2014. december 31., szerda

BUÉK... 2015



Mindenkinek aki idetéved nagyon boldog új évet kívánok.....

Jövőre veletek ugyanitt....




2014. december 30., kedd

Szilveszterkor ezek lesznek nálam....



Csülök pékné módra.... vele sült krumplival...
recept  itt



Csülök és körömpörkölt most egyben.... főtt krumplival...
receptek  itt   és  itt


... hordós savanyúsággal...


... sajtos rúd...   recept  itt  vagy  még itt


... kolbászkrémmel töltött sajttekercs...  recept  itt


... hagymás virslisaláta...   recept  itt



 ... tepertős pogácsa...  recept  itt   vagy   itt egyszerűbben


2014. december 28., vasárnap

Két nagyon finom süti még karácsonyról.... mézes gyümölcskenyér és mákos-szilvalekváros zserbó



Muszáj ideírnom a recepteket, hiába múlt el a karácsony, nem akartam várni jövő ilyenkorig, ugyanis annyira finomak, annyira ízlett mindenkinek, hogy rendszeresen fogom is sütni kivételes alkalmakra, ünnepekre és főleg azért is, hogy a zserbót begyakoroljam, mert ez a mákos volt életem első zserbója.
Nem is lett teljesen tökéletes, van még mit igazítanom rajta.
Nem is értem miért ódzkodtam eddig a sütésétől, talán mert nekem ezzel soha nem kellett foglalkoznom, régen mindig valaki megsütötte a családból nekünk a tisztes karácsonyi süteményadagokat, a nagyik, anyósom, később meg jó nevű cukrászdában rendeltük meg évekig.
Idén gondoltam bele, hogy tiszta szégyen öreg fejemre, hogy se bejglit, se zserbót még életemben nem készítettem, ez nem mehet így tovább, mert kit emlegessen majd az unokám, ha lesz ! hogy a nagyi sütijei a legjobbak a világon....


Mézes gyümölcskenyér....  Kata receptje szerint   aminek rögtön emlékezetes története lett:

Két adagot sütöttem, gondoltam a kisebbik gyerekemék, akik 25-én nálunk voltak karácsonyozni, az egyiket vigyék magukkal, legyen náluk is egy anya sütötte fincsi süti majd otthon.
Be is csomagoltam duplán zsírpapírba gondosan és kértem tegye valahová hideg helyre, akár a kocsijuk kalaptartójára, majd itt ne maradjon. Erre ő a szobájukban tette le, ugyan jó magasra, de nem eléggé, egy könyvsor tetejére a csomagot azzal, hogy majd kiviszi a kocsihoz.
Pár óra elteltével keresi és csak az üres zsírpapírt találta... mert az az átok és hétördög Fabi, akit különben mindnyájan imádunk, mert egy okos, tanulékony, tündéri virgonc, kedves, bújós, de olyan mérhetetlenül falánk kiskutya, hogy ilyet még nem is láttunk... mind megette.
Mindenkinek a haja hullott ki a rémülettől és az elképedéstől, mi lesz most....


Fabi még Pristinában /Koszovó/  kb. 2 hónaposan... és úgy néz... oly szívet facsaróan... ki tudta volna ott hagyni... én sem, senki sem, ahogy G. sem

... és már itthon a kertben nálunk.... szépen növöget, cseperedik... itt már tudja, hogy ő egy szeretett családtag...




3 hónapja kóbor kiskutyaként leült G. a lányom párjának kocsija kerekéhez a Pristinai nagy piacnál /Koszovó/ és onnan nem mozdult, G. így hazahozta magával, mikor véget ért az ottani munkája,
Fabi alias Fabrizio úgy szocializálódott, hogy minden ételt meg kell szereznie mindenkinél gyorsabban, mert különben más kutyák megeszik és nem jut neki, és ezt az atyaúristennek eddig nem lehetett kinevelni belőle, most 5 hónapos, bőven kap enni naponta háromszor, mivel fejlődésben lévő kiskutya, erre szüksége is van, rengeteg ételt, szeretet és biztonságot kap,  és mégis....
az alsó képen látható 2 darab közül a baloldalit ette meg, először gondosan kibontotta a papírból és morzsát sem hagyva befalta az egészet... hogy ne álljon meg az ember esze.
Szerencsére semmi baja nem lett egy kis hasmenésen kívül, viszont szomorú volt ezt követően 24 órán át, mert nem kapott enni, csak vizet, hogy rendbe jöjjön a kis gyomra.
Jelentem a kutyus azóta is teljesen rendben van és újabb falatokat próbál lopkodni innen-onnan.

Tehát ekkora sikere volt a gyümölcskenyeremnek, nemcsak Fabinál, az egész családnak rendkívül ízlett az az egy, ami megmaradt.
... és akkor jöjjön a recept:
Mézes gyümölcskenyér

2 db őzgerincre való az adag,  két formát vajaztam ki

szárazak: amit egy tálban összekevertem
30 dkg liszt
1 tk. szódabikarbóna
2 mk. mézes fűszerkeverék
2 mk. őrölt fahéj

töltelék:
15 dkg aszalt mindenféle összesen, amit a szárazakhoz kevertem
mazsola
szilva darabolva
s.barack darabolva
mogyoró
füge darabolva
zselécukor színes, darabolva

nedvesek:
4 tojás szétválasztva, fehérje kemény habbá felverve
10 cukor
2,5 dl méz

a tojássárgákat a cukorral habosra kevertem, majd hozzácsorgattam a mézet is, miközben egyfolytában kevertem a kézi robottal

Végül az összest mindent fakanállal egybekevertem, utoljára a habot óvatosan, majd a formákba adagoltam.
Sütőt 160 fokra és légkeverésre kapcsoltam, és lassan 1 órán keresztül sütöttem, egy idő múltán amikor láttam a tetejüket erősen színesedni, fóliával letakartam mindkettőt, de muszáj átsülnie, ahhoz meg sok idő kell. Tűpróbával ellenőriztem mikor jó.
Langyosan kiborítottam a formákból közös deszkára a zserbóval és hagytam teljesen kihűlni, majd az elkészített mázzal lecsorgattam.

máz: ez most egy nagy adag, mindhárom sütire ment, kisebb sütinél értelemszerűen a fele kell !!!!

20 dkg vajat felforraltam, levettem a tűzről és beletördeltem
20 étcsokit, hagytam felolvadni, időnként átkevertem és a sütikre - a zserbóra is ezt - csorgattam.





Zserbó... mákos-szilvalekváros  

gáztepsit kizsíroztam
Tészta: 
60 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
20 dkg zsír
2 egész tojás
2 ek. cukor
csipet só
1-2 ek. tejföl, de csak ha szükséges /nekem nem kellett/

1 ü. szilvalekvár és mivel nekem az a jó szatmári sűrű kemény fajta van, kevés melegvízzel és rummal elkevertem sűrűn kenhetőre.

Töltelék: 
50 dkg őrölt mák
15 dkg cukor
10-15 dkg mazsola
1 citrom héja reszelve
1-2 ek. méz

A lisztet a zsírral jól és gyorsan összemorzsoltam majd minden hozzávalót beletéve összegyúrtam.
Tökéletes állagú lesz a tészta, pihentetni nem kell, háromba vettem /legközelebb négybe veszem majd/ és egyenként vékonyra nyújtottam, olyan vékonyra amennyire csak lehetett.
Az első lapot ráhelyeztem  a zsírozott tepsi aljába.
Vastagon megkentem a szilvalekvárral és erre kanalaztam a máktöltelék felét egyenletesen elkenve, erre jött a második lap, lekvár bőven, mák másik fele, és betakartam a zárólappal.
Kicsit lenyomkodtam, villával megszurkáltam és letakarva 1 órát pihentettem.
Végül 180 fokos sütőben kb. 40 percet sütöttem, de látszik a tetején, hogy mikor jó.
Hagytam teljesen kihűlni, végül a meleg mázzal lelocsoltam.

A máz mennyisége, ha csak a zserbóra megy:
10-15 dkg cukor
2-3 ek. kakaópor
1-2 ek víz
10 dkg vaj/ vagy 3 ek. olaj

Gőz fölött összeolvasztani és a kihűlt süti tetejére csorgatni, hagyni megdermedni.

Mindig forróvízbe mártott, ezáltal felmelegedett és letörölt késsel kell szeletelni !!!!


 


2014. december 27., szombat

Narancstorta... tejfölkrémes gyümölcsös...



Narancsos tejfölkrémes... nagyon finom... jólesően hűsíti szegény meggyötört gyomrunkat a sok-sok zaba és finomság után...
Nyáron is rendszeresen fogom készíteni, ugyanis eperrel, málnával, szederrel, de a barackokkal, sőt szőlőszemekkel is tökéletes lesz....
Recept a NOSALTY-ról van, pici változtatással, ugyanis az eredeti receptben sütni kell egy piskótalapot, amit aztán kockára vágva kell felhasználni, de én nemes egyszerűségből, meg azért, mert holtfáradt voltam már, babapiskótát használtam. Nem rontotta el, sőt.
A receptet az eredeti szerint írom ide.


Narancsos tejfölkrémes torta...

Tészta:
3 egész tojás
10 dkg cukor
20 dkg liszt
1 tk. szódabikarbóna

A tojásokat és a cukrot habosra keverni kézirobottal, majd fakanállal hozzá a szódás lisztet egyneművé, sütőpapíros tepsibe teríteni és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütni, amikor kihűlt nagyjából 1,5 x 1,5 cm-es kockákra kell vágni.
Na én mindezt kihagytam, babapiskótát használtam kb. 20-25 darabot, de lehet, hogy kevesebb volt.

Töltelék:
3 darab narancs hámozva, szeletelve
1 doboz darabolt ananász, levétől lecsepegtetve
1-2 db banán karikázva

Egy kerek /28-as/ tortaformát kívülről körbefóliáztam, majd a belsejét kiraktam a narancskarikákkal, természetesen a nagyjából egyformákat tettem az oldalára, az aljára már nem egészen, ugyanis ez fog látszani a végén a kiborításkor.... és szép látványnak kell lennie.
a többi gyümölcsöt egy tálba összedaraboltam.


Krém:
1 egész vödör, 900 gr. 20%-os tejföl
20 dkg cukor
1 ek. vanília aroma, vagy 2 tasak vaníliáscukor
2 tasak zselatinfix.....  5 dkg porzselatint írt az eredeti recept, pici vízzel felfőzve, de nem forralva ! és úgy használni a leírás szerint, de én most csak 1 tasak zselatinfixet használtam, mert az is 5 dkg porzselatinnak felel meg, de kell bele tapasztalatom szerint a 2. tasak ! is,
én személyszerint jobban szeretem a zselatin fixet, mert azt nem kell felfőzni, hanem közvetlenül keverhető a krémhez. Tökéletes állagot biztosít a krémnek.

A tejfölt egy tálba borítottam, majd a cukorral annak oldódásáig kikevertem simára kézirobottal, egy kisebb tálkába kivettem pár kanállal a cukros tejfölből és ehhez kevertem a zselatinfixet simára, nehogy csomós maradjon, majd ezt a kis adagot adtam hozzá a nagy adaghoz és már megint a kézirobottal egyneműsítettem.



Összeállítás:

Először is a már kirakott narancskarikákra kanalaztam a krémből annyit, hogy ne látszódjanak ki, tehát lepje el, erre / szórni a tésztakockákból/ vagy mint én most, a krém tetejét kiraktam babapiskótával és rászórtam egy rétegben a gyümölcsdarabokat, erre megint annyi krémet meregettem, hogy teljesen befedje, megint tésztakockák ill. babapiskóták, gyümölcsdarabok, krém.... és így tovább amíg csak tart a hozzávalókból, legfölülre krém kerül.
a tetejét is befedtem fóliával külön, majd az egész formát megint körben, holott kívülről már volt rajta egy réteg, de hogy abszolút stabil legyen és mehet a hűtőbe minimum 1 éjre, én persze most kiraktam a teraszra, az ablakpárkányra, mivel megjött a nagy hideg, a kertalján farkasok vonyítanak nálunk már....
Másnap minden fóliaréteget lehántva, meleg késsel körben igazítottam egyet rajta, egy nagy tálat rászorítva egy hirtelen mozdulattal átfordítottam, simán kijött a formából.... íme....



...azért a képen látszik, hogy lágy, gyengén rezgős, azaz elbír 2 tasak zselatinfixet is, de az íze frenetikusan friss, narancsos, gyümölcsös, hiszen minden gyümölcs nyers benne...
nagyon finom... én az enyémre kanalaztam egy kis tejszínhabot is, mert falánk vagyok, de anélkül is teljesen tökéletes... különösen jóleső a gyomornak a nagy trakták után...
... na majd jön a nyári gyümölcsökkel is....





2014. december 23., kedd

Hókifli....



Édesanyám kedvenc karácsonyi süteménye volt... nagyon szerette... mi is
Mindig szilvalekvárral töltve... csak és kizárólagosan...
... nem mintha nem szeretnénk a diós, mákos, gesztenyés variációkat is, de nálunk úgy alakult, hogy szilvalekvárral a legjobban, így mindig szilvalekvárral lett töltve, azzal az igazi kemény, szatmári félével... csudafinom.

Részletes  receptleírás  itt



Ma van a szüleim 64. házassági évfordulója... csak ők nincsenek már...



Emlékezem rájuk... gyertyát gyújtok értük....
64 éve a mai napon esküdtek...



2014. december 22., hétfő

A megunhatatlan somlói....



Nálunk kötelező minden karácsonykor...
Nagyon szeretjük.

Részletes  receptleírás itt





2014. december 21., vasárnap

Advent 4... Téli napforduló...




Advent 4-ik vasárnapja van...

A mai nap egyben a téli napforduló napja is, ami azt jelenti, a mai nap lesz a legrövidebb és a ma éjszaka lesz a leghosszabb...
... holnaptól, igaz egyelőre észrevehetetlenül, de minden nap egy iciripicirit hosszabb lesz és minden éj rövidebb.... innentől kifelé megyünk a télből...
... bár milyen tél az és milyen karácsony az, amikor tavaszi szellő lengedez, balzsamos a kora délutáni levegő és 13 fok a legmagasabb nappali hőmérséklet ???