a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2012. február 29., szerda

Köszöntöm a blog 100. követőjét





Sok szeretettel köszöntöm blogom 100. követőjét Mónikát, valamint az összes eddigi 99-et is.

Fogadjátok tőlem mind a százan ezeket a tavaszi virágképeket olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel  én küldöm, ha csak virtuálisan is.

Megtisztelő számomra, hogy rendszeresen figyelitek a megjelenéseimet, hozzászóltok, tippeket, tanácsokat adtok, mert ugye ahány ház, annyi szokás és mindig tanulok ezekből valamit.









Képek forrása az internet.

2012. február 28., kedd

Frankfurti leves páros debrecenivel



Ritkán főzöm, pedig szeretjük.
Leginkább akkor amikor új a kelkáposzta és sok a haragoszöld levele, valamiért akkor szeretem a legjobban.
Késő tavasszal, amikor megjelenik az új, egymást érik nálunk a kelkáposztás variációk
Ilyenkor tél végén már van egy kis édeskés íze, meg sápatag a színe, de azért egészséges és mi szeretjük az összes kelkáposztás ételt.
Még ilyenkor is.


1 közepes fej kelkáposzta, kétujjnyi csíkokra metélve
2-3 db krumpli, kockázva
1 fej fokhagyma, apróra
1 ek. köménymag
só,bors
olaj, liszt,pirospaprika
5 db valódi debreceni páros kolbász, vastagabb karikára vágva

Odateszem a felcsíkozott kelkáposztát, a krumplit, két gerezd kivételével az összes fokhagymát, köménymagot annyi vízzel amennyi épp ellepi. Puhára főzöm, szétfőzni nem szabad!!!, ez kb. szűk félóra, majd kevés olajon, a két gerezd apróra vágott fokhagymát megfuttatom és kevés liszttel, pirospaprikával rántást készítek és besűrítem a levest, sózom, borsozom, ha újra felforrt hozzáadom a debrecenit és 5-8 percig csendesen főzöm még,  hogy az ízek összeérjenek.
Lehet tejföllel tálalni és sok friss puha kenyérrel.
Fölséges egy étel, laktató, egytálnak is bőven elmegy.

Eredetileg virslivel szól a recept, de azzal is csak akkor finom, ha a drágább, hússal készült virslit főzzük bele, nem pedig az olcsó szójás készítményeket.
Lehet kelbimbóval is készíteni, ugyanolyan finom azzal is.
Fűszerezni-ízesíteni lehet még majorannával vagy lestyánnal, bár nekem valahogy a kelkáposzta csak a köménnyel és a fokhagymával az igazi.


2012. február 25., szombat

Régi titkos vágyam volt egy utazás az Orient Expressen


Ez most már örökre vágy marad, de mindig ábrándoztam róla, hogy milyen romantikus, titokzatos és izgalmas lenne végigutazni a teljes vonalán Londontól vagy Párizstól Konstantinnápolyig azaz Isztambulig.
Fejedelmi kiszolgálással keleti kényelemben.
Sokat utaztam szerte szét a világban, sok mindent láttam, de ez kimaradt.
Utaztam hálókocsis vonaton is, imádok aludni a robogó, zakatoló vonaton, de ilyen elegánsan, kényelmesen nem.
Azt hiszem a képek önmagukért beszélnek.
Azért csak picit vagyok szomorú.
















Képek forrása az internet.

2012. február 24., péntek

Ma 2 éves a blogom



Csak így szép csendesen csodálkozom, hogy már eltelt 2 év.
Hihetetlenül gyorsan telik az idő.
Semmit nem tudtam a blogírásról, a fényképezésről, csak a receptjeim voltak és rengeteg szabadidőm, amit értelmesen szerettem volna eltölteni.
A számítógép működését sem nagyon ismertem, mivel nem tartozom a mai fiatalsághoz, akik az iskolában kompletten megtanulják és teljesen természetesen kezelik.
Nekem nem volt ennyire egyszerű. A férjem és a gyermekeim segítettek sokat.
Egy kenyérsütéssel indítottam, amit Maxnál láttam és annyira tetszett, gondoltam rögtön kipróbálom.
És így keveredtem bele, nap mint nap, régi és új receptekkel, képekkel.
Ma már elképzelni sem tudom a napjaimat a blog nélkül, izgatottan várom a többiek hozzászólásait, véleményüket, imádom olvasgatni az ő blogjaikon a receptjeiket, történeteiket.
Egyre több virtuális barátra tettem szert, egyre jobban megismerem őket az írásaikon, véleményeiken keresztül.
Nagyon jó gasztrobloggernek lenni.
Hihetetlenül megszerettem és élvezem ezt az egészet, és örülök hogy az ismerősötök lehetek és nagyon köszönöm nektek, hogy jöttök a blogomra és olvastok.



/A képek nem a sajátjaim, az internetről vannak./

2012. február 22., szerda

Könnyű vacsorák 2.






Na ez még nagy kedvenc nálunk, télen hordós savanyúsággal, vagy mint most tökmagolajos hagymás savanyúkáposztával és friss kenyérrel kiadós vacsora.
Nyáron zöldpaprikával, újhagymával  és sok-sok paradicsommal.
Kiváló vendégváró is.



Itt még nyersen.


Baconba tekert csirkemáj ropogósra sütve

1/2 kg csirkemáj, tisztítva és felezve
kb. 1/2 csomag bacon
1 ek. olaj vagy 1 ek. zsír

A képen látható módon a fél májakat betekerem a szalonnacsíkba. Egy kis, kb. 1,5 literes jénai tál alját kibélelem 1-2 szelet szalonnacsíkkal és egymás mellé szorosan berakom a csomagokat, majd egy evőkanálnyi olajjal meglocsolom és beteszem a sütőbe, ahol fél/háromnegyed óra alatt piros-ropogósra sül. Fogyasztás előtt kevés sóval meghintem. Friss kenyérrel, amit a tálban maradt kisült zsírba is lehet tunkolni, valami mennyei, kiadós és laktató vacsora.
Vendégség esetén is nagy sikere van, mert valahogy mindenki szereti.





A világon a legjobb téli saláta.

1/2 kg savanyúkáposzta
1 db nagy vöröshagyma vékonyan szálasra vágva
1 tk. pirospaprika
1-3 ek. tökmagolaj /de jó a napraforgó olaj is rá/

Mindezeket jól összekeverni és min. fél órát állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
Azonkívül, hogy tele van vitaminnal, tehát nagyon egészséges, függőséget is okoz, mert nem lehet abbahagyni az evését. Hajában sült vagy főtt, forró burgonyára csorgatott vajjal és ezzel a salátával engem akár kitehetnek az Antarktisz jegére is, ellennék vele bárhol.





Könnyű vacsorák 1.






Ahány ház annyi Caesar saláta, az alábbi az én variációm
Nagyon szeretjük, gyakran is készítem, főleg nyári estéken, meg télen is, amikor gyors és könnyű vacsorát szeretnénk enni.


1 db jégsaláta tisztítva kis darabokra tördelve
1 db fejessaláta kis darabokra tépkedve a megfelelő tisztítás után
3-4 db közepes paradicsom, apróra kockázva  /most nem volt benne, de nyáron mindig/
1 szál póré felkarikázva /nyáron soha/
1 db piros kápia paprika apróra kockázva /nyáron soha/

Toast kenyérszeletek pirítva, majd átlósan megvágva, így háromszög alakú darabok lesznek
Fokhagyma pár gerezd, a kenyérszeletek alapos bedörzsöléséhez
Főtt tojás félbe vágva  1 db/fő    /elmaradhat/

1 egész csirkemell kis kockákra darabolva, és fél órával a sütése előtt gyros fűszekeverékbe forgatva
1-2 ek. olaj

Vinaigrette öntet:
1-2 gerezd áttört fokhagyma
1 ek. dijoni mustár
só, bors
1 citrom leve vagy 1-2 ek. ecet
1 dl olívaolaj

Egy nagy tálba halmozom az előkészített zöldségeket.
A fűszeres csirkemell kockákat erős tüzön jól átpirítom, fehéredésig, kb. 10 perc és kész.
Összekeverem az öntethez valókat de csak közvetlenül tálalás előtt csorgatom a salátára és forgatom össze vele.
A kenyérszeleteket megpirítom és tálalás előtt jól bedörzsölöm a fokhagymával.

Tálaláskor mindenki tányérjára bőven halmozok az öntetes salátából, erre szórom a pirított húsdarabokat, mellé helyezem a felezett főtt tojásokat és a pirítós kenyereket.





2012. február 19., vasárnap

Remélem idén talán ezek az utolsó téli képek



Nagyon komoly havazás és szélvihar volt pénteken nálunk.
Remélem idén az utolsó, mert bármilyen szép is a havas táj, eléééég volt.





A madaraknak szerencsére van mit csipegetni, amikor az a farkasordító hideg volt,  még szalonnadarabokat is szúrtunk fel a faágakra és rengeteg magot szórtunk a hóra nekik.






Falat imádja a havat, hányja-veti magát a hópelyheknek, azt hiszi azok azért hullanak, hogy vele játszanak. Alig lehet tőle havat lapátolni, mert a lapáttal is játszani szeretne.
A hátsó kertben akkora a hó, hogy eltűnik benne, de ez őt nem zavarja, amikor hívom előre, szinte repül-úszik a hótakaró felett, úgy szalad.





Talán a lábnyomaimból is látszik milyen sok hó esett.

2012. február 15., szerda

Ma megint támad a tél

Szakad a hó.
Fúj a viharos szél.
Hordja, viszi a porhavat, már megint mindent belepett.
A képen azért ilyen szürke minden, mert kavarog a hó a szélben.
Remélem ezek az utolsó rúgásai.
A meleg nappali ablakából szép látvány, csak ne kelljen kimenni.
Falatka boldogan hancúrozik a hóban, ő élvezi nagyon.
Már soha nem jön a T A V A S Z ??????




2012. február 13., hétfő

Receptjeim az Erdélyi Konyhában...egy kis dicsekvés

Nagy megtiszteltetés ért.
Én lehettem az Erdélyi Konyha 2012.február havi számában a vendégblogger.
Fagyal Hajnalka keresett meg ezzel az ötlettel - akinek ezúton is nagyon köszönöm, hogy az eszébe jutottam - hogy lenne-e kedvem három receptemmel megjelenni az újságban.
Naná hogy volt kedvem, boldogan keresgéltem a receptjeim közül, hogy melyik legyen az a három. A bőség zavarával küzdöttem, olyan voltam mint az egyszeri anya, aki nem tudja melyik gyerekét szeretgesse jobban a sok közül.





Végül ez a három lett kiválasztva:

Aszaltszilvás bableves - receptleírás itt és itt
Sültcsirke pirított gombával, almakompóttal - receptleírás itt
Puncsos tejberizs - leírás itt






Nagyon büszke vagyok és mégegyszer köszönöm Hajnalka neked és az egész szerkesztőségnek a lehetőséget.


2012. február 10., péntek

Az idei tél utolsó kocsonyája...

Egy télen általában egyszer főzök kocsonyát karácsony környékén és egyszer így a tél vége felé, de másodszor már csak akkor, ha hideg van.
Most tökéletesen hideg az idő a kocsonya főzésére.


Részletes leírása itt.

10 tányérral lett, azt hiszem a hétvégén el is fogy majd, nagyon finom lett.
Ma már kettőt meg is ettem, utána nagy bögre forró borostea. Csodás volt.









2012. február 9., csütörtök

Tejbepapi a friss narancslekvárral, szirupos darabokkal




Hát nem ez a legegyszerűbb, leggyorsabb édesség???
5 perc alatt kész és azonnal tesztelhettem a friss lekváromat és narancsdarabokat.
Isteni finom lett, jó kis együttest képeztek.

1 l tej
1-1,5 dl búzadara
cukor
csipet só
lekvár

Felforraltam a tejet, beleszórtam a sót, 2 ek.cukrot és a búzadarát vékony sugárban, miközben állandóan kevertem, én ugyanis nem szeretem, ha csomós benne a gríz /tudom sokan úgy szeretik/, sőt szerintem akkor a legjobb, ha nem sűrű, hogy megáll a kanál benne, hanem sűrűn folyós.
Amikor már ilyen, tányérokba öntöm és jelen esetben a tetejére csorgattam a friss narancslekvárból és a tálka szirupos narancsdarabokat is.
Minden várakozásomat felülmúlta és abszolút kielégítette a pillanatnyi édességigényemet.





Narancs... minden mennyiségben




Narancslekvár

Duende és az anyósom receptje szerint

2 kg narancs
1/2 l víz
2 kg cukor /vagy 1 kg cukor+ 1/2 kg befőző cukor/
csipet só
2 db citrom leve
1 tasak dzsemfix

A narancsokat meleg, mosószeres vízben dörzsiszivaccsal alaposan átsikáltam, majd többször váltott vízben átöblítettem. Két végüket , ahol a szár volt meg az ellentétes oldalt kivágtam és úgy ahogy volt héjastól cikkekre majd negyedekre vágtam. Annyiban tértem el Duende recijétől, hogy nem áztattam egy percet sem, ill.csak annyit, amíg a többszöri öblítő vízben volt.
Ábrándozom a bio narancs és citrom után, amit csak meg kell mosni és már dolgozhatunk is vele.
Itt most anyósom receptjéhez tartottam magam, aki soha nem áztatta, hanem alapos tisztítás, öblítés, majd darabolás után rögtön megfőzte a lekvárt és az egész család ájultan kente a vajaskenyerére, mert olyan finom volt.
Jelentem a lekvárom nem keserű, ill csak annyira érződik a héj kesernyéssége amennyire kell, egy picit.
A nagy lekvárfőző lábasomba zúdítottam a gyümölcsöt, ráöntöttem a nem egész fél liternyi vizet, felforraltam és takaréklángon, olykor megkeverve, félig fedő alatt, főztem 2 órát.
Ha szükséges, kevés vizet lehet hozzáönteni még, de a gyümölcs is ereszt levet.
Ezalatt vajpuha lett a héj is. Botmixerrel kicsit pürésítettem, majd ráöntöttem a két citrom kifacsart levét, hozzáadtam a két kg cukrot /vagy 1 kg cukor+ 1/2 kg befőző cukor/, a csipet sót, és tovább főztem néha-néha megkeverve, amíg azt nem éreztem, hogy mintha sűrűbb kezdene lenni.
Ez kb 1-1,5 óra volt még.
Kevés vízzel elkevertem oldódásig a dzsemfixet és belekevertem a lekvárba, jól elkevertem és hagytam még együtt rotyogni 5-10 percet.
Alaposan kimosott, tiszta üvegekbe mertem a forró lekvárt, minden üvegre celofán kerül majd erre a csavaros tető, lezártam, fejre állítottam 10 percre, majd vissza és szárazdunsztban hagytam kihűlni másnap reggelig.
5 nagy, hagyományos befőttesüveggel és 3 kicsivel lett, ahogy a képen is látszik.
Isteni finom lett, mert nem bírtam ellenállni és a lábast kinyalogattam a mosogatás előtt, arról nem is beszélve, hogy az egész házat belengte a finom narancsillat napokig.

Annyira tuti a recept, hogy ezekután csak így fogom főzni minden tél végén a narancslekvárt, mert szerintem jó ha van nyáron is belőle, a nyári desszertekhez is.






Narancsdarabok cukorszirupban

Kata receptje szerint

Először a narancshéját vékonyan felcsíkozva tettem el sütikhez 1 üveggel, ezt egy régebbi posztban meg is írtam, majd a Katakonyha blogon megláttam a narancsdarabokat a szirupban és annyira guszta volt, hogy a lekvárfőzés másnapján muszáj volt ennek is nekiállni.

1 kg narancs
2 dl víz
1 kg cukor

Ugyanúgy alaposan megtisztítottam a narancsokat, mint a lekvárnál és feldaraboltam, csak itt vékonyabb cikkekre és vékonyabb szeletekre. Egyébként ez az egyetlen fárasztó művelet az egészben.
Egy lábasban /ugyanabban a lekvárfőzőben készítettem/ odatettem a vizet és cukrot és felforraltam, amikor elolvadt a cukor és habzott már az egész akkor zúdítottam hozzá a narancsdarabokat, elkevertem és addig főztem, amíg azt nem éreztem a kavarásnál, hogy sűrűsödik.
Alaposan kimosott, tiszta üvegekbe szedtem bele a gyümölcsöt és ráöntöttem a forró szirupot, lezártam és fejre állítottam 10 percre, majd vissza és szárazdunsztban kihűlt másnap reggelre.
2 üveggel lett belőle és egy tálkával.
Mennyei finom lett, illatos, puha, ennek sem bírtam ellenállni és elkészítettem a világ legegyszerűbb, leggyorsabb édességét, hogy megkóstolhassam,
de ez már a következő poszt lesz.








Már a látvány is szemet gyönyörködtető, hát még az íze és az illata.
Érdemes pancsolni vele, nem egy ördöngösség az elkészítése, annyi édes narancs kapható, vétek lenne csak úgy megenni, amikor tortába, vajas kenyérre, egyéb sütikbe is kenhetjük, vagy fagylaltokhoz, krémekhez adhatjuk pár kanállal majd.


2012. február 8., szerda

Melegítő, kalóriadús ebéd....


Kolbászos korhelyleves



Elkészítési módja itt található



Chili con carne szerintem, azaz Zsanuária módra



Elkészítése itt található


Mindkettő jó melengető, dús ebéd, friss puha kenyérrel, ebben a hidegben különösen jól jön és nagyon finom.