1 fej kelkáposzta, tavasszal új
1/2 kg darálthús, sertéscomb, vagy lapocka
10 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma a pörköltbe, 5-6 gerezd a kel főzővizébe
1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom
olaj, pirospaprika, egész kömény a főzővízbe, őrölt kömény a pörköltbe, só, bors, 1 tk.vegeta,
2-3 ek.zsemlemorzsa
2 db nagy tejföl, 20%-os
4-6 szelet füstölt szalonna
25 dkg trappista sajt, reszelve, lehet felesben, füstölt sajttal keverve /bár ez nem kötelező, eredeti recept szerint nincs is, én szeretem így/
A kelkáposztát leveleire szedem, jól megmosom, több vízben áztatom, hogy minden kosz, bogár kijöjjön, majd amikor már tiszta, kétujjnyi csíkokra metélem. A tavaszi új kelkáposztát nem csíkozom fel, mert az annyira zsenge még, maradhat egyben.
Sós, köménymagos, fokhagymás vizet forralok, amiben roppanós-puhára főzöm a régit, az újat max. 5 percig, végül leszűröm.
A rizst kevés olajon átpirítom, majd dupla mennyiségű vízzel felengedem, szórok rá 1 tk.vegetát, borsozom, majd szintén puhára főzöm.
A vöröshagymát, zöldpaprikát, apróra kockázva dinsztelem, kevés olajon, megszórom pirospaprikával, belekeverem a darálthúst, a paradicsomot, fokhagymát, sózom, borsozom, bőven meghintem őrölt köménnyel is, egyszóval egy jó, ízes pörköltet készítek rövid lével.
Amikor kész, összekeverem a rizzsel.
A tejfölöket simára kikeverem, vagy, ha tennék a tetejére, akkor a sajtot lereszelem, vagy ha sült szalonnával szeretnénk, akkor a szalonnacsíkokat beirdalom, hogy majd ropogós kakastaréjra süljön az egésznek a tetején.
Amikor minden kész, összeállítom, egy nagy jénaiba, vagy tepsibe, attól függően mekkora az adag.
Most egy nagy tepsit kiolajoztam, megszórom zsemlemorzsával, annyival, hogy fátyolszerűen beterítse a tepsi alját, oldalát. Lerakom a kelkáposzta felét egyenletesen, erre elterítem a rizses pörköltet, bőven megpöttyözöm tejföllel, majd betakarom a kelkáposzta másik felével.
Erre az összes maradék tejfölt rákenem, végül vagy megszórom a reszelt sajttal, vagy kirakom sűrűn a szalonnaszeletekkel, vagy mindkettő.
Forró sütőben addig sütöm, míg a tetején a sajt aranybarnára olvad, sül, vagy a kakastaréj ropogósra.
Hidegen, melegen szeretem.
Szintén hosta /árnyliliom/ virága, csak másik fajta.
Hú, ezt nagyon régen ettem...adtál egy jó tippet, a szombati ebédhez:-)szép napot!
VálaszTörlésIgen, ez egy nagyon jó étel, feltétlenül csináld meg.Nálunk is elfogyott mind.
VálaszTörlésNeked is szép napokat, és köszi, hogy benéztél.