Dédi több évtizedes receptje.
Ugyanaz a kelt tészta, mint a sós, tejfölös lapítottnál, csak a só-cukor arány más.
Elkészítése:
3,2 dl langyos tej
1 tojás
2-3 ek. cukor
1 tk.só
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
10 perc elteltével, 10 dkg olvasztott vaj, lassan hozzácsorgatva.
... mehet hozzá még egy marék mazsola, 1 citrom reszelt héja, de ezek el is maradhatnak
Mindent a gépbe pakolok, bedagasztatom és megkelesztem.
Mikor kész kettőbe veszem a tésztát lisztezett deszkán, egyenként jó vékonyra, tepsi hosszúságra és szélességre nyújtom, majd a bőven zsírozott/olajozott tepsikbe fektetem.
Jöhet rá a töltelék, ez amit itt mutatok alább, a két klasszikus, Dédi mindig ezeket készítette, ha kimaradt tészta, márpedig volt bőven, mert 1 kg lisztet dagasztott be és kézzel szegénykém, akkor volt egyforma tésztarudacskákból mini kalácsok megfonva, vagy cikkelyekre vágta a kör alakúra kinyújtott tésztát, kifliként feltekerte és bő fahéjas vagy kakaós cukorban meghempergette valamennyit, majd úgy sütötte meg.
Kávéhoz, tejhez isteni foszlós, kalács és kifli is lett.
Meg kell jegyezzem, gép ide vagy oda, természetesen nagy segítség, de olyan leheletfinom puha és könnyedén foszlós tésztát nem csinál, amilyet Dédi, vagy a Nagyikám dagasztott és formázott, a fájós, eres, göcsörtös kezével, ők nagyon értették a módját.
Mennyei finomakat sütöttek emlékeim szerint.
a Túrós
1/2 kg túró
1-2 ek.tejföl, vigyázva, mert híg nem lehet - sűrűn kenhetőnek kell lennie
1-2 tojássárgája - Dédi csak egyet tett bele
vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja /ez az övében nem szerepelt, Dédi nem használt citromot, nem volt hozzászokva, neki az drága úri huncutság volt, én viszont a túrós sütiket elképzelni sem tudom citromhéj nélkül/
fahéj, finoman rászórva a tetejére
A tésztára egyenletesen ráterítem a túró tölteléket, meghintem bőven fahéjjal és 180 fokos forró sütőben, alsó-felsőn /gáznál 4-es/, 15-20 perc alatt megsütöm. Ha a széle látom hogy barnás-pirosra megsült, akkor kész.
a Mákos - szilvalekváros
10-15 dkg darált mák, ízlés szerint cukorral elkeverve
annyi ek. szilvalekvár, amennyivel a tésztát bőven megkenjük, ha túl kemény lenne, akkor kevés forró vízzel, de ha van otthon rum, akkor azzal még jobb krémesen kenhetőre keverve
A tésztára bőven rákenem a lekvárt, meghintem a cukros mákkal egyenletesen, a kanál lapjával kicsit bele lapogatom, tapadjon, ragadjon össze, majd ugyanúgy megsütöm, ugyanannyi idő alatt, mint a túróst.
Persze a szilvalekvárt és a cukros mákot össze is lehet keverni - lehet Dédi így csinálta - és úgy együttesen rákenni a tésztára.
Persze, hogy mi legyen a töltelék, az csak ízlés és fantázia kérdése. Bárki, bármit tehet rá.
Idény gyümölcsöket ami alatt pudingos krém van, vagy vaníliakrém, rajta karamellizált alma-körte-szilva szeletekkel.
Szóval, amit ez a puha, foszlós kelt tészta csak elbír.
Nagyon jók! A tejfölösre akár még gyümölcsöket is el tudnék képzelni.
VálaszTörlésÍgy reggeli előtt meglátni egy ilyen finom mákos, szilvalekváros lepényt... ez már majdnem kínzás. Légiposta esetleg? :D
Petra, nem akarlak kínozni, van egy helyes gerle párunk itt a kertben, egy nyírfán fészkelnek, megkérem őket vigyenek egy adag kóstolót neked:-)))))
VálaszTörlésMost én szeretnék átadni egy díjat, nézz be kérlek hozzám!
VálaszTörlésMárti, máris nézek, köszi:-))))
VálaszTörlésAhá, szóval itt vannak! Egyik zseniálisabb, mint a másik :-)
VálaszTörlésI love kelt tészta!!!
Viki, én is így vagyok a kelt tésztával, imádom.De a te legutóbbi recepted a citromkrémes máktorta sem akármi:-))))))
VálaszTörlésNAgyon guszták! Ezt én is ki szeretném próbálni :)
VálaszTörlésEz igen, ennyi változat, mind-mind finom lehet.
VálaszTörlésAmi, Kati mindegyik nagyon jó, érdemes kipróbálni, ezek évszázados családi receptek, tuti kipróbáltak, egyszerűek,
VálaszTörlésde nagyon jók:-))))
Ezek a tészták nagyon finomak lehetnek, de ha választhatnék? Most a szilvalekvárosat kérném.:-)) Mind a kettő nagyon guszta!
VálaszTörlésSzia, nézz be hozzám, egy dijat szeretnék neked adni:) a lepények nagyon jók:)
VálaszTörlésÉva, mindkettő nagyon finom, de nézd meg a sós tejfölöst is:-)))))
VálaszTörlésTrollanyu, máris benézek hozzád:-))))