..... Sárgaborsóleves, zöldséges, sült szalonnás, csipetkés
.....Túrós tészta, sok túróval, tejföllel, sült szalonnapörccel
A leves....finom, melegítő, ami kell is, mert megint esik a hó, és hideg van, hogy a csuda vinné már el a telet.
10 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma, kockákra vágva
1 sárgarépa, kis karikákra
1 fehérrépa, szintén kis karikákra
1 darabka zeller, apró kockákra
1 darabka karalábé, apró kockákra
pirospaprika
2-3 db babérlevél
25 dkg sárgaborsó
só, bors, 1 tk. petrezselyem, 1 tk. lestyán
1 tojás és annyi liszt amennyit felvesz, apró nokedlinek - csipetkének
A szalonnát kisütöttem majd egy tányérra félretettem.
A visszamaradt zsíron kicsit átforgattam a hagymakockákat, a zöldségeket, majd meghintettem kevés pirospaprikával és felöntöttem annyi vízzel, amennyi levest szerettem volna, hozzátettem az átmosott sárgaborsót, a fűszereket és puhára főztem.
Közben elkészítettem a levesbetétet és beleszaggattam, még körülbelül 2-3 percig összeforraltam és kész is.
Én nem pürésítem soha, így szeretjük darabosan, rusztikusan.
Sül a füstölt szalonna a tésztához, mi annyira szeretjük a sült szalonnát, hogy amibe csak lehet, mindenbe teszek...isteni íze lesz tőle az ételeknek
...sok túró, sok tejföl...
már a sült szalonnapörc....
...és a nagykocka tészta, amit bő, sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzöm, leszűröm-öblítem és a forró szalonnazsírban átforgatom, tálaláskor szórom rá a sok-sok túrót és meglocsolom bőven tejföllel.
nyamm:) Az enyéim meg nem ennék, de én nagyon szeretem a túrós tésztát! Nálunk sajnos nincs igazi magyaros túró, csak valami utánzatok..
VálaszTörlésIgen ez szokás kérdése a gyerekkortól kezdve, a családod persze nem ismeri, de tényleg csak a magyar túróval jó, bár zsíros tejből elkészíthető bárhol a túró, de amit az üzletekben lehet kapni Magyarországon kívül, az túl krémes és más állagú, erre a magyaros túrós tésztára nem alkalmas:-)))))
VálaszTörlésNálunk a múlt héten volt sárgaborsó leves csipetkével és csípős debrecenivel, és mellé túróscsusza sült szalonnapörccel, sok túróval, tejföllel. A férjem kedvencei. Mivel már van a blogomban így nem tettem be.
VálaszTörlésÉn vasárnap is megenném, sőt szoktunk is ilyen hétköznapi dolgokat enni... A sárgaborsót eddig csak főzeléknek ettem, levesnek még sosem. Nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésSárgaborsót most csináltam először levesként, eddig csak a főzelék szerepelt nálunk is, szeretjük, ezentúl levesként is fog, mert nagyon jó. Krisztina meglátod így is jó:-))))
VálaszTörlésLívia van, hogy ugyanazt felteszem többször is, esetleg kis változtatással, más képekkel, vagy mert elfelejtem, hogy már van fent:-))))
Igen, én is szoktam feltenni ugyanazt pl. más feltéttel ha főzelék vagy köret mellé hús, szóval egy kis változtatással, Persze hozzáteszem, hogy az ételeim többségben a saját elképzelésem nem más receptje, így nem is írtam egyformán. De az is volt már, hogy elfelejtettem, hogy már van a blogomban valamelyik étel egy az egyben ugyanaz. Legutóbb is volt ilyen, mert azért valamennyire emlékeztem, és akkor jöttem rá amikor már megírtam a receptet, és aztán kitöröltem az utóbbi bejegyzésem.
VálaszTörlésNyami, imádom mindkettőt! Nagyon guszta :)
VálaszTörlésJutka :-))))
VálaszTörlés