▼
2012. május 13., vasárnap
Idén az első friss tökfőzelék
A héten csak ilyen könnyű ételek voltak, mert a nagy melegben ki kíván ettől nehezebbet.
A piacon megjelent az első frissen gyalult tök, nem bírtam ellenállni, valami olyan csodás friss, tavaszias, sőt inkább már nyárias íze van ennek a főzeléknek, minden nap meg tudnám enni.
És a kapor íze benne, mennyei.
Érdekes, egész gyerekkoromban, fiatal felnőtt koromban rosszul voltam a kapor ízétől, illatától, most megveszek érte annyira szeretem.
1 kg gyalult tök
1 cs. friss kapor, apróra vagdalva
1 db vöröshagyma, szálasra vágva
kevés zsiradék
1-2 ek. liszt
1 l tej
1 nagy pohár tejföl, én mindig 20%-at használok
só
A szálasra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, rádobom a kaprot és együtt átforgatom pár percig, csak amíg kiadja az illatát, majd meghintem a liszttel és felöntöm a liter tejjel, sózom, beleteszem a tököt, felforralom.
Átkevergetem és kb. 10 percig főzöm majd belekeverem az egész nagy pohár tejfölt, egyet forr még és kész. Nem szabad szétfőzni, roppanós maradjon a tökszál benne.
Akkor jó, ha krémesen sűrű, kellően sós és kiérződik a kaporíz is.
Imáááádoooom!!!!!
Jaj, nagy kedvenc, az Top10-es listán benne van az első 10-ben. :) Én nyáron legtöbbször joghurttal sűrítem, még lájtosabb. Vagy joghurt és tejföl keverékével. Nagyon szeressem, jó kaprosan. :)
VálaszTörlésHát ez az:-))))
VálaszTörlésA zöldbabfőzelék után ez a másik kedvenc főzelékem! Én is jó kaprosan szeretem (néha azt érzem, hogy kaprot eszek főzelékkel és nem főzeléket kaporral...))
VálaszTörlésIgen, így a jó:-))))
VálaszTörlés