2010. december 26., vasárnap

Milánói borda......újragondolva, sertéskaraj helyett pulykamellszeletekkel




Mindig ez van az ünnepek végén, az utolsó napon,  már vágyunk egy  könnyedebb ebéd után.
Mindenki telítődött a finomságokkal, tegnap tyúkhúsleves volt maceszgombócokkal, sült kacsacombok  isteni tört krumplival és almakompóttal, és száraz vörösbor /pinot noir/.
A kompót már a könnyítést, tompítást szolgálta, nagyon finom volt.
Már senki nem éhes igazán, holnaptól a lehető legszegényesebb ételek jönnek.
Ezért találtuk ki mára a milánóit, mert szintén nem gyomorterhelő, annyi az újítás benne, hogy nem rántott sertésbordával készítem, hanem rántott pulykamellel.



Először a rántott húst készítem.

fél pulykamell, felszeletelve vékonyan /kb.8-10 szeletke lesz belőle/, besózva
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a kisütéshez

Minden szeletet panírozok és forró olajban pirosra sütök, míg ez zajlik, kényelmesen elkészül a makarónis köret is.

1 csomag makaróni
1 db nagy vöröshagyma, kockára aprítva
2 gerezd fokhagyma, áttörve
20 dkg főtt, füstölt tarja, kis kockákra vágva
20 dkg gomba, kis kockákra vágva /jó a szeletelt gombakonzerv is
1 ek. oregano
2  kis doboz, sűrített paradicsompüré konzerv
olaj
20 dkg reszelt sajt

Odateszek vizet a makaróni kifőzéséhez.
A vöröshagymát megdinsztelem olajon, majd hozzáadom a tarja kockákat, jól átpirítom és jön hozzá a gomba. Addig párolom, míg zsírjára sül, ekkor adom hozzá a paradicsompürét, jól összeforgatom, megy rá az oregano, só, bors.
Közben a zubogó sós vízben, 7-8 perc alatt kifőzöm a tésztát, leszűröm, nem öblítem, azonnal beleforgatom a gombás, sonkás paradicsom szószba.



Tálaláskor mindenki tányérjára jókora kupac, sonkás-gombás makaróni kerül, amit bőven megszórok reszelt sajttal és mellé a rántott pulykamell.
Finom  fehérborral /badacsonyi szürkebarát/ öblítettük le, süteményt már csak a délutáni kávéhoz kértek.
Igy volt a jó, senki nem érezte rosszul magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése