a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2017. január 31., kedd

Húsos makaróni sajtosan tejfölösen...

 Az egyik kedvenc tésztaételünk, rengetegszer készül, mert gyors, egyszerű, amikor már nem is tudom mit készítsek, ez jut elsőként az eszembe -
/... most Katának jutott az eszébe, mert itt ragadt nálam, beteg lett, szerencsére nem az influenza, mert nincs nagy láz, csak hőemelkedés, de az is elég ilyenkor, fejfájás, nátha, köhögés, valami vírus lebutított változata kapta el, nem csodálom annyi ember között forog, közlekedik, és majd mindenki beteg valamilyen szinten Budapesten/, na ilyenkor jó vidékinek lenni és emberekkel alig, vagy egyáltalán nem találkozni ezekben a beteges időkben !
- darált hús mindig van itthon, makaróni, sajt, tejföl szintén, tehát minden adott ennek az ételnek az elkészítéséhez.
 Hozzávalók: 4 főre
0,5 kg darált hús, ha 2 főre szeretném elég a 30 dkg is
1-2 nagy fej vöröshagyma, 2 főnél 1 db
2-3 gerezd fokhagyma, 2 főnél 2 db
pirospaprika
só, bors, oregano, paprikakrém, sima és erős is, ízlés szerint
makaróni, 2 főnél fél csomag
1-2ek. olaj vagy 1 ek. zsír


Sima pörkölt alapot készítek, dinsztelem a kockára vágott hagymákat, majd meghintem pirospaprikával, megy hozzá a darált hús és a fűszerek, jól összepirítom, ha szükséges pici vizet adok hozzá, a későbbiek folyamán is mindig csak picit adok hozzá, ezáltal a végére jó sűrű szaftja lesz és puhára párolom.
Közben sós forrásban lévő vízben kifőzöm a makarónit kb 8-9 perc alatt, leszűröm és egy tálban diónyi zsírral összeforgatom, melegen tartom. Természetesen ez az étel kitűnő spagettivel is, meg szarvacska, vagy bármilyen rövid csövű olasz tésztával is.
Rengeteg sajtot reszelek, általában trappistát szoktam, de ha van itthon parmezán akkor azt.
Tálaláskor mindenki tányérjára teszek a makaróniból koszorút, a közepébe megy a fűszeres húsos ragu, annak a tetejére a sok-sok sajt, végül egy-két teáskanálnyi tejföl.


2017. január 25., szerda

Téli vacsora



 Annyira megkívántam egy kis szalonnázást, és akkor már kolbászt is, kétfélét is, az egyik csípős kolbász, mellé meg mindenféle paprikák, csípős is, meg újhagyma is...
Az eszem nem tudom mikor ettem ezt megelőzően, oly régen volt.
Néha muszáj ilyet is enni, mellé jó forró citromos teát inni, nagyon finom volt, jólesett.





2017. január 23., hétfő

Fánk... gyors, sütőporos



Tökéletes kis adagú fánkrecept, ami villámgyorsan készül, ugyanis nincs kelesztés, nincs dagasztás, pihentetni is csak öt percig kell és máris nyújtható, formázható és süthető.
Szívből ajánlom mindenkinek aki szereti a fánkot de időhiányban szenved.
A recept Neától van, akitől én még csak jót tudtam elkészíteni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tk. sütőpor
2 ek. cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 egész tojás
1,25 dl tej
mazsola - most ugyan elfelejtettem, de legközelebb megy bele, mert szeretem
 
Egy tálban a fentiek szerint összeraktam mindent, majd összegyúrtam, nekem kellett még hozzá egy kevés liszt, hogy ne ragadjon és szépen nyújtható legyen.
Azalatt az 5 perc alatt, míg pihent a tészta, megtöltöttem a serpenyőt bőven olajjal és kezdtem melegíteni, mindig úgy döntöm el a sütésre kész állagát, hogy beledugok egy fakanál-nyelet az olajba, ha apró buborékok képződnek a nyél körül, na akkor pont jó és mehetnek bele a fánkok.
Míg melegedett az olaj kinyújtottam a tésztát szép négyzet alakúra és nem túl vékonyra, majd mint látható is, tetszőleges formákra daraboltam, lettek kis négyzetesek, háromszögek, ahogy sikeredett a derelyevágóval szeletelgetni.
Amikor elkészültem a formázgatással szépen kisütöttem mindet, először a nagyobbacskákat, mert azoknak több idő kell, a kisebbek amúgy is hamarabb sülnek, a vége felé az olaj is jóval melegebb már.
Láthatóan megduzzadtak alaposan, a kis négyzetesekből cuki párnácskák lettek, izgultam, hogy a belseje nehogy nyers maradjon, de közepes erősségű tűznél végül is átsült mind.
Persze hogy sárgabaracklekvárral ettük, isteni finom még azon melegen, de később már kihűlve sem utolsó.
Most a mazsolát kifelejtettem, de a legközelebbi sütésnél teszek bele azt is, mert én nagyon szeretem.
 







2017. január 20., péntek

2017. január 16., hétfő

Vasárnap késő délutáni ebédre, majdnem már vacsorára jött... a mátrai borzaska

 Még soha nem készítettem, most sem én, hanem Kata.
Őrületesen laktató, köretet nem is készítettünk hozzá, ha valaki mégis nagyon szeretné, úgy párolt rizs, esetleg rizibizi illik hozzá, de ha két szeletet eszik egy ember így megpúpozva, mint ahogy tegnap én is, hát nem kell mellé semmi.
Nagyon finom, nagyon kiadós.
 Mátrai borzaska
Hozzávalók 2 főre
4 szelet karaj
só, bors, pici olaj
4-6 db krumpli nagyságfüggő
1-2 tojás
2-4 ek. liszt
só, bors
3 dl tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt
olaj bőven a sütéshez


Kata a karajszeleteket vékonyra klopfolta, sózta-borsozta, majd pici olajjal épp csak megkente és félretette állni. Még finomabb, ízesebb lesz, ha a készítés előtt 1 éjszakára fokhagymás tejbe áztatjuk a klopfolt húst.
A megpucolt, mosott krumplikat nyersen egy tálba reszelte, itt is várt egy keveset, hogy levet engedjen, addig lereszelte a sajtot, a fokhagymagerezdeket áttörte és a tejfölbe keverte, majd azt is sózta-borsozta, a serpenyőt megtöltötte bőven olajjal, mert majdnem el kell lepje majd a húst.
Ezekután kinyomkodta a krumplit, beleütött 1 tojást, sózta-borsozta és annyi lisztet kevert hozzá, hogy a massza tócsniszerűen álljon össze, de inkább a krumpli érvényesüljön, ne a liszt.
A karajszeleteket előbb leheletnyi lisztbe forgatta majd ezzel a krumplismasszával bundázta, jó kövérek lesznek ám és ezért kell a bő forró olaj, hogy szinte teljesen belemerüljenek sülés közben.
Az olajnak túl forrónak nem szabad lennie, mert akkor megsül a külső bunda, de belül a hús nem, tehát közepes tűzön kell sütni kicsivel több mint 10 percig, hogy biztosan átsüljön.
Tálaláskor a szeleteket megkente sok-sok fokhagymás tejföllel /valami mennyei/, és rengeteg reszelt sajtot púpozott rá.
/Szokták úgyis, hogy miután a szeletek így meg lettek pakolva tepsire teszik, és még megy a sütőbe, míg ráolvad a sajt, de enélkül is jó volt nekünk./
A két szelettől pukkadásig jóllaktam.

2017. január 14., szombat

Hiánycikk lesz a liba és a kacsa...

... ahogy szomorúan hallom a hírekben, a madárinfluenza miatt.
Nagyon sajnálom, mert mi nagyon szeretjük a liba és a kacsa szinte minden porcikáját millióféleképpen elkészítve.
Most ropogósra sütött kacsacomb volt ebédre krumplipürével, Katának hordós savanyúval, azonbelül is az ecetes karfiol a nagy kedvence.

 
 
A kacsát / és a libát is/ mindig csak sózom, borsozom és majorannázom, pici vizet aláöntve így sütöm vajpuhára majd a bőrét ropogósra, az alatta képződött zsírt keverem a sós vízben megfőzött, leszűrt és összetört krumplira, ezáltal pürésítem.
Az almaszósz pedig úgy készült, hogy a gerezdekre vágott pucolt almát bő vízzel odatettem főni, meghintettem mézesfűszerkeverékkel, tettem hozzá citromszeleteket, 3 evőkanálnyi cukrot, csipet sót és amikor pár perces főzés után puha lett besűrítettem egy tasak vaníliapudingporral, amit előzőleg kevés hidegvízzel simára kevertem.
 
Nekem pedig almaszósszal kiegészítve, igazán finom volt.


2017. január 8., vasárnap

Rakott krumpli krémesen... Kata féle variáció

 Szemre talán nem látszik semmi különbség az eddigi rakott krumplikhoz képest, de ízben... hmmm
Ez a variáció marad véglegesen.
Valamikor azt hittem Kata lányom az életben soha nem fog tudni főzni, mert hiába próbálkoztam, egyáltalán nem érdekelte, ráadásul főztem én meg a húga Karina is, aki kiskorától kezdve érdeklődő volt, veleszületett érzéke van a jó főzéshez, elképesztően kreatív konyhát visz már régóta, szóval Katának amit csak szeretett volna az mindig elkészült, neki semmit nem kellett ezen erőlködnie, na jó időnként a mosogatás volt a reszortja, még jó, meg az evés, mert enni szeretett, de nagyon.
Ebben reménykedtem mindig, hogy aki enni szeret az előbb vagy utóbb főzni is megtanul, pláne, ha külön háztartásba kerül. Igy is történt, készítettem neki egy receptes füzetet, az általa nagyon kedvelt ételekből szájbarágósan, azonkívül itt a blog összes receptje, és a lányom hetente többször, újabban hétvégén is egyre többször főz, egyre komplikáltabbakat és egyre finomabbakat.
Ez a rakott krumplija is egy valóságos ízorgia, nagyon finom, ezentúl én is így készítem majd.
 Hozzávalók:
6 db közepes krumpli hajában puhára főzve, majd nagyon vékonyra karikázva
6 db főtt tojás karikázva
2 fej nagy vöröshagyma nagyobb kockákra vágva
1 szál puha lángolt kolbász karikázva
1 nagypohár tejföl
2 gerezd áttört fokhagyma
só, bors
1-2 dl zsíros tejszín
reszelt sajt nagyon sok
 Összeállítás:
A hagymát és a kolbászt olajon összepirította.
A tejfölt sóval-borssal és a fokhagymával jól kikeverte.
A tejszínt és a rengeteg reszelt sajtot is odakészítette a keze ügyébe.
Egy sütőtálat a hagymás kolbász zsírjával belocsolt, majd kirakta egy sor krumplival az alját, erre jött egy sor tojás, végül egy sor hagymás kolbász, ezt belocsolta az erősen fűszeres tejföllel, majd meghintette bőven reszelt sajttal. Jött a második réteg és a többi ugyanígy ahogy az első, a végén az egészet krumplikarikákkal zárta le, erre megint fűszeres tejföl jött és a maradék reszelt sajt bőven, végül belocsolta a tejszínnel.
200 fokos előremelegített sütőben piros-ropogós állapotáig sütötte.
De ami a lényeg: a sok vöröshagyma és a sok kolbászkarika összesütött ízvilága, az erősen fűszerezett tejföl és a fokhagyma !!! ez valami olyan frenetikus ízbombát adott még hozzá, hogy észre sem vettem de pukkadásig ettem magam.
Eddig az én készítésemben a rakott krumpli minden rétegét ugyan meghintettem több kevesebb sóval és borssal, de mire összesült és ettük, mindig sótlan volt a végeredmény, akármennyit szórtam a rétegekre valahogy eltűnt menet közben.
Most mindez a tejfölbe keverve csodásan érvényesült.
És a reszelt sajt minden rétegen eszméletlen jót tett !!! no meg a tejszín is, az egész egy csodás krémességben egyesülve nagyon finommá tette.
Egyébként is nagy kedvenc mindenkor ez az étel nálunk, de így Kata módra egyenesen frenetikus lett. Ezentúl csak így fogom...


2017. január 5., csütörtök

Ma már egy végtelenül könnyű ebédre vágyom...



... és ez lesz:
Brokkoli sajtosan tejfölösen
Fél kilónyi fagyasztott brokkoli, fedő alatt, 5 dkg vajon roppanósra párolva 2 gerezd lapkára vágott fokhagymával, ez kb. 5-10 perc, majd tányérra szedve bőven megszórva reszelt sajttal és tejfölpöttyökkel.
Ennyi.
Mennyei finom és könnyű ebéd.



 

2017. január 4., szerda

Még mindig a maradékok koptatása van...

pedig már főzném a kocsonyát !!! alig várom, de várnom kell...
ezeknek itt előbb el kell fogynia, szerencsére már nincs sok és nem akartam lefagyasztani sem...
 ... töltött káposzta
 ... rizses hús...
... lencsefőzelék...

... és még mindig van a bejgliből is... ugyanis karácsonykor elfelejtkeztünk róla, a spájzban várt a sorára egyenként lefóliázva szép csendben, új évkor vettük észre és vágtuk fel az 1 diós és 1 mákos rudat... kész őrület.

2017. január 1., vasárnap

Szilveszter napján ezeket ettük a lányommal...




Ez az étel 30-án készült, teljes egészében Kata lányom készítette.
Kijevi jércemell besameles karfiol körettel
2 db fél csirkemellfilé
panír: liszt, tojás, prézli
só, bors
Töltelék fűszervaj: előző nap elkészítve, majd fóliába hengerezve a hűtőben dermesztve 24 órát
5 dkg puha vaj
2 db fokhagymagerezd áttörve
só, bors
petrezselyemzöld nagyon apróra vágva
2 szelet bacon ropogósra sütve
Köret:
1 db karfiol, rózsáira szedve
Besamel: vaj, liszt, tej
reszelt sajt sok
Saláta:
1 db jégsaláta vékony csíkokra szelve
1 szál póréhagyma karikázva
2 db paradicsom kockázva
1/2 kígyó uborka gyalulva
Öntet: a szokásos cukros-ecetes lében forgatva



Mint írtam is fent, Katu a fűszervajat előző nap bekeverte és egy éjszakát és még fél napot a hűtőben pihentette.
Amikor nekiállt az étel elkészítésének, zsebet vágott mindegyik csirkemellfilébe oldalt és a jó kemény fűszervajkarikákat behelyezte, még a ropogós bacont apróra tördelve beleszórta szintén, hústűvel összetűzte és mindkettőt a szokott módon kipanírozta majd közepesen forró olajban kisütötte, minimum 10-15 percig sütni kell, hogy abszolút átsüljön.
Közben a karfiolt rózsáira szedte és lobogó, sós forró vízben 5 percig előfőzte, leszűrve vajazott kistepsire tette és amikor elkészült a besamel is rálocsolta, majd bőven megszórta reszelt sajttal és ment a sütőbe pirosra sülni.
/besamel készítési módja külön is megtalálható a receptjeim között, de ide írom: a lényege, hogy ahány dkg vaj, ugyannyi dkg liszt és deci tej, ezzel a mennyiségét is beállítjuk egyben.
Itt most kevesebb kellett: 10 dkg vajat olvasztani, meghinteni 10 dkg liszttel, kicsit összepirítani és felönteni 2-3 dl tejjel, sózni, borsozni, amikor már besűrűsödött akkor beleszórni egy jó maréknyi reszelt sajtot, a többit majd a tetejére hagyni. A besamel lényege, hogy sűrűn folyós legyen, de folyós !!! tehát önthetős !!!/


31-én nem ettünk főtt ételt, mert valahogy nem is kívántuk, helyette ezeket készítettük, sütöttük:

 
 Sonkával-sajttal töltött sörkifli és leveles tésztából készített sajtos ropogós
A sonkával-sajttal töltött kifli, valamint a "pokol tüze" kifli tésztája a következő:
2 ek. zsír
2 dl tej vagy víz
2 ek. tejföl
1 tojás sárgája
1 ek. só
1 tk. cukor
50 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
Töltelék:
Sajtos-sonkáshoz
20 dkg főtt füstölt tarja
25 dkg trappista sajt
"pokol tüze"-hez
10 dkg nagyon csípős paprikás szalámi
15 dkg trappista sajt
A tésztához fentiek sorrendjében mindent betöltöttem a kenyérgép üstjébe, majd a kelt tészta programot elindítva a gép szépen bedagasztotta és megkelesztette a tésztát.
Ez a program nálam 1,5 óra.
Természetesen akinek nincs ilyen gép otthon az kézzel ugyanígy bedagaszthatja, akkor először a lisztet teszem tálba, majd megy bele az összes többi és összegyúrom, majd szép simára kidagasztom, langyos helyen a duplájára kelesztem.
Ezalatt bőven volt időm a töltelékek elkészítésére, azaz a főtt tarját apró kockákra daraboltam, a sajtot hozzá lereszeltem, összekevertem egy tálban és sóztam, borsoztam.
A csípős szalámival nem kell semmit csinálni csak kettesével előkészíteni, és hozzá kis sajtrudakat darabolni, akkora hosszúságban, amekkora a szalámi átmérője.
Amikor megkelt a tészta deszkán finoman átgyúrtam, hengereztem és 4 egyforma darabra vágtam, egyenként gömbölyítettem és szép kerekre nyújtottam, mindegyiket 8 egyforma cikkelyre vágtam, a széles végekre helyeztem a tölteléket, a sajtos-sonkásnál egy jó nagy csipetet, a szalámisnál a két szalámikarikát és rá a sajtrudat, majd onnan tekertem fel a csücsökig. Tepsire raktam mindet a csücsökkel lefelé, nehogy szétnyíljanak. Itt még hagytam pihenni, kelni úgy 20 percet, majd a kissé felvert tojásfehérjével mindet lekentem és megszórtam köménymaggal, de bármivel szórható, ki mit szeret.
200 fokos sütőben pirosra sütöttem, ebből a mennyiségből 2 gáztepsi és még egy picike sült ki.
Már langyosan megkezdve abbahagyhatatlan, nagyon finom.
Vendégségre kiváló, mindenki szereti.


 Sajttal és "pokol tüze" szalámival töltött sörkifli, istenien csípős !!!
 Virsli mustáros leveles tésztába tekerve, lekenve tojással, sózva és köménnyel megszórva
/a hosszú bécsi virsli harmadolva lett, a kész leveles tészta csíkokra vágva, alaposan mustárral megkenve és beletekerve a virsliharmad. Aki szereti ketchuppal is kenheti vagy bármi mással is./
Virsli sajttal töltve baconba tekerve és ropogósra sütve
/a hosszú virslibe kis zsebecske vágva, a megfelelő méretű sajtrudacska beletömve és körbe-körbe-tekerve a baconnal/


Természetesen ma 1-én elmaradhatatlan a lencse valamilyen formában, nálunk most főzelék lesz készítve ropogósra sütött kolbászkarikákkal, de mielőtt megfőzöm előtte jön a szokott családi babonám, családom itt lévő minden tagjával - jelen esetben Katuval és persze én is - megmorzsoltatom a lencsét, bele kell markolni, picit megemelve szórni vissza a tálba, ezzel idevonzzuk a szerencsét, mit mondjak, ránk is férne egy kicsi szerencse.
Természetesen másik lányom Karina a saját háztartásában ugyanezt teszi, mivel még nagyanyáim és édesanyám által jól be lettünk ezzel a kedves kis babonával oltva.