2010. december 3., péntek

Tejbegríz




Ritkán készítek tejbegrízt most, hogy már a gyerekeim felnőttek, bezzeg amikor kicsik voltak rendszeresen szerepelt, akkor már untuk is néha.
Pedig szeretem, szívesen eszem egy leves után, szinte desszertként.
A mai leves lebbencs - leírása a leveseknél megtalálható- az egyik kedvenc levesem, utána tökéletes második fogás a tejbegríz sok kakaóval és baracklekvárral.

1 főre az adag:
1/2 l tej
2-3 ek.búzadara
1 ek.vaníliáscukor
1 ek.cukor
csipet só
kakaó, baracklekvár

Tejet felforralom, beleszórom a cukrokat,sót, majd a grízt vékony sugárban folytonos keverés mellett, keveset szórok, mert én úgy szeretem ha folyós marad, nem bírom ha megkeményedik, ha megáll a kanál benne. Az egész 5 perc, máris tálkába töltöm, tetejét még azon forrón meghintem kevés cukorral, bőven kakaóval, de csak az egyik felét, szeretem, ha ráolvadnak a forró gríz tetejére, a másik felére barackdzsem kerül, csakhogy tobzódjak az élvezetekben.
Hiába, édesszájú vagyok nagyon.



7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a fotóid. A szecessiós head képed egyenesen fantasztikus. I love it!

    VálaszTörlés
  2. Hobbychef, nagyon köszönöm a dícséretet, annál is inkább, mivel tök kezdő vagyok a fényképezésben, csak azóta csinálom, mióta a blogot.
    A blog fejkép pedig nem az én érdemem, csak a kiválasztás, szeretem nézegetni Mucha képeit, valóban csodálatos:-))))

    VálaszTörlés
  3. A lebbencs nekem is az egyik nagy kedvencem! :) Isteni finom leves.
    Ha szereted a tejbegrízt, ajánlom figyelmedbe ezt a pohárkrémet, csodajó!
    http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/02/tejbegriz-kicsit-maskeppen.html

    Vendégváró édességnek is elegáns és finom. :)

    VálaszTörlés
  4. Duende, már többször észleltem, hogy hasonló az étkezési ízlésünk, a lebbencslevesből, általában főzök egy kisebb fazékkal, magamnak, eltart 2 napig, minden nap 3 tányérral eszem. A család is szereti, de esznek egy tányérral és vége.
    A tejbegrízes pohárkrémedet már akkor elmentettem, amikor pár nappal ezelőtt a blogodon szerepelt,vagy utaltál rá,vagy a kis ablak valamelyikében volt, mert ott is állandóan böngészek - szóval meg fogom csinálni:-))))

    VálaszTörlés
  5. Anikó, nálunk ugyanez a helyzet lebbencs-fronton! :) Én imádom, Ember meg jójó megeszi, de nem rajong érte mint én.

    Nem bánod meg, ha elkészíted! Nálunk a családban nagy kedvenc a váratlan vendég-krém, mindenki imádja. És tényleg roppant egyszerű - olyan panna cotta stílusú hihetetlen gyors, de nagyon finom kategória. :)


    Falatka annyira édes... :)

    Ja, és nagy kocsonyaimádók is vagyunk! :)

    VálaszTörlés
  6. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, egyszer kiderült, hogy jobban szeretik az én tejbegrízemet, mint az anyjukét. Nejem (némileg megsértődve) kifaggatta őket, hogy miért?!
    Lányom megmondta a tuttit: - Hát azért, mert az Apué olyan jó csomós... :))))

    Más: Ma reggel postáztam a könyvet! :)

    VálaszTörlés
  7. Duende, feltétlenül megcsinálom a grízkrémet,

    ugye, hogy Fali már kezd igazi kutyaformát ölteni?, imádjuk.

    Alig vártam már, hogy elég hideg legyen a koccshoz, nagyon szeretjük, soha nem csinálok sokat, ne legyen kényszer az evése, viszont télen többször is.
    Akartam már írni, hogy mentettem a te nyári csirkekocsonyádat, meg fogom csinálni, annyira guszta volt a képeiden, csorgott a nyálam:-))))



    Trendo, sokan szeretik csomósan a grízt, ettem már én is úgy, nem rossz, de érdekes, hogy nekem soha nem lesz csomós, nem tudom miért, mert állandóan keverem, amíg szórom bele??

    A könyvet köszi, várom:-))))

    VálaszTörlés