a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2013. július 31., szerda

Amikor zöldbabot zöldbabbal eszünk.....

....mert, hogy szezonja van...
....mert, hogy nagyon szeretjük, bár a férjem már halkan megjegyezte, talán elég lesz egy időre...




Nem tudom mi van velem, de nálam idén a sláger zöldség a zöldbab.
Rögtön utána jön az uborka és a tök, melléjük meg a kapor természetesen.
Egyszerűen megveszek ezekért. Most.
Ahhoz képest, hogy zsenge gyermekkoromban a kapor illatát sem tudtam elviselni /én balga/ és a tökfőzeléktől hányingerem volt.
Tinédzser koromban meg valamikor egyszer Anyukámék vettek vagy 25 kg zöldbabot, eltették télire, na azon a télen, minden szombaton zöldbabot ettünk valamilyen formában, ha esett-ha fújt. Annyira megutáltam, hogy megfogadtam, ha felnövök és én döntök majd az étkezésemről, soha többet ebben az életben zöldbabot nem eszem.
Hát ezek az idők elmúltak, elkoptak, az idők homályába vesztek, szerencsére megváltozott az ízlésem.

Szokott olyan nyaram lenni, hogy lecsót eszem reggel-délben-este, de még uzsonnára is, idén nem annyira favorit.
10-15 éven át egy falat görögdinnyét meg nem ettem, senki ne kérdezze miért, egyszerűen nem kellett, csak a sárgadinnye.
Idén végre nagyon megenném, a helyzet iróniája, hogy csupa sz...r dinnyét sikerült eddig vásárolnunk a legkülönbözőbb helyeken, vagy punnyadt, vagy félig rohadt, vagy grízes /brrr...ki nem állhatom a grízes dinnyét/, vagy már kiszáradásban van.
A facebookon fel is tettem a költői kérdést, hol vannak a jó mézédes, harsogóan friss, vizes, csányi vagy meggyesegyházi  magyar görögdinnyék ??? Na hol ??? Senki nem tudja.

Na de vissza a zöldbabra, ma zöldbableves és rakott zöldbab lett az ebéd, vagy 2 kilónyiból, amit tisztítás után puhára főztem sós, fokhagymás, kapros vízben, annyiban amennyi épp csak ellepte.
Leszűrtem, a levéből meg valamennyi /kb.fél kilónyi/ babból lett a leves, amibe jó kemény galuskákat is főztem és bőven tejfölöztem.
A bab többi részének a felét olajozott, zsemlemorzsázott tepsibe terítettem, arra jött fél kiló darálthúsból főzött jó fűszeres pörkölt, amire elterítettem kétmaréknyi - előzőleg sós vízben félpuhára főzött - árpagyöngyöt, majd mindezt a zöldbab másik felével betakargattam, alaposan tejfölöztem és mivel nem volt kedvem a sajt reszelgetéséhez, simán csak lapkákat vágtam és azzal fedtem be.
Sütőben pirosra sütöttem.
Imádom.
Ez az egyszerűbb, diétásabb változat, ha dúsabban, krémesebben szeretném, akkor jó nagy adag besamelt főzök a szokott módon és azzal locsolom meg. Mindkettő ellenállhatatlan számomra.

Kapros tejfölös zöldbableves







Rakott zöldbab tejfölösen, sok sajttal 










2013. július 26., péntek

Kánikula menü....


...amikor szinte kibírhatatlan a hőség....




Kapros-tejfölös-fokhagymás krumplileves, amit akár hidegen is lehet fogyasztani, kellemes, könnyű, igazi nyári leves    és

Tejfölös sós lapított, az isteni kelttészta, amit hajnalban készítettem és sütöttem meg még a nagy meleg előtt


részletes receptleírás a levesre itt

részletes receptleírás a lapítottra  itt




...no meg jó sok hideg görögdinnye.....


...és jégbehűtött cukordinnye...







ez a kép a netről, a többi saját...






2013. július 22., hétfő

Abszolút diétás hétvége volt nálunk.....


...sült kacsacombok....sült karfiollal és salátákkal....meggyes rácsos süti kicsit másként....

Bár a kacsa nem valami diétás, viszont baromian finom ropogósra sütve, jó majorannásan, borsosan.
Viszont semmi krumpli vagy rizsköret, cukor helyett nyírfacukor már amibe kellett, sőt a süteménynél meg teljes kiőrlésű tönkölyliszt szerepelt.
Fogyózik a lányom, illetve nem, csak elhatározta, hogy egészségesebben fog táplálkozni és ha ettől még megszabadul pár kilótól is az csak plusz haszon.
Mit mondjak nekem is jól jönne pár kiló mínusz így boldogan ettem végig az ebédet, de a legjobb mégis csak az volt, hogy nagyobbik szemem fénye életében először sütött süteményt az én kuktáskodásommal, először volt hajlandó egyáltalán nekiállni sütni és pont egy diétással kezdte, ami pár kis döccenővel ugyan, de sikerült.
Nem azt mondom, hogy ez volt életem legjobb sütije.
De azt igen, hogy életem eddigi legjobb, Kata lányom által sütött sütije volt.
Ahhoz képest, hogy diétásan készült nagyon finom lett.
Azért délután - a nagy melegre való tekintettel - pár tölcséres fagyit benyomtam, amik persze cseppet sem voltak diétásak, viszont jó édesek, csokisak, vaníliásak, tejszínesek voltak.
Diéta ide vagy oda, azért kell egy kis bűnözés, nem is vagyok hajlandó lemondani róla, amire persze a családom csak legyint, hogy reménytelen vagyok.







Karfiol fűszeresen sütőben sütve....mindenkinek csak ajánlani tudom

Mautner Zsófi készítette a Chili és Vanília blogon ill. a facebookon: az Izes élet Mautner Zsófival és hasonló című reggeli tv műsorában, ő salátának.
Valamint Trinity a  Zamat és illat blogon szintén saláta hozzávalójaként.



2 nagy fej karfiolt rózsáira szedtem, jól megmostam többször váltott vízben, majd egy nagy tálban sóztam borsoztam, chilipelyhet szórtam rá és bőven meglocsoltam olajjal, jól átforgattam, sütőpapíros tepsiben /kettőben, mert egyben nem fért el/ szépen elhelyezve a 200 fokosra előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg ilyen szép lett, mint a lenti képen.
Egészen biztos, hogy salátába keverve is nagyon finom, de így köretnek is valami csúcs a hús mellé, de magában is /egész délután rájártam a maradékra/ sőt még fokhagymás joghurtos öntetbe mártogatva esti filmnézéshez nagyon el tudom képzelni.
Nem csak képzelgés marad, az biztos.
Nagyoooon finom !!!!!




Káposztasaláta hagymásan, köményesen, olajosan ahogy azt kell....



Paradicsomsaláta hagymásan, petrezselymesen, cukor helyett nyírfacukros ecetes lében, pici olívaolajjal megpötyögtetve.... a nyár legjobb salátája a kovászos ubi mellett... szerintem....




Meggyes rácsos diétásan....cukorbetegek is fogyaszthatják....


1/2 dl tej
2 dkg nyírfacukor
2 dkg élesztő vagy 1 tasak élesztőpor
25 dkg tönkölyliszt teljes kiőrlésű
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
15 dkg vaj v. margarin, puha  /+ egy kevés a tepsi kenéséhez/
1 tojás + 1 tojássárgája
4 dkg tejföl

40 dkg meggy magozva vagy 2 ü. meggybefőtt leszűrve
1 dkg zsemlemorzsa vagy gríz
5 dkg dió durvára darabolva
citromhéj /elhagyható/
5 dkg nyírfacukor
őrölt fahéj ízlés szerint




Az élesztőt felfuttattuk az édesített tejben, ha tasakost használunk akkor azt egyszerűen a liszthez kell keverni.
A lisztet összemorzsoltuk a vajjal/margarinnal, majd az összes többi hozzávalóval, puha ruganyos, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, amit rögtön kettőbe veszünk 1/3 - 2/3 arányban és letakarva 30 percig pihentettünk.
Sütőt bekapcsoltuk 180 fokra.
Tepsit vajaztuk liszteztük.
Meggyet összekevertük a búzadarával és a nyírfacukros fahéjjal, reszeltünk ugyan hozzá egy citrom héját, de szinte nem is érződött a sütin, ezért szerintem nem annyira fontos beletenni.
A nagyobb cipót kinyújtottuk nagyobbra mint a tepsi, mert kell, hogy pereme legyen majd, belehelyeztük/igazítottuk a tésztát, majd szépen elterítettük egyenletesen a tölteléket rajta, rászórtuk a diót, majd a kisebb tésztából amit szintén vékonyra nyújtottunk, derelyevágóval csíkokat szabtunk és berácsoztuk a tetejét, végül tojásfehérjével lekentük.
15 percet még hagytuk a tepsiben pihenni majd pirosra sütöttük. Ez kb. 20-25 perc.



2013. július 12., péntek

Sárgabarack idén is....minden mennyiségben





Hiába van egy szép nagy sárgabarackfánk, ahhoz, hogy jóllakjunk, lekvár is legyen és egyéb finom ételek, ahhoz venni kell még hozzá.
Vettem is 10 kg, gyönyörű szép rózsabarackot, Nagymamám is olyanból főzte a lekvárt annak idején.
1 kilót szerintem azonnal megettünk belőle, finom édes barack.




8 kilóból elkészült a lekvár, hála az égnek túl vagyok rajta, részletes leírása  itt található.
Bár lehet, hogy a fánkról még lesz egy adag lekvárnak való, akkor még annak is nekiugrok, mert nálunk ez a lekvár a csúcs, ebből kell nagyon sok, ha ez van akkor minden van, a családom szerint.






Készül még a hétvégén jéghideg sárgabarackos tejszínes gyümölcsleves és sárgabarackos egyensúlytészta is.
Részletes leírásuk  itt található.






Holnap pedig a kapros tejfölös zöldbableves után a nap fénypontja lesz ez a csodás könnyű, finom, illatos, cukros, fahéjas sárgabarackos gombóc, amit mindannyian imádunk.
Részletes leírása  itt  található.
Rengeteget kell készítenem, mert még barátok is bejelentkeztek rá.
Minden évben ez az őrület van ilyenkor nálunk.









2013. július 7., vasárnap

Megint meleg van....az a dunsztos, zivataros, de 30 fok árnyékban....



Hűs Reggelik....


...tejszínkrémes kenyér paradicsommal, újhagymával...
 ...sós paradicsomlé jéghidegen...
kép a netről


Könnyű Ebédek....


...lecsó...
...tökfőzelék...
 ...paradicsomos káposzta...

 ...fasírt....



Még könnyebb Uzsonnák...
Vacsorák...


...görögdinnye....
...madártej...


...meggyes piskóta...



Ez volt a hétvégi felhozatal nálunk...
Receptek a blogon oldalt jobbra lent találhatóak....