2012. október 29., hétfő

Őrületes időjárás....bekopogott a tél



Egy hete még 20-25 fok meleg volt, sütkéreztem a napon, melegem volt, igaz csak a napon.

Ma reggel az alábbi helyzetre ébredtünk:





Tudom, hogy még nem marad meg a hó, de azért sokkoló volt hirtelen ez a téli hangulat, még nem vagyok ráhangolódva, rákészülődve lelkileg, még nem is volt tisztességes ősz eddig és már itt a tél.
Kérem vissza még egy kicsit a napocskát, a déli órák kellemes melegét, az ősz ezernyi színét, illatát.
A tél még várjon egy kicsit, mondjuk úgy decemberig.






2012. október 27., szombat

Megjött az ősz





Szép az ősz, szeretem nagyon, ilyenkor csodaszép a természet, színes, jó fűszeres illatú...

...különösen amikor az utolsó meleg, napsütéses napok vannak....







.... amikor Falat játszik, kergeti a faleveleket...


....amikor napozik, és szundít a meleg kövön...





..... és amikor ködös és párás az ősz, ilyenkor elcsendesül a természet, csak a lehulló levelek neszezése hallatszik, valamint a köd finom szitálása érezhető...








Október vége.... majd jön az eső és a szél... és majd később a hó és a fogvacogtató hideg tél.








2012. október 18., csütörtök

Csúsztatott palacsinta



Jujjj ez nagyon finom és teljesen függővé teszi az embert.
Nekem valahogy eddig ez kimaradt, no de ezután rendszeresen szerepelni fog a repertoáron, mert könnyű összedobni, azt hittem tévesen, hogy ez egy faxnis desszert,  á csudát.

Most mogyorókrémmel töltve készítettem, de biztosan ki fogom próbálni még például:
nyáriasan: tejszínhabbal krémesített bogyós gyümölcsökkel /málna, szeder, ribizli, darabolt eper stb./ mellé egy-egy fagylaltgombóc szervírozva, bármilyen, amit csak szeretünk
vagy szerintem különböző lekvárokkal is tölthető,
téliesen: karácsonyiasan: rumos mazsolás diókrémmel/csokikrémmel párosítva vagy narancshéjas/narancslekváros mákkrémmel,
... de simán, csak vaníliás porcukorral is megszórható rétegenként, és a végén a tálalt szeletet csokiöntettel meglocsolva, higgyétek el úgyis finom, tudom, mert ettem már..
Fantázia kérdése.

Nagyon, nagyon finom, nagyon laktató.





Hozzávalók:
6 tojás
10-15 dkg cukor
5 dkg puha vaj
vaníliás cukor
4 dl tej
20 dkg liszt
csipet só
vaj vagy olaj a sütéshez
Töltelék: mogyorókrém /nutella/ és porcukor

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét nagyon kemény habbá vertem egy kevés cukorral és pár csepp ecettel /nem fog érződni az ecetillat, de a hab csodásabb lesz tőle/.
A sárgákat kb. 10 dkg cukorral fehéredésig kevertem robottal, majd tovább kb. 5 dkg puha vajjal, vaníliáscukorral és felváltva adtam hozzá a tejet és a lisztet. Legvégén fakanállal a tojáshabot is hozzákevertem óvatosan.
A tűzhely mellé készítettem mindent,  a masszát egy merőkanállal, egy lapos tálat, a palacsintalapátot, olajat, a mogyorókrémet, porcukrot.
A palacsintasütőt jól felforrósítottam, beleloccsintottam egy pici olajat és egy merőkanálnyit a masszából. Szétfolyattam és addig hagytam sülni amíg már nem folyt a teteje, amikor már összeállt, ekkor a sült felével lefelé a tálra csúsztattam, ugyanis a csúsztatott palacsintának ez a lényege, hogy csak az egyik fele van megsütve.
Megint pici olaj a serpenyőbe és egy merőkanálnyi massza következett.
Amíg sült a következő az előző tetejét töltöttem.
A sületlen tetőre kentem a mogyorókrémet, majd erre csúsztattam a következő palacsintát, természetesen megint a sült résszel lefelé,  amire most csak porcukrot szórtam.
És így tovább, tehát mogyorókrém majd csak porcukor, amíg a massza tartott, az utolsó palacsintát a tetejére a sületlen felével lefelé kell borítani, és a sült van felül, mintegy lezárandó az egészet.
Pont úgy néz ki mint egy torta, úgy is szeleteltem, körcikkenként vágtam fel.
Aki nagyon dőzsölni akar tejszínhabot is nyomhat a tetejére, én most "csak" porcukrot szórtam rá, de legközelebb hab is lesz rá. Naná, hogy úgyis kipróbálom.

Nagyon tudom ajánlani mindenkinek aki édesszájú, aki imádja a palacsintát, sőt a krémesebb állagú palacsintát, nos biztosan nem csalódik.
Eszméletlenül finom.
Ez egy viszonylag olcsón megúszható, finom desszert lehet akár még karácsonykor is, tehát ünnepi alkalmakkor is.
Szívből ajánlom.




2012. október 16., kedd

Tárkonyos sertésraguleves és krumplis libazsíros pogácsa


Vigasztalanul esik hajnal óta, olyan igazi őszies idő van nálunk, egész napos esővel, szürkeséggel.
Ahhoz képest, hogy tegnap hétágra sütött a nap és meleg, igazán késő nyárias meleg idő volt, mára csupa szomorúság lett minden.
A fák még csak nem is sárgulnak, minden zöld még, igaz kopottas zöld, már nem az a nyári harsogós zöld.
Tudom, nagyon kell az eső, mert nagy a szárazság, no most jön is csőstül, mindenről csöpög a víz.

Hogy kivédjem valahogy ezt a szomorú időt, finom, melegítő ebédet főztem-sütöttem.
Legalább jót együnk ilyenkor.

Tárkonyos, tejszínes sertésraguleves
1/2 kg sovány sertéscomb, kis kockákra vágva
1 vöröshagyma apró kockákra aprítva
3-4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa, karikázva
1 fehérrépa, karikázva
1 db kicsi zeller, kockázva
1 ek. szárított tárkonylevél
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 citrom leve

A répákat kevés olajon megdinszteltem, majd rászórtam a vöröshagymát és a húskockákat is, jól összepirítottam a hús fehéredéséig és felöntöttem annyi vízzel amennyi levest szeretnék.
Hozzáadtam a zellert, a fokhagymagerezdeket és fűszereztem a tárkonnyal, sóztam, borsoztam majd puhára főztem. A végén kevertem hozzá hőkiegyenlítéssel a tejszínt és a tejfölt is, majd a citromlével kellően pikánsra savanyítottam.


Krumplis libazsíros pogácsa
1 dl tej
1 dl olaj
2 dl tejföl
1 púpos ek. só
30 dkg főtt, áttört krumpli
60 dkg liszt
1 tk. cukor
2 tasak szárított élesztő
libazsír a hajtogatás közti kenéshez

A fenti sorrendben betettem mindent a kenyérgépbe ami összeállította, meggyúrta és megkelesztette  a pogácsatésztát. Amikor kész lett, lisztezett deszkán kinyújtottam, puha libazsírral megkentem és a szokásos módon hajtogattam  /alulról fel a közepéig, felülről rá az alsó rétegre majd balról be középig, és jobbról be az egész alá/ , ezt a hajtogatást még kétszer elvégeztem- ettől lesz leveles majd a pogi,  közte 15-15 perc pihentetéssel.
Végül kinyújtottam, késsel kockásra díszítettem és kiszaggattam, tepsire raktam nem túl messze, de nem teljesen közel sem egymástól, mert nőni fognak, hagytam még 20 percet pihenni, majd felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 190 fokon, először 15 percig alsó/felső sütésen majd még 10 percig + hőlégkeveréssel is, jó pirosra sütöttem.
Finom foszlós, leveles pogácsa lett a leves mellé másodiknak.
Rögtön jobban éreztük magunkat kitekintve az ázott kertre és teraszra.


2012. október 8., hétfő

Az a csodálatos birskörtekompót





Valamiért imádom a birsalmát/körtét, vagy sajtnak csak úgy simán,  vagy diódarabokkal jól megrakva, vagy befőttnek/kompótnak eltéve, lázas-influenzás időszakoknál /szerencsére ez ritkán van / komótosan kanalazgatva, vagy téli vasárnapi piros-ropogós sültkacsa ebédekhez köretként fogyasztva.
Mondhatom fölséges ízű, illatú gyümölcs.
Tavaly sajtnak tettem el, de annyira elfáradtam és el is ment a kedvem, mert annyit kellett pancsolni, passzírozni és végül olyan gyorsan megettük, hogy elfelejtettem felrakni a blogra.
Egy darabig biztosan nem készítek birsalmasajtot, pedig nagyon szeretem enni.

Idén maradt a kompót télire, már előre fenem a fogam a sültkacsára és hozzá az édes, fűszeres, zamatos birskörtére. Pompásan illenek egymáshoz.  


3 kg birskörte, pucolva, darabolva, citromlés vízben áztatva, mert különben gyorsan barnul
70 dkg cukor
szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint vagy
1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék /tökéletes minden befőtthöz, kompóthoz, mivel minden van benne őrölten ami csak kell /
1 tasak befőtt tartósító
1,5 l víz

   
A befőttesüvegeket forró, mosószeres vízben kisúroltam, öblítettem és egy tiszta konyharuhán hagytam fejjel lefelé kicsepegni.
A cukrot és a tartósítót összekevertem egy lábasban, majd rámértem a 1,5 l vizet, addig kavargattam amíg tökéletesen felolvadt, majd felforraltam a fűszerekkel együtt szirupnak, ezután került bele az összes gyümölcs és újra felforraltam, majd 1-2 percig főztem, mert roppanósra szerettem volna hagyni és nem szétfőzni.
Azon mód forrón üvegekbe mertem a gyümölcsöt, majd rá a forró levet, minden üveg száját celofánnal beborítottam és a csavaros tetőt jól rácsavartam.
Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
4 üveggel lett ebből a mennyiségből.
Mivel egy kevés megmaradt, kis tálkában előkóstoltam, kikanalaztam, mintegy lemeóztam.
Nagyon finom lett.
Azon agyalgok, hogy mégegyszer 3 kg-ot be kéne főzni, legalább 8 üveggel legyen, hátha hosszú lesz a tél.




2012. október 5., péntek

Technikai szünet



Valami elromlott a gépemben, így most nem tudok blogolni, kérem a türelmeteket, nekem már úgyis szét van durranva az agyam emiatt, de most javítás, generálozás alatt vagyunk.

Amint kész lesz egy nagyon jól sikerült birsalmabefőttel jövök !!!!!