2011. október 21., péntek

Sajtos batyuk




Petrától vettem a receptet, ő meg a Tisza család szakácskönyvéből, finom volt.
Egyre jobban szeretem ezeket a sós, sajtos süteményeket, pogácsákat, rudakat.
Keresgélem a nekem legjobban tetsző, azaz egyszerű ámde nagyon finom variációkat, ha megtalálom megmaradok annál a 3-4 változatnál és többet nem variálok.
Nos ez is egy ilyen viszonylag egyszerű süti, bár a leveles tésztával nem nagyon vagyok kibékülve, másnap már hidegen ehetetlen, viszont ez a sajtkrém nagyon finom.





1 csomag fagyasztott leveles tészta  /amit én vettem abban 3 db lap volt/

Sajtkrém:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
3 dl tej
só, bors
3 db tojás
10 dkg reszelt trappista
1 rudacska füstölt ömlesztett sajt
1 rudacska natúr ömlesztett sajt

A vajjal, liszttel, tejjel sűrű besamelt készítek, fűszereztem és hagytam langyosra hűlni.
Ezután egyenként belekevertem a tojásokat, külön-külön jól kikevertem simára, végül a sajtokat adtam hozzá.
A kiolvadt tésztalapokat lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam és elég nagy kockákra /8x10/ vágtam.
Mindegyik szélét körben tojással megkentem, a közepébe halmoztam jócskán a sajtkrémet és a négy csücskét középen összecsippentettem, szóval batyu formára igazítottam, mint a túrós kelt batyunál.
Kívülről is lekentem tojással és megszórtam reszelt sajttal majd forró sütőben megsütöttem pirosra, ez  tepsinként  kb.15-20 perc.
Kicsit sok tölteléket raktam bele mert kifolyt sülés közben, de szerencsére még melegen könnyedén visszakanalaztam a sütőpapírról a batyuba, könnyen felvált a papírról, nem kellett közelharcot vívni emiatt.
Melegen-langyosan valami isteni finom, pláne ha többféle sajt van benne és elég sós.
Másnap hidegen már ehetetlen, főleg a tészta borzasztó, a krém még így is jó.
Majd gondolkodom milyen tésztával lehetne még elkészíteni, ami esetleg jobb lehetne.
A sajtkrémet viszont más ételekhez, amihez passzol, húsokhoz vagy spagettihez is el fogom készíteni, mert nagyon finom.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a batyud! Eltudom képzelni mennyire finom lehet a tölteléke attól a sok sajttól!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó lett, érdemes megsütni, de csak azonnal, frissen, melegen!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Guszták tényleg nálad is! Jó sokat süthettél, ha nem fogyott el azonnal! :D Én sem rajongok hidegen a leveles tésztákért. Talán kelt tésztával másnap is ehetőbb. :)

    VálaszTörlés
  4. Emlékszem erre a receptre, ez készül savóval. Zsanu mondok neked egy nagyon egyszerűt. Tudod én imádom a leveles tésztát, croissant-t, vagy bármit. De valóban, ahogy mondod, a leveles tészta hidegen döglött kutya. Én azt szoktam csinálni(a pogácsával is, és isteni), lefagyasztom, és mielőtt rákattannék, meleg sütőbe teszem. Ez lehet kis szendvicssütő is vagy a kenyérpirító betétes teteje (sajtosra alkalmatlan), csak ott forgatni kell. Addig melegítem, amíg olyan nem lesz, mint a frissensült. Tepertős poginál is, ha másfél kilót csinálok, ugye egy idő után almás, de fagyasztva 1-2 hét után is elővehetem, és olyankor kellemes meleg meglepi csomag..plusz már fáradni sem kell vele..:)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszták a batyuid! :)

    VálaszTörlés
  6. Barbi, én is gondoltam, talán kelttésztával is jó lehet, majd kipróbálom:-)))

    Teakert, igazad van, le kellett volna belőle fagyasztani, nem jutott az eszembe, no majd legközelebb:-))))

    Okki, nagyon köszi:-))))

    VálaszTörlés
  7. No, hát én is megérkeztem. Örülök, hogy kipróbáltad és tetszett. Melegen. Nálunk többen fogyasztották, ezért a hideg verzióval már nem volt tapasztalatom. :)

    VálaszTörlés
  8. Petra, igen jó volt melegen, de ezentúl ha marad lefagyasztom, köszi a receptet:-))))

    VálaszTörlés