▼
2012. augusztus 10., péntek
Görög citromos süti
Finom, könnyű, üdítő sütemény.
A meleg napokon különösen jóleső, de szerintem télen sem lehet rossz, ki fogom próbálni akkor is, ugyanis egyszerű kevert sütiről van szó.
Pikk-pakk elkészül, ide a blogra hosszabb ideig tartott a bejegyzése mint maga a sütemény elkészítése.
Málna blogján láttam meg, aki Bake Ann blogjára irányított a receptért.
Száraz hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg búzadara
csipet só
2 tk. szódabikarbóna
25 dkg cukor
Nedves hozzávalók:
2,5 dl natúr joghurt vagy kefír
3 egész tojás
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
Kivajaztam és liszteztem a 23x36-os tepsimet, szinte minden sütimet,lepényemet, szögletes piskótámat ebben sütöm.
Bekapcsoltam alsó-felső légkeverésesre a sütőt és kb. 160-170 fokra állítottam.
Először a szárazakat kevertem össze egy nagy tálban, majd egy mérőpohárban a nedves hozzávalókat habverővel simára, egyneművé kevertem és ezek után hozzáöntöttem a szárazakhoz, így aztán már egy fakanállal kevertem simára, csomómentesre. A szódabikarbónától helyes kis buborékok képződnek a keverés közben, de így kell lennie.
Beleöntöttem az előkészített tepsibe és ment a sütőbe ahol 25 perc alatt sült meg, akkor már szárazon jött ki a villa a közepéből. Tehát tűpróba kötelező!!!
Amíg sült addig elkészítettem a leöntő szirupot:
Egy kislábasba tettem:
3 egész citrom reszelt héját és kifacsart levét
15 dkg cukrot
2 dl vizet
és összefőztem sziruposra, kb 15 perc
A megsült sütit azonnal kivettem a sütőből és még azon forrón egy villával sűrűn megszurkáltam és a szintén forró szirup felével egyenletesen meglocsoltam.
Hagytam állni 15 percig majd ekkor a szirup megmaradt részét is rácsorgattam.
Nem kell megijedni tökéletesen beszívja majd a folyadékot.
Amikor teljesen kihűlt csak akkor kockáztam fel és helyeztem tálra majd meghintettem a tetejét porcukorral, bár az kicsit később eltűnik róla mivel az egész süti kissé ragacsos a citromos sziruptól, de valami nagyon finom, nem savanyú hanem kellemesen frissítő, édesen citromos, üdítő édesség.
Vaníliafagyival szervíroztam, mindenki elájult tőle és boldogan falták.
Egy-két darab maradt mára, most pont azt reggelizem teával és mondhatom ma is ugyanolyan állagú, ízű, mint frissen volt, amikor elkészült.
Citrom rajongó vagyok, mindenbe beleteszem, amibe csak lehet... Tehát ez a citromos süti is igencsak elnyerte a tetszésemet. :P
VálaszTörlésKülönben nem bántottál meg, dehogyis!!! :)) (de válaszoltam nálam:)) Puszi
Gabikám akkor ezt nagyon fogod szeretni, mert nagyon citromos és nagyon finom, feltétlen süsd meg. Örülök, hogy ha nem voltam bántó, mert nem akartam semmiképp:-)))))
VálaszTörlésÉn még a télen sütöttem citromos, zsíros piskóta szerű kenyeret és nagyon ízlett! Ez is felkeltette a kíváncsiságom, vaníliaöntettel is mennyei lehet, de csak úgy magában egy pohár tejjel is élvezném!! Most éppen kicsi megvonáson vagyok a nyaralás alatt felszedett plusz kilók miatt, de ez pont jó lesz nekem mert egy light-os sütemény! :)
VálaszTörlésVan egy receptfüzet sorozatom, abban is szerepel, de nem tudom, hogy milyen összetevőkkel... Már kinéztem magamnak! Nagyon guszta! Pont az ilyen sütiket szereti a párom...
VálaszTörlésBarbi ezt nyugodtan eheted, isteni tejjel, kipróbáltam és igazad van vaníliakrémmel is szuper lehet, nagyon könnyű:-))))
VálaszTörlésKrisztina ízleni fog meglátod és az egész pofonegyszerű:-))))
Szuper ki süti!
VálaszTörlésAz. Egyszerű és nagyon fincsi:-)
Törlés