllel kell készíteni természetesen.
Micsoda isteni, könnyű ebéd lesz ez a nyáron is egy salátával, merthogy  rendszeresen lesz nálam az biztos.



Következett az összeállítás.
Kivajaztam a sütőtálat, beleterítettem a burgi felét, erre öntöttem a spenótos-tojásos keverék felét, majd jött a burgiadag másik fele, és a tojásos keverék másik fele, a tetejére rengeteg sajtot reszeltem még, majd ment a sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt piros, ropogósra megsült.
Nagyon, de nagyon finom lett, a spenót, a fokhagyma, a sajtok, a tejszín krémessége valami isteni egyveleggé állt össze, az külön jó volt, hogy a teteje, oldala finom ropogósra sült.
A férjem aki nagy húsevő, halkan megjegyezte evés közben, hogy sült csirkével, vagy bármilyen sülthússal még jobb lenne, de végül szótlanul megette az egésznek a felét, ebéd végén pedig hozzátette, nem is kell minden nap húst enni.
Hát igen, ez az étel jó köretnek is, és jó csak magában, egytálnak is.