2011. március 9., szerda

Spagetti a la Carbonara... ahogy én szeretem



Az egyik leggyorsabban elkészülő olasz tésztaétel, sokszor készítem, amikor nincs kedvem semmi bonyolulthoz.
Igaz, ahogy én készítem az nem autentikus, de remélem megbocsátható.
Olaszországban nem így tálalják, ott sült húsos szalonnapörcökre borítják a roppanósra főtt spagettit, majd a tojásokat enyhén felverve és reszelt sajttal elkeverve azonnal a forró tésztára öntik, összerázzák, óvatosan elkeverik és máris tálalják tetején sok-sok reszelt parmezánnal.
Esetleg a tészta főzőlevéből adnak hozzá egy keveset, ha szükséges, de a tojás a tészta forróságától áll össze krémes bevonattá.
Csak frissen, és csak azon melegében jó, ahogy elkészült, de akkor nagyon.

Az én verzióm 2 főre:
1/2 csomag spagetti, legjobb a durum, de jó a gyermelyivel is, sőt makarónival is készítettem már uram bocsá'...
10-15 dkg bacon, vagy húsos kolozsvári, vagy angolszalonna  kockázva
4 gerezd fokhagyma
1 hegyes erős paprika karikázva /elmaradhat/
2 tojás, enyhén felverve
5-10 dkg trappista reszelve
2 dl tejszín/ vagy 2 dl tejföl
só, őrölt bors

tetejére 10 dkg parmezán lenne az igazi, de a trappista reszelve is megteszi /kis magyar szentségtörés/, nagyon szeretem a trappista sajtot, mert semleges ízű, bármihez tökéletes.



Zubogó sós vízben kifőzöm a spagettit 7 perc alatt és leszűröm /kevés forró főzővizet félreteszek/, de amíg felforr a víz és kifő a tészta addig kell összedobni a mártásnak valót.
A sajtot, vagy sajtokat megreszelem.
A két tojást felütöm egy tálba, sózom és enyhén felverem, beleöntöm a tejszínt és egy jó maréknyi reszelt sajttal is elkeverem.
A bacont/kolozsvárit kevés olajon ropogósra sütöm serpenyőben, a vége felé hozzáadom az aprított fokhagymát is, a hegyes erőskarikákat is /mi nagyon szeretjük benne/ és belekeverem a tésztát.
Jól átforrósítom az egészet, ha szükséges ekkor adom hozzá a főzőléből azt a keveset, és elzárom alatta a tüzet.
És ekkor, amikor már elő van készítve a forró, fokhagymás, szalonnás spagetti, azonnal a tésztára öntöm a tojásos keveréket, átforgatom és bőven őrölök rá frissen borsot, majd még sok reszelt sajttal megszórom, és azonnal tálalom.
A lényeg, hogy a tojásos-tejszínes öntettel már nem szabad sütni, mert akkor rántottás tésztát kapnánk, így a forró tésztán épp csak összeáll, kissé kocsonyás állagúvá válik a tojás, már nem folyós, de még nem sült.
Ilyennek kell lennie.
Nagyon finom.

4 megjegyzés:

  1. Én is nagy rajongója vagyok! :) Csak én nem egész tojással készítem, hanem csak a sárgájával. De egyébként detto így készítem. ( kivétel a trappista sajt és parmezán - nem igazán szertem az olaszok által rajongásig imádott parmezánt...)

    VálaszTörlés
  2. A parmezánt én sem nagyon, ha van itthon, mert a többiek szeretik, akkor csak nagyon keveset teszek az enyémhez, de a trappistát nagyon szeretem, mert mindenhez jó, olyan fregoli sajt,igaz nem egy aromás, de bármivel keverve jó, meg gyerekkorom óta ez volt "a" sajt, mivel hogy nem volt más, ezt szoktam meg:-)))

    VálaszTörlés
  3. Ne is mondd... :) Pl. a sajtos-tejfölös spagettit is trappistával szeretem én is. :)

    VálaszTörlés
  4. Én is, meg mindenre, amire csak reszelt sajtot lehet szórni:-))))

    VálaszTörlés