2011. november 9., szerda

Egy szép őszi nap legjobb reggelije...


...de csak akkor, ha nem megyünk sehová és hozzánk sem jön senki.
A fokhagyma miatt.



Fokhagymás pirítós tökmagolajba mártogatva, majd
forró teát kortyolgatva hozzá.

Ez valami mennyei finom.
A tökmagolajat Duende révén ismertem meg, ő használta/használja salátákba, kenyérbe, mikor mibe.
Beleszerettem először a színébe, majd amikor vettem és megkóstoltam akkor az ízébe is.
Valami csodás aromája van,  nagyon is kiérződik a tökmagíz belőle.
Természetesen most már én is használom amibe csak lehet, a legegyszerűbb salátát is feldobja, ha egy keveset rálocsolunk. A hagymasaláta vagy a savanyúkáposztás téli saláta elképzelhetetlen nélküle.
Őszi-téli reggeleken  így szeretek reggelizni olykor-olykor, arról nem is beszélve milyen egészséges.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.



A pirítóst jó erősen bedörzsölöm fokhagymával, picit sózom...




...majd mártogatok, tunkolgatok...

és milyen csodás meleg színe van az olajnak



...végül jöhet utána a nagy bögre, forró citromos tea, meg egy jó könyv.
Most éppen Agatha Christie krimije a "Temetni veszélyes" című.
Nem is tudom hanyadszorra olvasom újra, megunhatatlan.




Hát ez nagyon finom volt, igazán jóllaktam.
Olaszországban sok helyen, és Szicilián láttam, hogy az idős parasztemberek minden nap ilyet reggeliznek, csak ők olívaolajba mártogatják a kenyerüket.
Az is nagyon finom, kipróbáltam, de nekünk itt van ez a csodás tökmagolaj.
Nyáron is finom ez a reggeli, akkor jó sok, édes paradicsommal szoktuk enni.


9 megjegyzés:

  1. Nagyon vonzó kínálat! Guszta! Nagyon szeretjük a fokhagymás pirítóst! Milyen kiszerelésben van? Az ára nem húzós? Jól néz ki kipróbálnám, persze ha nem nagyon drága!

    VálaszTörlés
  2. Most mér' cukkolsz?
    Gyümölcs napom van...
    De majd szénhidrát napon vacsorára ez lesz! Már előre dörzsölöm a kezem!

    VálaszTörlés
  3. Éva, már nem emlékszem mennyibe került,mert többfélét vettem, dió, mandulaolajat is, ezeket 2 dl-es kiszerelésben, a tökmagot 1 literes kiszerelésben rendeltem, ami nagyon sokáig elég,a bejegyzésben írom is Duendét a Szellem a fazékban blogján nála megtalálható az a Göcseji tökmagsajtoló üzem címe, telefonja ahonnan lehet rendelni, megmondják az árat,rendeléstől számított 4 nap után már ki is szállították, átvételkor kellett fizetnem, szerintem nagyon megéri az árát:-))))

    Seafalcon, azért cukkollak, hogy többször reggelizz, vacsorázz ilyet, férfiaknak különösen ajánlott a tökmag, mint tudjuk egészségügyi okokból, nem beszélve, hogy finom.
    Szénhidrát napokon hajrá:-))))))

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon finom reggeli! És még egészséges is!

    VálaszTörlés
  5. :) Imádom.

    Múltkorában apunak és férjuramnak sütöttem egyben sült fűszeres-pácos húst. A páclébe tökmagolajat is tettem. (Mustárral kevertem el, jó sűrű krém lett belőle, fűszereztem és ezt kentem a husira.) Eszméletlen füstölt-telt aromát adott a húsnak és szaft... valami mesés lett tőle. :)

    Csak egy ötlet, még hogyan lehet használni ezt a mesés olajat.

    VálaszTörlés
  6. A fokhagymás pirítóst én is sokszor ettem régebben teával! Már el is felejtettem, most viszont kipróbálom az olajjal és élvezkedem én is! ;D

    VálaszTörlés
  7. Nagy klasszikus, kivéve a tökmagolajat. Micsoda remek ötlet. :)

    VálaszTörlés
  8. Duende, megint adtál egy jó ötletet, legközelebb így fogom sütni a húst:-)))))

    Barbi, Petra egy hétvégén próbáljátok ki, együtt a családdal, amikor nem mentek sehová és hozzátok sem jön senki, meglátjátok tisztára függőséget okoz, valami frenetikusan finom és egyszerű kis reggeli és a fokhagyma illata sem zavar senkit, ha mindenki olyan, nem beszélve a jótékony egészségügyi hatásáról:-)))))

    VálaszTörlés