2010. április 30., péntek

Töltött hús egyszerűen és töltött gombafejek





6 szelet hús: lehet csirkemell, karaj, tarjaszelet, egy a lényeg, amiben nincs csont
fűszerkeverék ízlés szerint: só, bors, gyros keverék, szárnyas keverék, magyaros fűszerkeverék

A hússzeleteket jól befűszerezzük és olajozott tepsiben egymás mellé fektetjük szorosan.
De lehet először baconszeletekkel is kirakni a tepsi alját és arra fektetni a hússzeleteket.

Töltelék:

3-4 zsemle vízben /lehet tejben is / áztatva
1 fej vörihagyma apróra vágva
3-4 gomba apróra vágva
2-3 csirkemáj elkaparva
1 cs. petrezselyem apróra vágva
só, bors, olaj
3-4 tojás

A vöröshagymát kevés olajon dinsztelem, rádobom a gombát, addig párolom, pirítom, amíg zsírjára sül. Ekkor hozzáadom a csirkemájat is és egy percig sütöm még. Leveszem a tűzről, sózom, borsozom és a jól kinyomkodott zsemléket hozzáadom, majd a petrezselymet és egyenként az egész tojásokat. Jól elkeverem, amíg nagyjából egynemű lesz.
Készen áll a töltésre.
Ez egy nagyon jól bevált töltelék, ezzel szoktam a csirkecombokat is tölteni, és a gombafejeket is, meg a dagadót is.

A tepsiben lévő hússzeletekre kenem a tölteléket egyenletesen.
Forró sütőben addig sütöm, míg pirosas lesz a teteje.

Krumplipürével és salátával tálalom.
Hidegen-melegen, szépen lehet kockára vágni.


Töltött gombafejek

Minden ugyanaz, és ugyanúgy, mint fent.
Annyi gombafej kell, amennyi a tepsiben egymás mellé szorosan letehető. 
Ilyenkor csak a talpakat /aprítva/ dinsztelem a hagymával és a többivel a töltelékhez.
A gombafejeket nem kell előre párolni, mert sütés közben hamar megpuhulnak.
Szoktam úgy is variálni, hogy a tölteléket csak a gombafejekre halmozom , és a szokott módon sűrű besamelt készítek és avval locsolom le, tetejét bőven megszórva reszelt sajttal.
Pirosra sütve, krumplipürével, salátával tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése