Tulajdonképpen elég sokszor készítek pulykából ebédet, mert jó sovány húsú... /nem mintha nem szeretném a zsíros húsokat, mert nagyon is, de néha jól esik egy kis soványság is/, és mert rengeteg húsa van, igazán jól lehet lakni vele, abszolút kiadós. Most is készült leves és sült is.
Húsleves pulykanyakból
2 db nyak untig elég a leveshez
sárgarépa,fehér répa, zeller, karalábé ízlés szerinti mennyiség, nem szoktam sokat beletenni
vöröshagyma, fokhagyma
só, bors
petrezselyem, lestyán és zellerzöld
levesbetét: cérnametélt
Finom húsleves a végeredmény.
Pulykacomb fűszeresen sütve, dinsztelt káposztával, pirított gombával és zsíros krumplival
1 db pulyka alsócomb/fő, személyenként elég 1 darab, ugyanis rengeteg hús van rajta, mivel vastag hús egy késsel be szoktam vágni a csont mentén, így könnyebben átsül.
Fűszerezése: szárnyas fűszerkeverék, de jó a gyros fűszerkeverék, és jó a magyaros is, egy a lényeg jó sok fűszerrel dörzsöljük be, mert meglehetősen semleges ízvilágú, tegyük tepsibe, sózzuk, borsozzuk is, 1 dl vizet öntsünk alá és locsoljuk meg zsiradékkal, jelen esetben olvasztott libazsírt használtam, de jó az olaj is vagy bármilyen más zsír is. Dobhatunk mellé 1-2 vörüöshagymát cikkekre vágva, fokhagymagerezdeket is, én most csak simán sütöttem minden nélkül.
Mehet a sütőbe legalább 2-3 órára, közben egyszer kétszer fordítsuk meg, hogy a másik oldal is átsüljön, átpuhuljon. Ha már piros ropogós a bőre-húsa, akkor jó.
Lekapcsolt sütőben pihentessük legalább 15 percig.
Köretek:
Dinsztelt káposzta
fél fej káposzta, vékony csíkokra szelve
1 ek. zsír, 2-3 ek. cukor, 1 tk. köménymag, 1 db vöröshagyma félkarikára és szálasra metélve
2 dl víz, 1 dl ecet, jó csipet só
A cukrot karamellizálom a zsíron, amikor már szép a színe, hozzáadom a köményt és azzal is pirítom, majd a vöröshagymát, végül hozzáadom a káposztát, átkeverem és felöntöm az ecetes sós vízzel. Fedő alatt puhára párolom, időnként átkeverve.
A végén egyszerre kell kiérződnie az édes savanykásságnak a köményízzel együtt.
A hagyma láthatatlanná olvad a káposzta mellett.
Pirított gomba
20 dkg szeletelt csiperke, só, bors, pici olaj vagy zsír.
A zsiradékra rádobom a szeletelt gombát és időnként kevergetve lepirítom, először levet ereszt, majd aztán pirulni kezd, csak a végén sózom, borsozom, amikor már alig van lé alatta, csak a zsiradék.
Zsíros krumpli
3-4 db krumplit pucolom, kockázom, sós vízben puhára főzöm, leszűröm, majd összetöröm és végül a sült pulyka alatti zsírral bőven meglocsolom, sózom, borsozom, ha szükséges.
Jó szottyosnak kell lennie a zsírtól, de nem szabad, hogy ússzon benne, mert akkor nem gusztusos.
Desszertnek sütőtök volt csak úgy simán megsütve, mert így szeretem.
/és persze a tegnapi máglyarakás/