Szeretem a medvehagymát, a leveleket csak úgy rágcsálni, vajas kenyérre szórva, a sonkához tojáshoz is ettem most húsvétkor, meg egyáltalán mindenhez, amihez csak lehet.
Ugyanis kaptam rengeteg medvehagymát Pécs mellől, ahol az erdőben térdig lehet járni a medvehagymában, láttam képeket az ottani erdőkről a facebookon, csodás egy látvány.
Yoentől kaptam a Napjainkból, lépten, nyomon... blog szerzőjétől - mindenkinek ajánlom az érdekes blogját, olvasgatva sok érdekességet lehet megtudni - akinek ezúton is nagyon köszönöm, nagyon-nagyon örültem neki, bár ekkora adagra nem számítottam.
Pont a fészen nézelődtem, hogy honnan, kitől kéne rendelnem, mivel az én tavalyi ültetésem vagy kifagyott, vagy Falatka is szereti a medvehagymát és kitúrta, mert ősszel láttam ott gödröt kaparni, amikor is rátaláltam Viktória blogjára a Viki egyszerű konyhájára, ahol viszont sok egyéb mellett, a medvehagyma tartósítása módját, formáját is megtudtam, sőt meg is osztottam az én fészes oldalamon.
És ezt látta meg Yoen akivel egy ideje már eszméket cserélünk a blogjainkon keresztül és rákérdezett, hogy szeretem-e a medvehagymát... hát ez a története a rengeteg medvehagymának és tartósításának.
Tisztítás, szárazás után ollóval felcsíkoztam, majd egy nagy lábasban olajat/zsírt langyosítottam és beleszórtam a levélcsíkokat, jól átforgattam, melegíteni nem nagyon akartam, nehogy az értékes vitamin tartalma eltűnjön, csak annyit kevergettem, amíg az olaj/zsír jól bevonta valamennyi levélkecsíkot, kevés sót is szórtam rá. Mikor ez megvolt a muffinsütő üregeibe nyomkodtam jó alaposan, szorosan és betettem a fagyasztóba 2-3 napra.
Ami kimaradt azt kis üvegekbe /valamikor ecetes torma ill. erős pista volt bennük/ töltöttem és felöntöttem olajjal/zsírral színültig, ezáltal biztosan nem romlik meg, az olaj/zsír tartósítja és ment a spájz polcára.
Két kis üveggel lett így.
Ma kivettem a fagyasztóból a muffin formát, kiütögettem belőle a formára fagyott medvehagymát, ami az olajnak/zsírnak és sónak köszönhetően nem lett betonkeménységű, könnyen törik, tehát könnyen is adagolható majd mindenbe, amibe kell.
Nylonzacsiba tettem és újra ment a fagyasztóba.
Egész évre nincs gondom, bőven tudom használni, és enni a finom medvehagymát.
Köszönöm Yoen a kedvességedet !!!
Anikó, nagyon szívesen, váljék egészségetekre!
VálaszTörlés:)
Köszi és puszi:-)))))
VálaszTörlésNagyon ötletes, máris próba!
VálaszTörlésKrisztina nagyon ötletes, eredetileg Viki késes robotban ledarálta, pépesítette a leveleket, és a többi ugyanaz, de én úgy gondoltam ilyen rusztikusan is jó lesz,szeretem darabosan az ételben, meg majd ha pürésíteni akarom, akkor botmixerrel a főzés során megteszem, meg nem is akartam annyit pancsolni vele. Na ennyi a történet, szóval ez a nagy mennyiség is max. másfél óra volt összesen, nem egy nagy idő, viszont egész nyáron kárpótol:-)))))
VálaszTörlésRemek ötletek!
VálaszTörlésNahát, nagyon jó ötlet. Én is teszek el így:)) Köszi:)
VálaszTörlésVicuska, Roza :-)))))))
VálaszTörlésNagyon jó ötlet, én is megcsináltam így! :) Egy kérdés viszont még azóta is motoszkál a fejemben: nem árt a vitamintartalmának, ha le van fagyasztva? :$
VálaszTörlésSzandrus87, az ételekbe, amikbe fagyottan tettem isteni íze/aromája volt, az nem tűnt el, hogy mi van a vitaminnal nem tudom, próbálj úgy is eltenni, hogy vagy felcsíkozva, vagy késes robottal pépesíted /mint a pestot/, üvegbe teszed, pici sót rá és annyi olajat amennyi bőven ellepi, csak így hűtőben tárold, akkor biztosan megmarad a vitamin is és hónapokig eltartható, használható:-)))))
VálaszTörlésTélire tenném el...nyersen sózzam kidunsztoljam tetejére olajat szerintetek elállna?
VálaszTörlésNem kell dunsztolni !!!! Egyszerűen összevágod, üvegbe rétegezed sóval, a tetejére öntesz olajat és lezárod. Mehet a kamrapolcra !!! Ennyi. Évekig eláll !!!! Én, ha felvbontok egy üveggel főzéshez akkor onnantól hűtőben tartom, még egy sem romlott meg !!!!
Törlés