2011. november 28., hétfő

Sacher torta...


A hétvégi desszertünk volt, Sachert életemben először készítettem, finom volt, a családban mindenkinek ízlett, jó csokis volt és kitűnően illett hozzá a málnadzsem.
F.Nagy Angéla receptje szerint sütöttem.

Hozzávalók:
5 tojás szétválasztva
20 dkg porcukor
12 dkg olvasztott vaj
7 dkg rétesliszt
4 dkg kakaópor /hollandot használtam/
málnadzsem / vagy sárgabarack lekvár
tetejére:
1 tábla étcsokoládé
1 ek. étolaj vagy 5 dkg vaj / a végeredmény szempontjából mindegy melyik, egyformán jó/

A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá vertem.
A sárgákat fehéredésig kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a kakaóport, a lisztet, az olvasztott vajat és végül beleforgattam a fehérjehabot is.
Vajazott lisztezett tortaformába töltöttem a masszát, elsimítottam és forró sütőben, közepes lángon tűpróbáig sütöttem.
Kivéve rögtön kiborítottam deszkára és azon melegen több kanál málnalekvárral alaposan megkentem a tetejét és hagytam kihűlni majd tortatálra csúsztattam. Az eredeti recept szerint sárgabarcklekvárral kell kenni, de a pikáns málna is isteni hozzá.
NAGYON FONTOS hogy a még forró sütire kenjük a lekvárt, mert akkor lesz az igazi !!!!
Végül elkészítettem a csokimázat, a felkockázott tábla étcsokit vízfürdő felett felolvasztottam, belekevertem az olajat és egyenletesen rácsorgattam a sütire.
Miután teljesen kihűlt a máz is, csak akkor szeleteltem és tejszínhabbal tálaltam, de nagyon finom hozzá a vaníliafagylalt is.
Kissé tömény, kellően csokis süti, olyan brownie szerű, viszont a málnalekvár szenzációsan illik hozzá, nagyon finommá teszi.






6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finomat sütöttél! Ezt a tortát edig még nem mertem megcsinálni, pedig szemezek vele már egy jó ideje! Ahogy leírtad annyira nem is komplikált!

    VálaszTörlés
  2. Jajj Ani, de jó is az! Mondjuk a tied szerintem eltér az eredetitől, mivel az rém száraz. Nem véletlen, hogy habot adnak hozzá. Szerintem Sandkuchennek készült egykor, csak elbaltázták.))) Ja, de mert a tied jó szaftosnak néz ki. Vagy érzéki csalódásom vagyon?

    VálaszTörlés
  3. Abszolúte nekem való süti :-DD Csokis!!!

    VálaszTörlés
  4. Éva, képzeld én is ezért nem csináltam eddig, mert mindig azt hallottam, hogy komplikált. Nos így egyáltalán nem, nyugodtan állj neki, de halkan súgom, hogy finom de semmi különös,nem egy nagy durranás, nagyobb körülötte a felhajtás, mint maga a süti:-))))

    Petra, köszi:-))))

    Teani, tényleg nem száraz így, de épp Évának írtam, hogy nem egy "hajh életem legjobb sütije"- nagyobb a híre, mint maga az egész süti, még melegen jó sok lekvárt kell kenni rá, ez kicsit beszívódik és amikor kihűlt akkor vastagon rá a csokimáz, és a lekvár is hozzájárul a szaftosabb állaghoz:-))))

    Viki, én is megőrülök a csokis dolgokért /meg a nem csokisokért is/ ebben egyformák
    vagyunk:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Schön gemacht, die Sachertorte, wir nehmen Marillenmarmelade :-)
    Liebe Grüsse

    VálaszTörlés