2018. szeptember 30., vasárnap

Pogácsa apró tepertős... csak úgy gyorsan összedobva

 Tepertős pogácsa gyorsan... nincs dagasztás, nincs hajtogatás
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tasak élesztőpor
1 tojás
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
őrölt bors
25 dkg tepertőkrém
5 dkg sertészsír
kb. 2 dl aludttej most épp nálam, de jó a joghurt vagy tej, ami van épp otthon
 Elkészítése:
Az összes hozzávalót egy tálba mértem és összegyúrtam, a végére kellemes tapintású, rugalmas tészta lett. Letakarva 30 percet pihentettem, majd picit lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, késsel bekockáztam a tetejét és a legkisebb pogácsakiszúróval kiszaggattam. Tepsire sorakoztattam, ahol megint pihent addig, míg a sütő elérte a 220 fokos hőmérsékletet. Akkor lekentem egy felvert tojással, megszórtam köménymaggal és megsütöttem kb. 25 perc alatt.
Szóval nem feltétlenül kell mindig belehajtogatni a tepertőt, többször is, igaz úgyis nagyon finom pogácsát kapunk, de az egy egész más textúrájú tészta lesz a végére, az puha és foszlós.
Nem beszélve az időfaktorról.
Ez a gyors variáció inkább ropogós, omlós állagú, még másnap is pont olyan, mint frissen volt.
És nagyon gyorsan készen van.
Egy hete ugyanezt sütöttem csak sajttal, 20 dkg reszelt sajttal és 20 dkg vajjal /a tepertőkrém és zsír helyett/, tökéletesen működött azzal is.
Megtartom az összes variációt, mert jó.


2018. szeptember 27., csütörtök

Őszies menü


 Karalábéleves húsgombócokkal tejszínesen petrezselymesen...
Hozzávalók:
4 db karalábé kockázva
20 dkg darálthús
1 vöröshagyma kockázva /fele a húshoz, másik fele a leveslébe ment/
egy marék rizs
1 tojás
só, bors
lestyán, petrezselyem
1 ek. paprikakrém
1 dl tejszín
Egy fazékban annyi vizet tettem oda forrni, amennyi levest szerettem volna, beleraktam a fűszereket és fél vöröshagymát. Közben megpucoltam és kockáztam a karalábét, majd összeállítottam a húsgombócnak valót, azaz a darálthúst, a hagymát, a rizst, a tojást, sóztam, borsoztam és összegyúrtam, amikor a leves már forrt a kis gombóckákat beleeresztettem és a karalábékockákat is, röpke 20 perc alatt puhára főztem, majd a végén töltöttem hozzá a tejszínt, azzal is összeforraltam és kész. Nagyon finom, ízes lett.


 Somogyi galuska sült hagymakarikákkal...
Galuska:
kb. 20 dkg liszt
2 tojás

pici víz
Egyéb hozzávalók:
10 dkg szalonna
1 közepes vöröshagyma félkarikára
3 dl tejföl
pici pirospaprika
1 nagy vöröshagyma karikázva
pici liszt
Odatettem vizet forrni a nokedli kifőzéséhez. Összeállítottam a nokedli tésztát. Egy lábasban szalonnát sütöttem pörcre, a pörcöket kivettem és félretettem, a félkarika vöröshagymát rádobtam a szalonnazsírra, összeforgattam majd pici vizet öntöttem rá, hagytam párolódni míg elfövi a levet.
Közben a másik vöröshagymát megpucoltam és felkarikáztam, majd egy tálban összekevertem liszttel.
Eddig jutottam, amikor felforrt a sós víz és beleszaggattam a nokedlit, amikor forrt egyet leszűrtem és máris tettem a forró hagymás szalonnazsírba, elkevertem, sóztam, borsoztam, meghintettem lehelletnyi pirospaprikával, ettől nem lesz piros, csak szép színe lesz.
Ráöntöttem a tejfölt, azzal is elkevertem és egyet rottyantottam rajta.
Közben egy kis serpenyőben olajat forrósítottam és ropogósra sütöttem a hagymakarikákat.
Tálaláskor a tejfölös galuskára szórtam a szalonnapörcöket és a plusz sült hagymakarikákat.
Bármilyen salátával vagy savanyúsággal mennyei finom egytál étel.
Nagyon ajánlom elkészítésre.




2018. szeptember 24., hétfő

Sertéscomb paprikás mártásban


 Sima, nagyon egyszerű étel.
Hozzávalók:
30 dkg sertéscomb szeletelve
só, bors
2 ek. olaj, 2 ek. liszt, 2 tk. pirospaprika rántásnak
1 kisebb vöröshagyma kockázva
6 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva
2 db krumpli kockázva
1 db uborka gyalulva
2 gerezd fokhagyma
2 dl ecetes-cukros salátalé
Egy kisebb sertéscomb dióját - szép sovány volt - felszeleteltem ujjnyi vastagra, 4 kis szelet lett, kicsit megütögettem klopfolóval, sóztam, borsoztam és egy lábasba tettem, felöntöttem annyi vízzel amennyi épp ellepte és puhára főztem. Ahogy főtte el a levét mindig pótoltam, mert állandóan lennie kell alatta folyadéknak, különben leég.
Egy másik lábasban nagyon vékony rántást készítettem, hozzáadtam a vöröshagymát, a fokhagymát és összesütöttem, meghintettem  pirospaprikával és beletettem a hússzeleteket, majd ráöntöttem az alatta lévő fűszeres főzőlevet is, kb. 10 percig még összerotyogtattam és kész is volt.
Közben a burgonyát hámoztam, kockáztam és sós vízben puhára főztem.
Mindezek alatt 1 db fürtös uborkát legyalultam, sóztam és két gerezd tört fokhagymával elkevertem, majd 2 dl ecetes-cukros lével felöntöttem és kész volt a saláta is.
Finom ebédem volt.




2018. szeptember 15., szombat

Vadász nokedli nyári vegyes salátával

 Vadász nokedli... hétköznapi egytál, ebédre vagy vacsorára
Szerintem az osztrákok sajtos nokedlijének a Käsespätzle magyarított változata, érdemes mindkettőt kipróbálni.
Hozzávalók: 2 személyre
20 dkg liszt
2 tojás

víz


10-15 dkg szalonna pörcre sütve, jó a kolozsvári húsos is, de a sima füstölt kenyérszalonna is
2 fej vöröshagyma félkarikára
10 dkg trappista sajt, kis kockákra darabolva
petrezselyemzöld, só


Odatettem a nokedli kifőzéséhez egy nagy fazék sós vizet, amíg felforrt bekevertem a nokedlitésztát, majd azonnal beleszaggattam, kifőztem, leszűrtem. Nincs öblítés !
Egy serpenyőben ropogós pörcre sütöttem a szalonnát, majd azon melegében belekevertem a forró zsírba a leszűrt nokedlit, megszórtam a sajtkockákkal és meghintettem friss petrezselyemzölddel.
A sajt csodásan beleolvadt, ezáltal nagyon finom szaftos-szottyos lett. Ha szükséges sózni lehet még.
Őrületesen finom.

 

 Nyári vegyes saláta... 1 főnek, friss, üde
Hozzávalók: kis adag
1 db fürtös uborka gyalulva
1 db vöröshagyma félkarikára szeletelve
1 db kápia paprika kockázva
1 db paradicsom karikázva
friss petrezselyemzöld
őrölt bors
Felöntőlé: a hagyományos cukros-ecetes
3 dl víz
3 ek. cukor
3 ek. ecet 10%
nagy csipet só
Alaposan összekeverve és a salátára öntve, jó ha 10-15 percet tud állni benne, ízesebb lesz.

 

2018. szeptember 9., vasárnap

Szilvás pite...

 Ha vasárnap nincs sütemény az lehangoló és szomorú, muszáj sütni valamit, mert így az igazi, gyermekkoromban a nagyikámnál minden vasárnap volt süti, többféle is. Édes is, sós is.
Na én örülök, ha egyvalamit összedobok... ma ez a szilvás lett.
 Szilvás pite
Hozzávalók: egy kisebb méretű gáztepsihez, ill. az én gáztepsimhez /33,5x29  ez a tényleges belső tepsiméret, ehhez még körben +2 cm-es perem tartozik/
40 dkg extra finom süteményliszt
1 cs. sütőpor
25 dkg vaj  vagy  15 dkg sertészsír
1 tojássárgája
csipet só
3 ek. cukor
1-2 ek. zsíros tejföl  vagy  natúr görög joghurt


1 ü. szilvabefőtt
/vagy 1 kg szilva magozva és cukorral+ mézesfűszerkeverékkel+ pici vízzel összefőzve/
2 cs. tejszínízű oetker pudingpor kevés vízzel+ cukorral simára keverve


Szóráshoz: örölt dió kb. 5-10 dkg  /ha nincs dió,  jó egy marék gríz vagy zsemlemorzsa is/
Kenéshez: a maradék tojásfehérje


A lisztet a vajjal összemorzsoltam, majd a fenti sorrendben hozzátettem az össze belevalót és gyorsan összegyúrtam, pici liszthintés még kellett hozzá, hogy ne ragadjon. Jókora gombóc lett, majd folpackba csomagolva ment a hűtőbe több órára - először elkészítettem a tölteléket, mert annak hűlnie kell, majd közben megfőztem az ebédet is és csak kora délután állítottam össze a süteményt.
Most én befőttből készítettem, van ugyan itthon friss szilvám - Katu hozta - de az olyan finom, hogy nem volt szívem a sütibe tenni, inkább megeszem.
Töltelék: Tehát lábasba átöntöttem az üveg szilvabefőttet, meghintettem mézesfűszerkeverékkel és felforraltam, közben kikevertem a tejszínes pudingport cukorral, vízzel simára és a fortyogó szilvára önöttem, kavargatva besűrítettem, majd félretettem hűlni.
Összeállítás: A tésztát kettőbe vettem, lisztezett deszkán vékonyra, nagyjából tepsiméretre nyújtottam, belehelyeztem a vajazott tepsibe. Kézzel addig-addig igazítottam, nyomkodtam, míg körben mindenhol pereme lett, megszurkáltam villával, majd megszórtam a dióval egyenletesen, erre simítottam a tölteléket, ami csodás sűrűre összeállt, nem kellett félni, hogy szétfolyik, eligazítottam egyenletesen. Végül a másik tésztagombócot is kinyújtottam és az egész cucc tetejére simítottam, ráigazgattam, nyomkodtam, itt is megszurkáltam villával, sőt még hullámot is rajzoltam rá, de az sütés közben eltűnt, kisimult. Lekentem a megmaradt tojásfehérjével és ment a 180 fokra előmelegített elektromos sütőbe, légkeverésen kb 40 percig sült, csodás aranybarnára.
Amikor langyosra hűlt akkor daraboltam, természetesen először levettem körben a peremét magamnak - én ezt szeretem a legjobban, mert jó ropogós, hideg tejjel egyenesen mennyei - majd a többit igyekeztem szép egyenletes kockákra felvágni.
A tészta nagyon finom, ropogós lett, a töltelék kellemes, nem túl édes, de azért valamennyire igen és jó szilvás, fahéjas, ízes, illatos.
Végre megvan a pontos, precíz tésztamennyiség a gáztepsimhez.


Mindkét gyerekem kapott egy jókora adaggal, vitték haza, sőt a közvetlen szomszédaimnak is adtam, mert annyira cukik voltak, hogy a szemetes kukámra felfestették a címemet, hogy emiatt ne kelljen festéket és ecsetet vennem. Tündéri szomszédaim vannak.





Reggelire uborka... minden mennyiségben

Uborka hagymásan joghurtosan... sózva, borsozva
Még az oroszoknál ettem ilyet, minden reggelihez adták, fekete kenyérrel ami nekem nagyon nem ízlett, mert nehéz volt mint a sár és savanyú íze volt, brrr... szóval azt nem ettem meg, de ez a joghurtos uborka, ez valami mennyei, akár füstölt hal mellé /sprotni, és például a mellette lévő finom olajat rá lehet csorgatni az uborkára/, sonkaszeletekhez, de virslihez is kitűnő, nem mellesleg finom és egészséges.
Nem a képen látha módon darabolom, hanem hámozás után minden uborkát negyedelek, majd a negyedeket szép egyforma kis hasábokra vágom, tálba teszem, sózom, borsozom, lehet kaporral is megszórni, ha van otthon, majd jó pár evőkanálnyi görög joghurttal összekeverem és jégbehűtöm.
Nagyon finom bármilyen reggeli mellé, amihez illik a kívánalmaink vagy a gyomrunk szerint, de csak magában is fogyasztható jól behűtve, pláne kánikulai napokon. Igazi hűsítő.
Hozzávalók: egy evésnyi adag 1 főnek
2 db fürtös uborka vagy 1 db kígyóuborka, negyedelve, majd hasábokra darabolva
1 db kisebb vöröshagyma felezve és szálasra vágva
só, bors, kapor apróra /friss vagy szárított/
2-4 ek. natúr görög joghurt





2018. szeptember 3., hétfő

Szeptember lett



Szeptember lett... olyan villámgyorsan telt el a nyár, hogy hihetetlen.

Kányádi Sándor: Jön az ősz

 
Jön már az ismerős,
széllábú, deres ősz.
Sepreget, kotorász,...
meg-meg áll, lombot ráz
Lombot ráz, diót ver,
krumplit ás, szüretel,
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.

meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,


meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.






meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.
meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.
meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.
meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.




meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.