Könnyű és finom ebéd, sokszor is készítem, néha kiegészül rántott sajttal, rántott karfiollal, van amikor sültkrumplival esszük.
1 doboz, barna csiperke
liszt, tojás, prézli a panírozáshoz
liszt, tojás, prézli a panírozáshoz
20 dkg. rizs
majonéz, tejföl a tartárhoz
só,bors
só,bors
A gombát jó alaposan, folyó víz alatt megmostam, levágtam a talpakat és felkarikáztam.
Soha nem szoktam meghámozni a gombát, csak nagyon alaposan átmosom és eltávolítom az esetleges földmaradványokat.
A rizst egy lábasban kevés olajon megpirítom, hozzáadom a gombatalp-karikákat, pár perces keverés után felengedem vízzel. Sózom, borsozom és kevés vegetát szórok rá. Felforralom. Mire az összes folyadékot beszívja, megpuhul.
Soha nem szoktam meghámozni a gombát, csak nagyon alaposan átmosom és eltávolítom az esetleges földmaradványokat.
A rizst egy lábasban kevés olajon megpirítom, hozzáadom a gombatalp-karikákat, pár perces keverés után felengedem vízzel. Sózom, borsozom és kevés vegetát szórok rá. Felforralom. Mire az összes folyadékot beszívja, megpuhul.
A kedvenc pöttyös bögrémbe belenyomok 2-3 ek. majonézt, majd szintén 2-3 ek. tejföllel higítva, jól elkeverem, ha kell sózom, borsozom.
Egy nagy tálba rakom az összes gombafejet és jól megszórom liszttel.
Egy tányérba felütök 4 tojást, kevés sóval jól felverem, majd a lisztes gombákat ötösével beleforgatom, ezután mehetnek a zsemlemorzsába, ahol szintén jól átforgatom.
Közben olajat forrósítok serpenyőben és piros ropogósra sütöm.
Rögtön, forrón tálalom, mert a rántott gomba csak frissen jó.
Magamnak, a rizsre csorgatom a tartárt, nem a gombára.
Nagyon finom volt.
Anikó, küldenél nekem néhányat belőle?:) olyan régen készítettem, pedig az egyik kedvencem...
VálaszTörlésSzívesen küldenék de már mind elfogyott, ha tudnád milyen finom volt.Én is száz éve csináltam ezt megelőzően, nem is tudom miért.Pedig annyira szeretjük. Köszi, hogy benéztél.
VálaszTörlés