2011. május 8., vasárnap

Erdei gyümölcsös joghurtkrém



Finom kis desszert.
Jamie Oliver: Inyenc című kiadványában található, gyümölcsös álomdesszertek címen, újságárusoknál lehet kapni.
Az eredeti recept csak málnával szól, nekem meg erdei gyümölcskeverékem volt itthon, meg egy fél zacskó ribizli, nos ezeket használtam fel.
Nyáron friss gyümölccsel is elkészítem majd, mert könnyű, hideg, citromos, gyümölcsös ízű.
Bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető, nagyon finom, könnyű kis jégbehűtött desszertet kapunk, sőt tortalap is tölthető vele, ha kiadósabbat akarunk.




1/2 kg gyümölcs
2 db nagy pohár natúr joghurt
1 citrom, leve és héja
10 dkg cukor
2,5-3 dl tejszín
1 tasak Horváth Rozi féle zselatinpor

A zselatinport kb.2 dl vízben elkevertem és kis tüzön állandóan kevergetve feloldottam, és felmelegítettem, mielőtt felforrt volna levettem a tűzről és félretettem hűlni.
A citromot forró víz alatt jól megsikáltam.
A tejszínt kemény habbá vertem.
A joghurtokat tálba borítottam, ráreszeltem a citrom héját, majd ráöntöttem a kifacsart levét, beleszórtam a cukrot és jól összekevertem. A feloldott, még meleg zselatinhoz 4 ek. joghurtos keveréket adtam, elkevertem majd hozzáforgattam a tálban lévő összes többihez. Egyenletesen elkevertem és hozzáadtam a még fagyott gyümölcsöket is. Az olvadó gyümölcs tökéletesen hűti és dermeszti a krémet.
Legvégül a tejszínhabot is belekevertem.
Hideg vízzel kiöblítettem a fagylaltos kelyheket és púpozva belemertem a krémet mindegyikbe.
Tetejét fagyott ribizliszemekkel díszítettem és mentek a hűtőbe 1-2 órára.
A délután fénypontja volt az elfogyasztása, nagyon-nagyon finom.





2 megjegyzés:

  1. Hasonlót falatoztam be épp az imént... Epreset. :) Hasonlít a panna cottához, csak a felvert tejszín még lazábbá teszi, habosabbá, ha jól gondolom. Szeretem ezeket a könnyű poharas-gyümölcsös desszerteket. Le nem cserélném őket semmilyen komoly sütire.

    VálaszTörlés
  2. Igen, laza és habos, könnyű, én is nagyon szeretem, nyáron különösen jéghidegen. Az ilyeneken kívül még a csokoládékrémes cuccokért őrülök meg bármikor, bármennyit és a tejszínhabosokért:-))))
    Persze még hosszan tudnám sorolni a többit
    is:-)

    VálaszTörlés