2011. december 4., vasárnap

Nénje mézeslepénye...

Egy igazi adventi sütemény, de karácsonykor is, sőt az év bármilyen szakában megállja a helyét.
Mint ahogy ünnepektől függetlenül is szoktam sütni, télen-nyáron, amikor csak ráéhezünk.
Egy egyszerű mézes kevert süti, de nagyon finom.



Ez a recept egy nagynénink receptje, egy igazi falusi nagynénié, akinél a gyerekeim, amikor kicsik voltak, minden nyáron heteket nyaraltak, ahol megismerték a falusi életet, ahol etették a rengeteg állatot, a disznókat, a kismalacokat, a tyúkokat, ahol az óriási kertben maguk szedték le a paradicsomot, a paprikát, meg a sok-sok gyümölcsöt a fáról, amit meg akartak enni, szóval ahol a háziak majdnem mindent megtermeltek maguknak.
Ez varázslatos volt az én két városi gyerekemnek. /olykor nekem is !/
Ez a nagynéni most 90 éves, nagyon idős és törékeny, de remélem még sokáig köztünk lesz.
/2013 júniusában halt meg 92 éves korában, nyugodjon békében, mindig szeretettel gondolok rá, nagyon jó asszony volt./
Az ő emlékére teszem fel ezt a receptet, meg azért is, mert nagyon szeretjük.




Nedves hozzávalók:
15 dkg cukor
2-3 ek. méz
2 tojás sárgája
1 púpozott ek. zsír

2 dl tej
száraz hozzávalók:
28 dkg liszt
1 sütőpor
egy maréknyi őrölt dió/mandula/mogyoró, vagy-vagy, bármelyik jó
1 tk fahéj
1 tk. mézes fűszerkeverék
1 kk. őrölt gyömbér

és még:
kb. 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, apróra vágva a nagyobb darabok
most került bele: mazsola, szilva, vörös áfonya, sárgabarack, papaya, füge
jó bele még:  a színes, gyümölcsös ízű zselécukorka is, kis kockákra vágva


Az igazsághoz tartozik, hogy Nénje eredeti sütijében nincs aszalt gyümölcs, de még mazsola sem, ő csak úgy simán sütötte, ezt már én találtam ki, hogy még finomabbá, még gazdagabbá tegyem.

A krémes hozzávalókat kézi robottal jól kikeverem tényleg nagyon krémesre, majd felváltva a tejjel a száraz hozzávalókat is, amit előzőleg összeszitáltam, hozzákeverem.
Jó sokáig kell összedolgozni, én legalább 10-15 percig szoktam, mert nagyon el kell keverednie.
A végére jól láthatóan levegőbuborékok pukkannak a tésztában, na akkor jó.
Fakanállal még egyszer átkeverem és belekeverem az aszalványokat a tésztába.
Egy zsírozott, lisztezett 23x33 cm-es tepsibe simítom, elegyengetem.
Előmelegített, forró sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütésen, /sima gáztűzhelynél 3-4 fokozat/ szép lassan megsütöm, tűpróbáig! Nekem elektromos a sütőm és pont 30 perc kell, hogy megsüljön, de ez sütőfüggő, mindenkinek más és más a sütője.
Hagyni kell teljesen kihűlni, a legjobb ha másnapig a spájzban áll, vagy valahol hűvös helyen.
Fogyasztás előtt több nappal is meg lehet sütni, kifejezetten jót tesz neki az állás, de kibírja ezt ki?
Ugyanis, ha frissen akarjuk felvágni, morzsálódik.
Most így jártam pont, kicsit morzsálódott, mert türelmetlen voltam és szerettük volna már megkóstolni.


Máz a tetejére, amit még a langyos sütire kell csorgatni a máz meleg állapotában: háromféle variációt is adok

1./ 
2 tábla étcsokoládé felolvasztva és
5 dkg vajjal, vagy
1-2 ek. olajjal elkeverve.
A meleg sütire rácsorgatni és késsel elsimítani rajta.

vagy

2./
20 dkg porcukrot
3 ek. vízzel felfőzni, majd
4 dkg jó minőségű kakaóport belekeverni és összefőzni, majd
fél tábla összetört étcsokit is még hozzáolvasztani. Végül
3 dkg vajjal fényesíteni és a még langyos sütire kell kenni és széles pengéjű késsel elsimítani.

vagy

3./
15 dkg porcukor
3 ek kakaópor
3 ek tej
5 dkg vaj
Összeolvasztani és még azon melegen rácsorgatni a sütire, hagyni dermedni.

Amikor a máz /bármelyik/ megszilárdult és a süti teljesen kihűlt, na akkor lehet tetszőleges formára vágni.
Én előnyben részesítem ennél a sütinél a keskeny, hosszúkás, vékony formát.
Nénje soha nem tett bele gyümölcsdarabokat, csak úgy magában sütötte, tetején a mázzal. Csodafinom süti, sokszor ettük nála téli reggeleken-estéken meleg tejjel, vagy teával, valami isteni.
A benne lévő fűszerektől karácsonyi illatú, hangulatú sütemény.



Természetesen Titukámat is meg kell mutatnom, hol máshol szundikált a lelkem, mint a számítógép klaviatúráján a legnagyobb nyugalommal, íme:


12 megjegyzés:

  1. Akkor ezt el is mentem! Ani? Az a két tábla csoki, gondolom 2 x 10 dekás, ugye?

    VálaszTörlés
  2. Teácskám, igen, de minél többel készíted annál vastagabb rajta és annál ficsibb:-))))

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól néz ki:) Mi nagyon szeretjük az ilyen ragacsos sütiket meg a mézet is. Nagyon fincsi lehet.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom sütemény lehet nagyon guszta! A cicád nagyon aranyos, gondolom még duruzsól is ahogy alszik!

    VálaszTörlés
  5. Igen lányok nagyon finom és egyszerű a süti.
    A cica tényleg szokott duruzsolni, olyan éneklő hangon, imádom:-))))

    VálaszTörlés
  6. Ezt én is mentem Anikó! Szuper! :)
    A macsek meg egyéniség a javából... :)

    VálaszTörlés
  7. :) Mindkettő nagyon édes... a süti is, a cica is! :)

    VálaszTörlés
  8. Petra köszi:-)))))

    Duende:-)))))

    VálaszTörlés
  9. Este meg is sütöttem, hiába a késői óra, a fele el is fogyott izibe, megpróbálok pár szeletet megmenteni, hogy megörökíthessem az utókornak a fotóját :D Köszönjük nagynéninek és Neked is!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon örülök, hogy ízlett, és hogy megsütötted, nálunk nagyon nagy kedvenc ez a süti, gyakran kell megsütnöm:-)))

    VálaszTörlés