2010. november 27., szombat

Tejfölös pogácsa 2.





Már egyszer sütöttem tejfölös pogit, de az zsírral készült, kicsit más arányokkal,
most viszont Ch.Vikinél láttam a Házias Konyhán, gondoltam ezt is kipróbálom.
Érdemes volt nekiállni, nagyon finom lett, és tényleg annyira egyszerű, és gyorsan kész lett, semmi faxni.

5-6 dl tejföl
1,5 ek.só
3 tojássárgája
25 dkg puha vaj, kis kockákra darabolva
1 kg liszt
2 tasak porélesztő
3 tk.cukor

Tetejére: lekenéshez a tojásfehérje
Szórásra: köménymag

A fenti sorrend szerint bepakoltam mindent a gépbe, és az megdagasztotta és kelesztette 1,5 óra alatt.
Utána lisztezett deszkán kinyújtottam ujjnyi vastagra és kiszaggattam, tepsire raktam, fél órát pihentettem, majd lekentem és megszórtam köménnyel és forró sütőben pirosra sütöttem. Ez tepsinként 20 perc.
Lett egy rakománnyal, nagyon kiadós és finom.
Előnye, nem kell hajtogatni, várni.
Bármivel meg lehet szórni, gondolkodtam a reszelt sajton is, csak nem volt kedvem reszelni.
Kitűnő vendégváró





7 megjegyzés:

  1. Anikó! Volna kedved kísérletezni egy kicsit? Gyerekkoromban Lili tanti sokszor megkínált egyfajta sütemény-félével, aminek persze nem tudom a receptjét se. De hajnalban, mikor már úgyse tudtam aludni, végiggondoltam és sacc per kábé "rekonstruáltam". Csak tudod, én nem igazán szoktam süteményt csinálni, nem is ehetek, hát arra gondoltam, hogy Neked talán megéri a kockázatot... :)))

    VálaszTörlés
  2. Trendo, szívesen. Ird le, hogy nézett ki, mi volt benne és megpróbálom. Hátha ismerem is.
    Nekem abszolút megéri a "kockázatot", ami nem is kockázat persze:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Mai tudásomat latbavetve, azért tűrhetően körül tudom írni. Lili néni konyhaasztalánál írtam a leckémet sokszor, így anélkül, hogy odafigyeltem volna, nagyjából megjegyeztem. Annál is inkább, mert néha megengedte, hogy segítsek neki :)Szóval:
    Vajat kevert el cukorral, felvert tojással és azt hiszem, morzsával. Aztán reszelt krumplival és túróval összedolgozta a fenti masszát és lepényeket formált belőle. És ezeket forró (gondolom sós) vízben főzte, míg fel nem jöttek a víz tetejére. Utána, mint a gombócot vagy derelyét, megforgatta pirított zsemlemorzsában.

    Néha viszont a krumpli nem nyersen, hanem hajában megfőzve lett lereszelve és ugyanúgy túróval, tojással és olajjal összedolgozva. És akkor a kiszaggatott lepényféléket nem vízben főzte, hanem lisztben megforgatva olajban kisütötte. És a lepényeket vagy megszórta porcukorral, vagy valami isteni lekvárral tett rá egy kanállal. Ha kapott Nógrádból juhtúrót, meg tejfölt, akkor azzal csinálta. Persze én akkor is megcukroztam. Ma már sósan enném biztosan :)
    Azt hiszem elég jól leírtam. Lehet, hogy te is csináltál valami hasonlót már.

    VálaszTörlés
  4. Ha elszállt a recept, megkaparom magam! :))))

    VálaszTörlés
  5. Nem, erről még nem hallottam, de megcsinálom és felteszem a blogra.Na nem holnap, de a közeljövőben.Kipróbálom édesen és sósan is.
    Nem grízzel keverte a vajas-cukros-tojást Lili néni? Mert az olyan túrógombócos szerű lenne, a reszelt burgi pedig a mennyiség növeléséhez, a kiadóssághoz kellett esetleg? Régen a szegényesebb hozzávalókból készített étkezésekhez sokat trükköztek nagyanyáink, ill. nagynénikéink, ezt tudom a saját családomból.
    Az olajban sütéses pedig a lepcsánkára vagy tócsnira hasonlít, de mit keres ott a túró?
    Mindenesetre érdekes a feladat, és ki fog derülni, mert nekiállok.Ha lesz eredmény, úgyis látni fogod, de jelzem is majd a blogodban is:-)))))

    VálaszTörlés
  6. Előre is köszönöm! :) Rendes nő vagy!

    VálaszTörlés