Nagy kedvencünk, zöldbabos, de mégsem főzelék.
Most még fagyasztott zöldbabbal de nyáron a frissből még finomabb.
1/2 kg zöldbab darabolva, friss vagy fagyasztott
1 cs. friss vagy 1-2 ek. szárított petrezselyem
5-6 gerezd fokhagyma egészen apróra vágva
tejföl, pirospaprika, só, bors
2 tojás
liszt amennyit felvesz
1-2 ek. olaj
debreceni vagy virsli
Kevés olajon épp csak egy kicsit megfuttatom a fokhagymát és rögtön meghintem kevés pirospaprikával, majd 1 dl vizet öntök rá. Beleszórom a friss vagy fagyott zöldbabot, a tetejére a petrezselymet, sózom, borsozom, átkeverem és hagyom párolódni.
Ha szükséges kevés vizet öntök még rá.
Közben a tojásokat kevés sóval kikeverem és a liszt hozzáadásával, inkább keményebb állagú galuskatésztát dolgozok össze.
Azonmód, ahogy elkészült szaggatom is bele a zöldbab mellé, ugyanis mire a bab megpuhul a galuskák is megfőnek, némileg beisszák a felesleges leveket is, ha egy kevés sűrű szaft marad alatta az a jó.
Legtöbbször az egészen kicsi, szinte apró nokedliket szoktam készíteni bele, de ma valahogy nem volt kedvem annyit bíbelődni, így egy teáskanállal szaggattam, így most kicsit nagyobbak lettek, de mindegy is, mindkét variáció finom.
"Egyeseknek", akik nem bírják hús nélkül az életet, debreceni csípős kolbásszal lehet dúsítani, vagy virslivel, én anélkül is, csak magában is szeretem, nagyon finom úgy is.
Ugyanígy lehet zöldborsóval is pörköltet készíteni és ugye főtt tojásokból is, na azt még nem próbáltam, de szeretnék.
Nagyon finom lehet így együtt még nem kóstoltam , de szerintem legközelebb kipróbálom. Guszta nagyon, nekem még kolbász sem kéne mellé!
VálaszTörlésNézzél már be hozzám légyszíves !
Ilyet még soha nem készítettem, de nagyon tetszik mert egyszerűnek és laktatónak gondolom. :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet. Zöldbabot már sok variációban készítettem, de galuskával még nem. Na ezt is ki kell próbálnom.
VálaszTörlésLányok próbáljátok ki, mert nagyon finom, zöldséges de a galuska miatt laktató is egyben, kolbász nélkül is tökéletes, a lényege a sok fokhagyma és a végén a tejfölözés, de anélkül is jó.
VálaszTörlésMi nagyon szeretjük ezt is, meg a zöldborsópörköltet is, legközelebb pedig tojáspörköltet szeretnék készíteni, kipróbálni milyen, még soha nem is ettem, de olyan jól hangzik:-)))))
Évi megyek:-))))
Mikor is érik a zöldbab? Júni-Júli? Akkor biztos megcsinálom! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKrisztina frissből még jobb, majd meglátod:-)))))
VálaszTörlés