2018. január 31., szerda

Banánleves... banánturmix...

 
Ha unod a banánt, főzd meg levesnek!
A 20. század elején Truxa Figyes így készítette: „három-négy darab banánt meghámozunk és karikázva egy szép tálalóedénybe rakjuk. Egy másik edényben forraljunk fel 1/2 liter csemegebort /lehet édes muskotályos is/, cukorral és citromhéjjal, s keverjük bele óvatosan 4 tojás sárgáját. A tojások fehérjét verjük fel habnak, tegyünk hozzá elegendő cukrot és kanállal szaggassuk bele az előbb elkészített borlevesbe a habgaluskákat s hagyjuk megdagadni. Ha megvan, azon forrón öntsük rá a borlevest a banánkarikákra, s a galuskákat tegyük a tetejére. Kihűtjük és föladjuk.”




Banánturmix...  /de sokszor készítem amikor barnulni kezd a banánhéj/
Turmixgépbe karikázom a banánt és öntök rá bőven tejet, szórok hozzá kis cukrot, majd krémesen sűrűre összedolgoztatom a géppel, kancsóba áttöltöm és jégbehűtöm.
Mennyei finom reggelire, uzsonnára, vacsorára pár darab keksszel.

2018. január 29., hétfő

2018. január 19., péntek

Gyümölcskenyér hétvégére



 Ki mondta, hogy gyümölcskenyeret csak karácsonykor lehet sütni ?
Van egy csomó aszalt szilvám, barackom, dióm, mandulám, no meg kellett valami finomság, amit eszegethetek majd a hétvégén tejhez, kakaóhoz, így hát szépen bekevertem.
 Hozzávalók:
kb. 20 dkg aszalt gyümölcs apró darabokra vágva
kandírozott citromhéj
mazsola
dió és mandula darabokra tördelve
Tészta:
15 dkg puha vaj
5 tojás
10-15 dkg cukor
2 vaníliáscukor
25 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 citrom héja reszelve
2 ek. tej
Az aszaltakat, a diót és mandulát a darabolás, tördelés után lisztben megforgattam, félretettem.
A vajat, tojásokat, cukrokat kézi robottal simára és egyneműre kevertem, apránként hozzáadtam a sütőporos lisztet, végül a citromhéjat és 2-3 ek. tejjel lazítottam egy kicsit, mert túl sűrűnek találtam.
Utoljára ment bele az összes lisztes gyümölcs és mag, így nem fog lesüllyedni semmi az aljára.
Egy tégla formájú sütőedényt vajaztam, liszteztem és belesimítottam a masszát.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sült, majd tűpróbával állapítottam meg, hogy elkészült.
A formában hagytam 10 percig pihenni, majd tálra borítottam és hagytam teljesen kihűlni, csak ezután porcukroztam.
Nagyon finom lett, csak úgy tűnnek el a szeletek, ahogy térülök-fordulok a járókeretemmel a kiskonyhámban.
Legközelebb ischlert fogok sütni, itt az ideje, még soha nem sütöttem és nagyon szeretem azt is.



2018. január 15., hétfő

Hétköznapi ebéd január közepén...



 Gerslis lencseleves
20 dkg lencse
1 db egész vöröshagyma
3 db babérlevél
só, bors
rántáshoz: olaj, liszt, pirospaprika
1-2 ek. mustár
egy jó marék gersli /árpagyöngy/
Semmi füstölthús, csak úgy magában lett a leves, az általam imádott árpagyönggyel elkészítve.
A gerslit külön kisfazékban főztem puhára, mivel a gerslinek jóval hosszabb időre van szüksége, mint a lencsének.
A lencsét a hagymával, babérral, fűszerekkel szintén külön egy levesesfazékban tettem oda, 20 perc alatt puha is volt, majd hozzáöntöttem a megpuhult gerslit is a levével együtt, majd az egészhez készítettem egy vékony paprikás rántást, besűrítettem, végül mustárral savanyítottam pikánsra.
Eszméletlenül finom lett.


 Áfonyás palacsintafelfújt
 Egy újságban láttam ezt a receptet, ki is téptem rögtön, mert egyszerű az elkészítése, és gondoltam ami palacsintaszerű az csak jó lehet.
Előre bocsátom, hogy annyira nem egy nagy szám, langyosan a legjobb, egy hétköznapi leves után tökéletes második fogás a családnak, vendégségre azért túl egyszerű.
De ízlett. Talán egy karakteresebb gyümölccsel, például szilvával szerintem jobb lehet. Ráadásul van itthon körtém, almám, banánom, akár mindből tehettem volna még az áfonya mellé, hogy még gyümölcsösebb legyen... mindegy, majd legközelebb.
Mint tudjuk az áfonya - én ugyan szeretem - de nem egy nagyon erőteljes ízű, aromájú gyümölcs.
Ráadásul még nem találom a mérlegemet
/sőt a tejforralómat sem, van még egy zárt doboz, talán abban lesznek/,
tehát a lisztet tenyérben mértem ki, mint a sokat sütött parasztasszonyok, akik szintén tenyérrel vagy merőkanállal már pontosan tudják mennyi az annyi.
Nos nekem is sikerült.


és akkor a recept:
4 tojás
2 ek. cukor
12 dkg liszt
1 tk. sütőpor
3 dl tej
5 dkg vaj
1 dob. áfonya fagyasztott, de kiolvasztva /kevés lett bele/
2 ek. cukor
kevés őrölt fahéj
porcukor a szóráshoz
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, alsó-felső sütésre.
A tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjét nagyon kemény habbá vertem.
A sárgájákat a cukorral először habosra kevertem, majd a sütőporos lisztet a tejjel felváltva adagoltam hozzá, a szokásos jó sűrűnfolyós palacsintatészta állagúnak kell lennie.
Végül óvatosan hozzákevertem a fehérjehabot.
Fent a tűzhely gázrózsáján egy közepes tepsiben a vajat megolvasztottam, megszórtam a cukorral, kicsit hagytam olvadozni, majd rászórtam az áfonyát, kevergetve összemelegítettem, meghintettem a fahéjjal és erre öntöttem rá a habos palacsintamasszát, elsimítgattam és ment a sütőbe. Kb. 20-25 perc sülés kell neki.
Természetesen sülés közben gyönyörűen megemelkedik, öröm volt nézni, de mivel épp itt volt a gyógytornász és épp kínzott egy kicsit, pont akkor nem fényképezhettem le, majd állásában összemegy, mint az a felfújtakra jellemző.
Porcukrozva tálaltam magamnak.
Egy kellemes könnyed sütemény.
Több gyümölccsel és esetleg többfélével is, jobb lett volna.
Kicsit többet vártam, nem is tudom milyen többet, talán palacsintásabb ízt, mert inkább süteményízű, inkább piskótaízű - jó fej vagyok én is, hát mégis milyen ízűnek kellett volna lennie ? - mert azért finom volt és jólesett.
Na szóval, jószívvel ajánlom elkészítésre.



 




2018. január 9., kedd

Eszembe jutott egy retro étel...

... a menzákon ettünk ilyet anno és finom volt, legalábbis én szerettem.
Ki emlékszik erre az ételre ?


 Sertéskaraj hagymás szaftban... adták krumplipürével, rizzsel a menzákon, én most nokedlit szaggattam mellé
Elkészítése:
1-2 szelet karaj fejenként
só, bors, kevés pirospaprika
1-2 db vöröshagyma vékony félkarikára darabolva
1 ek. zsír
A hússzeleteket kicsit klopfoltam, majd befűszereztem és a megforrósított zsíron mindkét oldalukon elősütöttem, hozzáadtam a hagymát, kicsit összedinszteltem, majd annyi vízzel engedtem fel, ami épp ellepte. Puhára pároltam az egészet.
A végén, ha szükséges még lehet sózni, borsozni. A szép színét attól a pici pirospaprikától kapja az étel, amivel a húst a sütés előtt meghintettem.
Mire elkészül egy nagyon finom, ízes, sűrű szaft lesz alatta.
Bármilyen salátával vagy hordós savanyúsággal tálalható.


2018. január 5., péntek

Ma volt egy kis diéta is, meg egy kis elhajlás is...



Késői reggei ill. majdnem ebéd inkább. Valamiért a főtt tojást újabban nagyon kívánom, már sokadszorra eszem 2-3 naponta, most ropogós korpovit keksszel, paradicsommal és újhagymával.
Csodás finom volt, jólesett.


Na és akkor jött a délután, amikor is makacsul tolakodott az agyamba a palacsinta látványa, íze, állaga és a sürgetés, hogy sütnöm kell. Az eszemet nem tudom mikor ettem utoljára, talán van egy éve is, holott nagyon szeretem. Nosza bekevertem egy mini adagot, lett belőle négy túrós és négy kakaós, igaz mire fényképezésre került a sor egy kakaóst már bekaptam, mert nem bírtam tovább várni. Mennyei lett, most, hogy írom a posztot, átszellemülten eszegetem, ha nem fogy el ma este, akkor jó lesz holnap reggelire is a maradék.Ez a kettő kedvencem, a túrós sok mazsolával, vaníliásan, citromhéjasan és a kakaós. Ma már nem tudok annyit megenni, mint régen, de ez nem is baj. Örülök, hogy nem beszéltem le magam róla. Ja, és elég jól bírtam fizikailag a sütést is, persze közben támaszkodnom kellett néha, bár állni már elég jól és stabilan tudok, de azért jólesett lerogyni ide a gép elé és megpihenni. Ma már a bal, a még nem műtött lábam okozza a problémákat.
 

2018. január 3., szerda

Zúzaleves tejfölösen, sok zöldséggel, savanykásan...




Szeretem a zúzát és minden ételt is, ami készíthető belőle. Már többféleképpen fent van a blog receptjei között, de ez a teljesen egyszerűen megfőzött még nincs.
Íme:
 Hozzávalók:
0,5 kg kacsazúza, tisztítva, felezve, negyedelve
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 darabka zeller
1 db krumpli
petrezselyem / vagy tárkony
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél db hegyes erős paprika
só, bors,
2-3 babérlevél
2 tk. mustár
tejföl
2 tk. ecet
habaráshoz: 1 ek. liszt pici vízzel elkeverve
egy kis maroknyi eperlevél tészta / vagy árpagyöngy, de akkor a gerslit a zúzával együtt kell puhára főzni az elején !


Minden hozzávalót megtisztítottam, pucoltam és daraboltam, először persze a zúzát, majd odatettem fűszeres vízben félpuhára főni, majd kb. 1,5 óra múlva hozzáadtam a zöldségeket és azzal is főztem tovább. A végén a lisztet pici vízzel simára kevertem, majd ment hozzá a mustár és a tejföl is, majd hőkiegyenlítettem a forró leveslével és besűrítettem a levest, utoljára az eperlevél tészta került bele és még 5 percig rotyogtattam.
Ngyon finom, pikáns leves lett.

2018. január 1., hétfő

Újévi lencsesaláta







Idén teljesen szakítottunk az eddigi szilveszteri családi hagyományainkkal...
- kivéve a tatárbifszteket, mert azt készített Katu, igaz csak 0,5 kg bélszínből, mert már ennyi is elég nekünk
- szakítottunk, mert nem volt se sült malac, se csülök pékné módra, se semmilyen sült oldalas, hanem "csak" füstölt csülkös bablevest készítettem, jó sokat, jó sűrűn, jó zöldségesen és rengeteg csipetkével.
 Ezt kívántuk, és nagyon finom lett. Több tányérral fogyott 31-én és 1-én is ebédre.
Végül a sütést teljesen elhagytuk, nem éreztünk elég kedvet hozzá, így nem lett se sörkifli, se sajtos rúd és láss csodát megvoltunk nélkülük is.
Vacsorára a tatárbifsztek volt pirítós kenyéren, lila hagymakarikákkal, ami egyenesen csodás volt.
Éjfélkor szamócás gyerekpezsivel koccintottunk és egész nap filmeket néztünk.
Szerencsére ezen a környéken olyan borzasztó nem volt a petárdázás, ki lehetett bírni, egész jól viselték az állatkáim is, egyedül Csinike bujkált egész este, talán neki vannak a legrosszabb emlékei kóborcica korából, de éjjel 1 óra után síri csönd lett és így is maradt. Onnantól nyugodtan aludhattunk reggelig.
Még soha nem készítettem lencsesalátát, mindig csak levest vagy főzeléket, szóval itt volt az ideje ebben is az újításnak és milyen jól tettem.
Ime a recept:


Hozzávalók: 2 fő részére
25 dkg lencse
1 db vöröshagyma
2 db tojás
3 szál újhagyma
1 pár virsli
10 dkg főtt füstölt tarja
kb. 2 dl majonéz
kb. 2 dl tejföl
só, bors


A lencsét megmostam és az egészben hagyott tisztított vöröshagymával bő vízben puhára főztem, ügyeltem, hogy még al dente legyen a lencse, nem szabad szétfőzni ! Ez kb. 12-15 perc főzési időt jelent. Ezekután leszűrtem, a hagymát kidobtam és a lencsét hagytam langyosra hűlni.
Egy másik edényben 2 percig főztem a virslit, majd felkarikáztam és szintén hagytam kihűlni.
Egy harmadik lábaskában pedig a tojásokat főztem keményre, majd jéghideg vízben hagytam hűlni, mielőtt megpucoltam és elfeleztem.
Egy tálba belekarikáztam a megtisztított újhagymát, a főtt füstölt tarját és sóztam, borsoztam, majd hozzákevertem a majonézt és végül a tejföllel kevertem ízesen krémesre az alapot.
Amikor kihűlt a lencse és a virsli ezeket is belekevertem, végül a felezett főtt tojások lettek a tetejére helyezve.
2-3 karika póréhagymát darabolva megszórtam a saláta tetejét.
Jól behűtöttem, tálaláskor pirítós kenyeret kínáltam mellé.
Nagyon finom saláta, megtartom a receptet.


Forrás: Nosalty, Juci/strawberry/ receptje alapján kis változtatásokkal





Hát itt az új év és a január hónap....





Hihetetlen, hogy milyen gyorsan száll az idő, bezzeg augusztusban és szeptemberben, amikor rettegve vártam az októberi műtét idejét úgy éreztem soha nem lesz 2018 januárja... és íme.
Minden elmúlik idővel, csak semmi türelmetlenség.
Innentől jönnek a szürke hétköznapok... szó szerint is, mert most is olyan szürkeség van kint és esik az eső... szerintem a legvigasztalanabb hónap épp a január, no de fel a fejjel, ez is el fog telni, sok lámpát kell égetni, hogy vidámabb, derűsebb környezetben legyünk, és főleg derűsen kell gondolkodnunk !!!!
Mindenkinek nagyon jó évkezdetet kívánok, sok finomsággal egész évben !!!