2012. április 9., hétfő

Citromos joghurt-torta


Igazi húsvéti torta.
Igazi nyári kánikulára való torta.
Szinte minden húsvétra el is készítem, a család imádja, gyorsan elkészül, egyszerű, könnyű kis süti, pláne a sok sonkázás és egyéb, nehezebb ételek után, kész felüdülés a gyomornak.

Ez a torta sütés nélküli, könnyű, igazi húsvéti sütemény, friss ízű, nagyon meleg nyári napokon is kitűnő hűsítő édesség.
Korán reggel kell megcsinálni, így késő délutánra már jó lesz, mivel több órát hűtőben kell állnia.

Tortaalap:
15-20 dkg bármilyen omlós keksz, morzsásra törve, vagy készen kapható kekszmorzsa, 
majd 10 dkg vajat olvasztok és a kekszmorzsával jól összekeverem.
A tortaformába a vajas kekszmorzsát belenyomkodom egyenletesen az aljába és beteszem a hűtőbe, míg megcsinálom a krémet.
FONTOS: A kapcsos tortaformát alufóliába csomagolom kívülről, mert amíg majd a zselatintól dermed a krém, ahhoz idő kell és addig kifolyhat !!!!
Kekszes alap helyett szoktam 3 tojásból, 3 ek. cukorral és 3 ek. liszttel a szokásos módon kerek piskótalapot is sütni, amikor kihűl azt helyezem vissza a kapcsos tortaformába és erre töltöm a krémet.
Igy is tökéletes.

Krém:
2 nagy pohár 0,5 literes natúr joghurtot kiöntök egy nagy tálba, belereszelem 1 nagyobb citrom héját, majd a kifacsart levét is, 8 dkg cukrot adok hozzá és 1,5-2 dkg zselatinport vagy ennek megfelelő adag zselatin fix-et. 
/A zselatinport először kevés vízben simára kavarom és összemelegítem - forralni nem szabad!!! - majd amikor már langyosra hűlt akkor csorgatom állandó keverés mellett a joghurthoz. A zselatinfixet először egy kevés joghurtkrémmel simára kavarom és csak azután vegyítem az egészhez./
Majd mindet egyneművé kavarom. 
2-3 dl tejszínt kemény habbá verek és azt is a joghurtkrémhez keverem óvatosan.
Mikor ezzel is megvagyok, a krémet a tortaformába simítom a kekszmorzsára, visszateszem a hűtőbe és fogyasztásig ott is marad. 
2-3 óra minimum szükséges, hogy szépen összeálljon gyönyörűséges tortává.

Tálalás előtt 1 dl tejszínt keményre felverek, a torta peremére körbe, kis habfészkeket formázok, amibe színes apró cukorkákat teszek, de ez el is maradhat, a cukorka díszítés viszont nem, mert a húsvéti tojáscukor annyira illik rá.
Nagyon kellemes, savanykás, de azért édes, friss, citrom ízű-illatú, könnyű torta, nincs ember aki ne szeretné.




13 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a joghurtos finomságokat. Jó sok citrommal isteni lehet! :)))
    Boldog húsvétot! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű, tényleg nagyon könnyű finomság:) Szoktam zselét is tenni néha a tetejére, esetleg gyümölcsökkel, mert azt nagyon szeretik a gyerekek. További szép napot Nektek:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon kellemes lehet ennyi nehéz étel után!! És még szép is! :)
    Most azt hiszem ügyes voltam és, ha többet is ettem az ünnepek alatt, azért sosem voltam tele, főleg délután nem! :))

    VálaszTörlés
  4. Ínycsiklandozó... :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok:-))))) Finom volt, én is vigyáztam nagyon az étkezéssel, csak semmi túlzás és semmi túl sok evés:-))))
    Az azért borzasztó, hogy mennyire szalad az idő, már a húsvéton is túl vagyunk:-)))))

    VálaszTörlés
  6. Imádom a citromos dolgokat, nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  7. Könnyed, könnyen elkészíthető, valamiért mindenki szereti :)

    VálaszTörlés
  8. Igen, ilyenkor már nem annyira kívánja az ember lánya a nehéz vajas krémeket:-)))))

    VálaszTörlés
  9. Pazar, nagyon tetszik, mindjárt elkészítem :-)

    VálaszTörlés
  10. Garantáltan nem bánod meg,könnyű, finom, húsvétra mindig készítem, mert a sonkás dolgok mellett üde íz a gyomornak és még forró kánikulai napokon jól behűtve valami isteni:-)))))

    VálaszTörlés
  11. A sima háztartási keksz is megfelel?

    VálaszTörlés
  12. A sima háztartási keksz is megfelel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gergő Ruscsák igen, megfelel, bármilyen darált keksz jó amit szerettek, de jó a 3 tojásból piskóta is /3 tojás szétválasztva, fehérje 3 kanál cukorral kemény habbá verve, majd egyenként hozzá a sárgái, végül fakanállal belekeverve a 3 kanál liszt óvatosan, hogy ne törjön össze nagyon a hab. Vajazott-lisztezett vagy sütőpapírozott 22 vagy 24-es tortaformába tölteni, 180 fokra előmelegített sütőben, vagy 4-es gázfokozaton 8-10 perc sülés, tűpróba a végén, hogy megsült-e, ha kihűlt onnantól a többi fentiek szerint, mintha kekszalap lenne !/ elnézést, hogy most válaszolok, de nem voltam pár napig bekapcsolva. Köszönöm, hogy nézed a receptjeimet, kérlek jelezz vissza hogy sikerült, remélem ízleni fog :-)

      Törlés