2010. március 29., hétfő

Szedres-krémes piskóta



 Nigella Lawson után szabadon
valamelyik tv-műsorában láttam ezt a receptet, még régen, az elsők között.


2 doboz szeder /lehet fagyasztott is, lehet vegyes erdei gyümölcs is, lehet csak málna is/
15 dkg cukor
3 dob. 25 dkg-os mascarpone
5 tojás sárgája
3-4 ek. Limoncello likőr
2 db gyümölcstortának való piskóta - lehet készen venni - és egyforma, gyerektenyérnyi darabokra vágni.
2 maroknyi, vágott mandulalapkák, enyhén megpirítva  /el is maradhat/




/de ha a piskótát otthon sütjük, akkor 4 tojás szétválasztva, 4 ek.cukor, 4 púpozott ek. liszt- a szokásos módon elkészítve: tojásfehérjéket kemény habbá verni, fokozatosan hozzászórva a cukor, egyenként hozzá a tojások sárgája, folyamatos verés mellett.
Ezután viszont egy fakanállal, óvatosan, részletekben hozzákeverni a lisztet. Ha egynemű lett, vajazott, lisztezett formába tölteni és kisütni. Ha kihült, nagyjából egyforma darabokra vágni, a többi ua./




A két doboz szedret 5 dkg cukorral, egy kis lábaskában, tűzön, kissé összerottyantjuk. Vigyázat, darabosnak kell maradnia!!! Kihűtjük.
Az 5 tojássárgáját, 10 dkg cukorral fehéredésig keverjük, majd a mascarponet is hozzákeverjük, mind a három dobozzal.

Nemcsak pohárba adagolva szervírozhatjuk, hanem a piskótadarabokkal kibéleljük egy nagy tál alját, meglocsoljuk a limoncello likőrrel. Ha kellőképpen beszívta, ráöntjük a cukros- szedres szirupot egyenletesen, majd erre simítjuk a tojásos krémet. Egy éjre hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Másnap, a tetejét megszórjuk pirított mandulalapkákkal és máris lehet tálalni.

Nagyon finom, nagyon könnyű desszert.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése