a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 31., hétfő

Kész az idei körtekompótom is...



... végre ezen is túl vagyok, persze nekem megint ilyenkor kell befőzni, amikor megint ezer fok van, de mindegy is, a ventilátor ezerrel ment miközben serénykedtem és a lényeg, hogy 9 üveg már a szárazdunsztban van...
Még egy kis szilvadzsemet szeretnék pár üveggel a jóféle besztercei szilvánkból meg majd az almát, kétféle is van, szintén kompótnak, meg lekvárnak összerottyantani cukrosan fahéjasan, télen amikor majd almáspitét szeretnénk enni, a két tésztalap közé csak bedöntök egy-két üveggel és kész is.

Kompót-befőtt eltevési módszerem, bármilyen gyümölccsel: itt olvasható, abszolút bevált, még egy sem romlott meg soha évek óta.



2015. augusztus 29., szombat

Nyárvégén a kert... kora reggeli fényben



... az első kert... reggel 6,30 tájban...






... a hátsó kert... reggel 6,30 tájban...







... kora esti fűnyírás... 18,30 körül...


2015. augusztus 21., péntek

Sós vajaskifli reggelire... extra gyors



A recept kétszer is szembejött velem a neten itt, gondoltam na ez nem véletlen, meg kell sütnöm.
Úgy alakult, hogy ma viszonylag korán ébredtem és rögtön ki is pattantam, hogy amíg mindenki alszik még, meglepem őket ezzel a vajaskiflivel reggelire.
Tényleg nagyon gyorsan kész, ráadásul bögrésen is kimérhető, nem kell keleszteni, nem kell pihentetni, csak össze kell gyúrni, jó alaposan kidagasztani és már nyújtható, kenhető, tekerhető...
... és tényleg foszlós, sós, jó vajas, ja és a csücskök ropogósak, kb. félóra munka van vele és már sül is.
Kell ennél gyorsabb péksütemény reggelire????


Hozzávalók 16 db kiflihez: a szokásos bögrenagyság 2,5 dl
45 dkg liszt / 3,5 bögre
1 kis pohárnyi tejföl / háromnegyed bögre - az eredeti recept kefírt vagy joghurtot ír, de nekem az ritkán van itthon, tejföl viszont mindig és sok, ugyanolyan jó bele
1 egész tojás
1 tasak porélesztő, ami 2,5 dkg frissnek felel meg, akinek csak friss élesztője van, akkor fél kockányit cukros langyos tejben futtassa fel és úgy hozzáönteni a többihez...
1,5 dl langyos tej / bő fél bögre
1 ek. cukor
jó csipet só
0,5 dl olaj / negyed bögre

10 dkg puha vajat - vagy aki nem szereti a vajat, csodálkozva tudtam meg egy kedves ismerősömről a minap, hogy igenis van aki nem szereti - akkor margarint
fél ek. sóval simára kikeverni egy tálkában

1 tojás felverve kenéshez

 

Kivételesen nem géppel állítottam össze, hanem egy tálba kimértem a belevalókat és összedolgoztam, utoljára csorgattam hozzá az olajat, majd jól kidagasztottam simára, nem tart sokáig, és könnyen megy, természetesen ha kicsit ragadna, akkor még lehet lisztezni, ha túl száraz lenne pici tej mehet még hozzá, sima, rugalmas, jó állagú tészta lesz a végére.
Azonnal négy egyforma darabra vágtam, mindegyiket még kicsit átgyúrtam, kigombócoztam, majd egyenként kerek, tányérnyi formára nyújtottam, egy lapot megkentem a sós vaj felével majd ráhelyeztem egy sima lapot, kicsit összelapogattam és pizzavágóval nagyjából 8 egyenlő részre vágtam, a széles végétől feltekertem és kifli alakúra formázva és egy nagy gáztepsire helyeztem egymás mellé.
Figyelem !!! nem kell sütőpapírozni a tepsit, csak vékonyan kiolajozni. /Én tettem alájuk és elég nehezen tudtam leválasztani a kifliket, de végül sikerült, szóval nem kell alá !!!/
A másik két lappal ugyanezt megismételtem, így 16 darab kifli sorakozott végül a tepsin.
Lekentem mindet felvert tojással és mentek az előzőleg már jól felmelegített 180 fokos sütőbe, alsó-felsőre, kb. 25-30 percre, szóval addig, amíg szép sült, azaz aranybarna nem lesz az összes.
Belül finom puha, foszlós, kellemesen sós, kívül és a csücskök ropogósak.
Az egész munka nem tartott csak fél óráig és már sültek is. 
A családom elájult és csak néztek, amikor előszivárogtak ki teára, ki kávéra és eléjük tettem a langyos vajaskifliket.
Megtartom a receptet.







... egy bögre hideg tejjel frenetikus reggelim volt.


2015. augusztus 19., szerda

A kenyér ünnepe...


Mind az általam sütött kenyerek... szeretem a friss, ropogós, különféle kenyereket... főleg vajjal megkenve...






2015. augusztus 18., kedd

Kész a lecsóm télre...



Hála az égnek túl vagyok rajta, határtalan megkönnyebbülés, 15 üveggel lett, 4 kg paprikából, és 8 kg paradicsomból a szokott módon... nekem ez a módszer nagyon bevált, egy sem romlott meg az elmúlt évek eltevéseiből, nagyon finom, megmarad ez az igazi nyári íz és főleg gyors és könnyű így a befőzés, még fél nap sem kell rá...

Részletes receptleírás  itt





2015. augusztus 16., vasárnap

Végre, végre itt a változás.... hűl a levegő...



Szolid égzengéssel, csendes esővel, hajnali 5 órakor végre megkezdődött a változás...
Felüdülhetünk, ember, állat és a természet, borzasztó hosszú volt ez az utolsó 11 napos hőhullám, idén ez volt a negyedik és remélem az utolsó...

Elégedetten reggelizem a jéghideg sárgadinnye-kockákat, mert a bensőm még forró az elmúlt napoktól.



2015. augusztus 10., hétfő

Jégbehűtött kókuszos tejberizs meggyszósszal... és még mi...

Vettem egy nagy levegőt és hajnalban, még a viszonylag friss időben, tárva-nyitva az összes ajtó és ablak mellett, no meg az összes járó ventilátor mellett /az egyiket direkt magamra irányítva/ kénytelen voltam már főzni valamit.
Nem lehet állandóan vajas pirítóson és hideg tejen élni, bár komolyan elég ez is ebben a hőségben.
Ezek készültek:


Kókuszos tejberizs meggyszósszal... jégbehűtve

20 dkg rizs
2 dl víz
2 dl kókusztej
2 dl 2,8-as tej
csipet só
vanília magja
10 dkg kókuszreszelék
cukor
3-4 dl tejszín

A rizst először a vízzel tettem oda és felforraltam, megvártam, hogy felszívja, utána öntöttem hozzá a tejeket, majd a többi ízesítőt, sót egy csipettel, 1-2 ek. cukrot, egy vaníliarúd kikapart magját és kókuszreszeléket, ami elsőre soknak tűnhet, de mire megpuhul a rizs szépen összesimulnak, és puhára főztem sűrű kevergetés mellett.
Amikor kész lett félre tettem hűlni, közben megfőztem a levest, majd amikor kihűlt akkor felvertem a tejszínt viszonylag kemény habbá egy kevés cukorral és szépen összekevertem a tejberizzsel, majd nagy kelyhekbe adagoltam. Ezek tényleg nagy kelyhek, csak kétszerre lehet megenni a bennevalót, így több napra is van jó hideg csemegénk.
A meggyszósz eredetileg levesnek készült, csak sűrűbb lett, mire kihűtöttem szószos állagúvá vált, de nem baj, erre a rizsre tökéletesen fincsi pikáns lesz.
Ment a hűtőbe több órára.
Az esti filmnézésnél tökéletes lesz, finom, jó kókuszos.

Meggyszósz

2 ü. meggybefőtt
1 tasak puncs pudingpor dr oetkertől
3 ek. cukor
1 tk. mézes fűszerkeverék

A befőttet leszűrtem, a meggyszemeket félretettem, a levét fazékba öntöttem kiegészítve vízzel és a fűszerrel felforraltam. Közben egy tálkában a leírás szerint kikevertem a pudingport cukorral és kevés vízzel, majd amikor összeforrt a lé besűrítettem, végül hozzáadtam a meggyszemeket is.
Félretettem hűlni, majd amikor már lehetett ment ez is a hűtőbe.





Tárkonyos- tejfölös- füstölt sonkás krumplileves

4-5 dl füstölt lé, benne sonkadarabkákkal
2 nagy krumpli kockázva
1 zöldpaprika
1 hegyes erős paprika
1 vöröshagyma negyedelve
1 ek. tárkony
olaj, liszt rántásnak
2 dl tejföl 20%

Nekem mindig van a fagyasztóban télről vagy húsvétról maradt füstölt sonkalé vagy csülöklé, mert amikor főzöm a káposztákat, húsvétkor a sonkákat, a levükből mindig teszek el nagy tejfölös vödrökben, ilyenkor milyen jól jön ez.
Fazékba tettem a fagyott levet, mellé öntöttem pici vizet és kislángon kezdtem felolvasztani, közben megpucoltam és felkockáztam a krumplit, hagymát, felkarikáztam a paprikákat.
Ahogy olvadt a lé ezeket az apró dolgokat rögtön bele is dobtam, ebben a lében ráadásul sonkadarabkák is voltak lefagyasztva, még ízesebb lett tőlük a leves is.
Amikor teljesen felolvadt kiegészítettem annyi vízzel amennyi levest szerettem volna, kóstoltam, mert a füstöltlénél soha nem tudni mennyire sós, de kellett bele egy kevés meg őrölt bors is, ment bele a tárkony is, végül a krumplit is beletettem és kb. 15 perc alatt puhára főztem.
Közben elkészítettem a rántást, hozzáadtam a tejfölt, majd egy merőkanálnyi forró levessel kiegyenlítettem, simára kevertem és besűrítettem a levest.
Legvégül egy evőkanálnyi ecettel pikánsítottam, mert akkor a legfinomabb, ha savanykás.
Langyosan ettük, valami isteni lett.




Szilvás lepény... egyensúly tésztában
Imádom, szerintem a legjobb gyümölcsös lepény, nálunk hatalmas sláger süti, nagyon finom tészta és sok-sok gyümölcs benne, már megsütöttem szinte az összes gyümölccsel, sárgabarackkal, őszivel, meggyel, szőlővel, de a legnagyobb sláger a szilvás, ráadásul már érik a szilva és olyan nagyon finom.
Recept itt található


2015. augusztus 5., szerda

Hőség megint...

Sokat pihenjünk, könnyű ételeket és sok gyümölcsöt együnk, sok vizet igyunk, ne idegeskedjünk, többször tusoljunk, lehetőleg langyos vízzel... és még hosszan sorolhatnám mire is figyeljünk, hogy ezt a rettentő meleget kibírjuk.... mert egyszer vége lesz...