2011. június 8., szerda

Kedvenc koranyári ebédem...idei cukorborsóleves és petrezselymes újkrumpli kovászos uborkával




Ma Medárd van, hajnalban is volt vihar, égzengés és eső és most déltájban is.
Remélem ez nem azt jelenti, hogy innentől 40 napig esni fog.
Lassan elég csapadék esett már, pótolva lett bőven a kevés téli hómennyiség által kialakult szárazság.
Sajnos a természet is túlzásokba esik időnként, bár ha minden nap esik egy kevés eső, az jó mindennek.
Csak ne legyenek felhőszakadások, orkánszerű szelek, mert ezek kárt okoznak.

Többször írtam már, hogy tündéri helyes szembeszomszédaim vannak, múltkor rengeteg zsenge kaprot kaptam tőlük, úgyhogy egész évre elegendő lesz a tökfőzelékekhez, kaporszószokhoz.
Most pedig egy hatalmas szatyor frissen szedett zöldborsót, több kilót.
Rögtön nekiálltam kedvenc koranyári menümnek, ilyenkor a zöldborsóleves valami olyan finom tud lenni, olyan íze, zamata van a friss borsótól, az újkrumpli meg egyenesen mennyei a petrezselyemtől és a vajtól amit  forrón adagolok hozzá.
Ha költő lennék akkor ódát írnék a kovászos uborkához, mert az is egy csoda ilyenkor.
Szoktam én is kovászolni, de csak ritkán, úri huncutságból, mert felfedeztem Pesten az egyik piacon egy vecsési savanyúságos standot, ahol olyan kovászos uborkát árulnak tavasztól késő őszig, de olyat, fokhagymásan, hét nyelven beszélőt, hogy nem érdemes itthon pancsolni vele, csak viszem a nagy curver műanyag dobozom, amit kizárólag erre a célra használok, tele rakják, fér bele vagy 2,5 kg uborka, megtöltik lével is, itthon aztán megy a hűtőbe, az egyik polcra pont befér és állandóan van hűtött kovászos uborkám, ha elfogy újra töltetem.
Ezt a menüt minden nap megenném ilyenkor, annyira szeretem.
Idei, zsenge, friss zöldborsóleves és újkrumpli petrezselymesen, forrón, sok vajjal, kovászos uborkával.
Hús nem szükséges hozzá.


Idei zsenge cukorborsóleves
1,5 kg zöldborsó
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 cs.petrezselyem
1 fej főzőhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 db kockacukor
olaj, liszt, pirospaprika, só, bors
Levesbetét : kemény galuska
2 tojás, közepes vagy nagy méretű
3 ek.liszt és 3 ek. búzadara


A felkarikázott zöldséget kevés olajon megdinsztelem, meghintem kevés liszttel, pirospaprikával és felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Fűszerezem.
Ilyenkor a nyáreleji első, zsenge cukorborsóknál dobok a levesbe 2 db kockacukrot is, finomabbá teszi.
Később a velőborsóknál már nem.
Felforralom. Ezalatt a két tojást enyhén felverem, sózom, borsozom és belekeverem a 3 ek. lisztet és a 3 ek. búzadarát, majd hagyom kicsit állni.
Amikor a leves felforrt kiskanállal beleszaggatom a galuskákat, 5-10 percig főzöm még, és csak ekkor szórom hozzá a zsenge zöldborsót, annak ugyanis tényleg csak 2 perc szükségeltetik és kész.
A borsó puha lesz, a galuskák picit kemények maradnak, de nálunk így kell, mert a gyerekeim így szeretik, így kérik.
Anyósom főzte így mindig ezt a levest, a gyerekek imádják, és rendszeresen így kérik.
Az enyém persze soha nem pont olyan, mint a Mamáé volt, de hasonlít... ezt állítják.

Petrezselymes újkrumpli
1 kg újkrumpli
vaj, petrezselyem, só

Most héjában főztem puhára a krumplit, kb 10 perc, azon forrón megpucoltam és belekarikáztam egy tálba, dobtam rá fél kocka vajat, sóztam, megszórtam petrezselyemzölddel, jól összeráztam, és ettem.
A másik készítési módja, hogy megtisztítom, dörzsi szivaccsal remekül megy, a nagyobbakat félbe, harmadába vágom, egy lábasban kevés olajat forrósítok, vagy vajat, majd rádobom a krumplit és fedő alatt a saját gőzében párolódik, esetleg lehet egy kortynyi vizet aláönteni. Ez is 10-15 perc. A vége felé rászórom a petrezselymet, sózom, összerázom, ha puha lehet enni. Kovászos uborkával.
Lehet még tükörtojást sütni mellé / rá, na azzal is frenetikus.

Hát nem isteni????
Olykor ennyi kell a tökéletes elégedettséghez.





7 megjegyzés:

  1. Szia Anikó!
    Nagy szellemek, ha találkoznak! A mai ebédünk ez volt:
    http://hajoka.blogspot.com/2011/06/kukoricaleves-2.html
    Nem a leves a lényeg, hanem a második...
    Én is hasonlóan készítem, mint a te második módszered.

    VálaszTörlés
  2. Seafalcon, mindjárt megyek, megnézem a blogod.
    Hasonló az ízlésünk, a kukoricalevest is nagyon szeretem.
    Hát nem isteni ételek ezek?????
    Ebben a melegben az ember nem is kíván többet.
    Köszönöm, hogy látogatóm voltál, nézz szét jobban, hátha más is megtetszik:-)))

    VálaszTörlés
  3. Drága Anikó! Holnap megyek és veszek magamnak újkrumplit, hogy ezt a nagy kívánósságot amit belémhoztál csillapítsam. A feltorlódott munka mellett erre biztosan lesz időm, hogy összedobjam, már alig várom! A friss petrezselyem pedig már szedhető állapotban figyel az ablakomban. Irigyellek a piac miatt ahol a kovászos ubit szerzed be, mert én és a férjem imádjuk, mindig a mamit nyaggatjuk, hogy tegyen el. Én is tudok csak nem szeretek vele pepecselni. :( A zöldborsólevest már nem is említem, én amúgy édesre készítem. IMÁDOK MINDENT amit most felraktál! :D

    VálaszTörlés
  4. Barbi megértelek, én is imádom az egész menüt, úgy ahogy van, ilyenkor rendszeresen esszük is, a zöldborsólevesbe én is dobok 1-2 kockacukrot ilyenkor a nyár elejei első zsengéknél. Az újkrumpli még fejes salátával is isteni finom, abban a jó kis ecetes cukros lében:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is kedvenc ez a menü ilyenkor. :)

    És kaproskefíres (joghurtos, tejfölös) ubisalival is milyen isteni az újkrumpli...

    VálaszTörlés
  6. Duende, imádom a kapros, tejfölös uborkasalátát, jó fokhagymásan, szeretem reggelire is enni egy szelet kenyérrel, ha jó sok uborka van itthon és biztosan nem megyünk sehová, emberek közé.Most még idén alig ettünk uborkát, emiatt a járványhisztéria miatt,aztán nem is az uborkától lettek betegek, de majd megkezdem a beszerzését, ötösével szoktam venni a kígyót, a fürtöst meg kilószámra. Nagyon szeretem, és nem a betegségtől való félelem miatt, hanem tényleg itthon termett gyümölcsöt-zöldséget szeretnék enni, mert az finomabb, ízesebb, csak az a baj hogy nem tudom igazán melyik a magyar termés, mert mindegyikre rámondják azonnal, ha kérdezem, a piacokon talán magyart lehet kapni, de már ott is derült ki az ellenkezője, a hiperekben meg biztos, hogy külhonból hozzák, azokban nem bízom végképp:-))))

    VálaszTörlés
  7. Anikó: hát igen. Nem könnyű a helyzet ez ügyben. Az őstermelői piac a mérvadó, bár ott is csak az ismerős, megbízható árusoktól szabad vásárolni. Halottam-láttam már olyat, aki megvette a tecsóban, aztán a piacon sajátként árulta. Szóval nem egyszerű. Sajnos.

    VálaszTörlés