▼
2012. június 5., kedd
Juhtúrós pogácsa
Ez is hétvégén készült, Ottisnál láttam meg és kaptam rá gusztust, azután amikor elkészült a családom is, mert úgy elfogyott egy-két óra leforgása alatt, mintha semmit nem sütöttem volna.
Csak a tál alján maradt, a kis pogikról lehullott köménymagok mutatták, volt itt valami nem oly rég.
1 dl tej
1 dl tejföl
2 tojássárgája
1 ek. só
20 dkg juhtúró
10 dkg puha vaj
1 tk. cukor
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő vagy 2 tasak szárított
tetejére: kenni 1 tojás, szórni reszelt sajt, magok
A fenti sorrendben tettem be mindent a kenyérsütőbe és bedagasztattam a tésztát, sőt a gép kelesztette is.
Amikor elkészült, lisztezett deszkán kézzel széthúzogattam, lapogattam, mert nem akartam a sodrófával kinyomni belőle az élesztő által keltett légbuborékokat és a legkisebb szaggatóval kiszaggattam, valamiért a családom ezt az egészen apró pogácsát imádja a legjobban, mindig azt kérik, hogy kicsi legyen, olyan bekaphatós.
Tepsikre sorakoztattam valamennyit, lekentem egy felvert tojással és megszórtam köménymaggal, egyrészt mert szeretjük ropogtatni az egész köményt, másrészt mert nem volt kedvem sajtot reszelgetni.
Forró sütőből, tepsinként 20 perc sülés után vettem ki, szép aranybarnára sülten, ahogy a képeken is látszik.
Nagyon finom, puha, de az alja ropogós, jó ízes kis pogácsák lettek, csak nagyon hamar elfogytak.
Legközelebb dupla adaggal kell készítenem.
Nagyon szeretem ezt a pogit, nagyon szépek lettek.
VálaszTörlésEgyik kedvenc pogácsám. szeretem az erőteljes sós ízét. ha sütök, nekem kömény nélkül kell, mert nem szeretik. Nagyon guszta!
VálaszTörlésAhogy öregszem, nekem is a pogácsák egyre nagyobb kedvencek, finom lett:-))))
VálaszTörlésGondolom akkor reszelt sajtot teszel a tetejére, legközelebb én is azt fogok, bár mi szeretjük a köményt is ropogtatni mind :-)))))