Zsíros tökmagos pogácsa
Rebarbara receptje alapján, a benne lévő zsír miatt.
Valamiért jobban szeretem azokat a pogikat, sütiket amibe zsírt kell tenni, finomabbak...
1 dl tej
1 kis doboz tejföl /kb. 175 gr/
2 ek. tökmagolaj
2 tojás
1,5 ek. só
1 tk. cukor
70 dkg liszt
1 tasak porélesztő vagy 2,5 dkg friss
...fentieket betettem a dagasztógépbe és elindítottam a programot, majd bő 10 perc elteltével hozzátettem még:
20 dkg nagyon puha /esetleg olvasztott langyos/ zsír
10 dkg pirított tökmag
...hagytam, hogy minden menjen a program szerint, a gép szépen bedagasztotta és megkelesztette.
Amikor kész lett, lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam, tepsire sorakoztattam, lekentem egy felvert tojással és mindegyik közepébe szúrtam egy szem tökmagot, na ez itt a végén kicsit babrás volt, de látványnak viszont szép.
Mire tálra raktam sok mag lepotyogott, de mennyei volt a jó pirított íze miatt.
Nagyon finom a pogácsa íze és állaga a zsírtól is, no meg a tökmag olajától, ízétől is.
Többször fogom sütni ezentúl.
Mákos piskóta meggylekvárral
Marisz receptje után készítettem és nem bántam meg, a szokásos egyszerű kevert sütemény, de nagyon finom....
20 dkg őrölt mák
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 sütőpor
1 tk. fahéj
1 egész tojás
3 dl tej
1/2 dl olaj
1 citrom reszelt héja
Egy tálban összekevertem a szárazakat, egy másik tálban a nedveseket, majd a kettőt apránként összevegyítettem folytonos keverés mellett.
A nagy gáztepsit sütőpapíroztam és beleöntöttem a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, jó-e.
Hagytam kihűlni, majd középen kettévágtam, az egyikre vastagon meggylekvárt kentem majd ráborítottam/helyeztem a másik laprészt a lekvár tetejére.
Jó ötlet így csinálni, mert nem kell szenvedni a kettévágással a frissen kisült süteménynél, ezentúl minden ilyen kevert sütit, piskótát így fogom megsütni és kenni lekvárral vagy krémmel, pofonegyszerű.
Természetesen bármilyen lekvárral tölthető.
Természetesen őrölt dióval is elkészíthető.
Tetejére én most porcukrot hintettem, de lehet csokimázzal is bevonni, ahogy eredetileg is szól a recept, akkor:
5-10 dkg étcsokoládé olvasztva
1-2 tk. olaj belekeverve és/majd a süti tetejére csorgatva.
Hagyni dermedni, majd lehet szeletelni tetszőleges formára.