....D. Erikától ajándékba, ezt az igazi delicatesse adagot, a világ legfinomabb kemény szilvalekvárja.
Nem is tudom mire használjam el, buktát süssek, vagy lekváros gombócot nudlival, vagy hókiflit, esetleg barátfülébe töltve együk meg.
No majd a család eldönti mit ennének szívesebben, de hogy nagyon finom lesz arra garancia a lekvár.
Erika nagyon köszönöm :-)))))))))
Amiket felsoroltál, abból mind egy kicsi adagot!
VálaszTörlésIgazi kincset kaptál, jó étvágyat hozzá :-)
Óh, de el bírnám én is fogadni... Még ha nem is lenne annyira szatmári, vagy penyigei:))
VálaszTörlésLányok én is annyira örülök neki, hogy hirtelen nem is tudom majd minek álljak neki, ugyanis idén télen nem volt szilvalekvárom, a gyerekem elfelejtett venni a szokott helyen ősszel, ilyenkor meg már aranyárban sincs sehol, nálunk évente 3-4, az a nagyobb befőttesüveg szilvalekvár fogy, idén karácsonykor elmaradt a hókiflim is emiatt. Olyan folyós van, csak azzal nem lehet sütni semmit.
VálaszTörlésIgazad van Roza a nem szatmári is finom, mert amit én szoktam venni, az is kemény és süthető, Zebegényben főzi egy család, akik csak lekvárokra szakosodtak, és a hozzánk közeli piacon árusítják a termékeket, de még rózsalekvárjuk is van /nekem ugyan nem ízlik, kipróbáltam/de mindenből amiből csak lehet lekvárt főznek, a meggylekvárjuk sem az igazi, az enyém sokkal jobb, szerénytelenség nélkül állíthatom, de a szilvalekvárjuk speciel hasonló, mint a szatmári, nagyon finom, de szeptemberben meg kell venni az éves adagot, különben így járok:-))))
Szóval most nagyon boldog vagy, ettől a különlegességtől:-)))))
Igaza van Vikinek, igazi kincset kaptál. Én is kaptam "igazi" szatmári aszalt szilvát. Nevetségesen hangzik, de a szilva neve: "nemtudom szilva". Szóval egyszerűen nincs neve, de finom.
VálaszTörlésÉn minden évben főzök és csak a besztercei szilvából. Nem tudom, hogy te melyik fajtából készíted. De bármelyikből is készítjük tovább kell főzni és akkor nem folyós. Én cukrot sem teszek bele, mert a besztercei pont olyan édes természetesen, hogy az nekünk teljesen elég, olyan mintha lenne benne cukor.
VálaszTörlésNagyon szeretjük és ahogy írtad, a barátfülétől a gombócon át a buktáig, palacsintáig sok mindenbe finom. Mindegyik jöhet nekem is.
Tán még sosem ettem igazi házi szilvalekvárt. Szerintem ez is lehet nyugodtan Hungarikum...
VálaszTörlésMarika képzeld ez is "nem tudom szilva"-ból van, de én azt hittem, hogy akitől kaptam, ő nem tudja melyik szilvafajta, álmomban nem gondoltam, hogy ez a valódi neve, ill. nincs neve, de tényleg nagyon finom, megkóstoltam, alig tudtam abbahagyni a kanalazgatást:-)))
VálaszTörlésLívia nekünk is besztercei szilvafánk van, de bevallom neked, szilvalekvárt soha nem főztem még, mindig megesszük magában, ebbe-abba, főzve-sütve, meg lefagyasztok kimagvalva pár dobozzal belőle, süteménybe, gombócba,levesnek, télen is legyen enni, imádom a szilvát:-)))))
Krisztina majd szeptemberben pótold, ha tudod piacokon kapsz parasztnénikéktől, mert nem is tudod, hogy mit veszítettél eddig,ez bizony Hungaricum a javából,ahogy a pálinkája is, nagyon finom, édes, pedig nincs benne cukor, csak a gyümölcs édessége maga, csak kenyérre kenve is egy csoda enni, én imádom gyerekkorom óta:-))))))
Anikó ezen most elcsodálkoztam, hogy nem főztél még szilvalekvárt, hiszen olyan remek háziasszony vagy. Persze abban a formában is sok mindent készíthetünk belőle ahogy leszedjük a fáról. Én is használom így is amikor ott a szezonja gombócba, pitébe, pohárkrémnek, levesbe és enni is csak a gyümölcsöt. Nagyon szeretem én is. De a lekvár nem maradhat el, mert én is eszem kenyérre téve is. Régebben 15 kg-ot is főztem, de már kb. 10 éve csak 5-6 kg-ot. Az is elég.
TörlésIgen Lívia, irulok-pirulok, de ez kimaradt, mert van egy tuti helyem, ahol minden szeptemberben megveszem azt a 4 üveget, ami kell és az elég a következő szeptemberig, kivéve az idei évet, mert a kislányom elfelejtett venni, hosszú évek óta most először nincs szilvalekvárom, ill. ezt a szatmárit, hogy kaptam, most lett. Ősszel annyi eltenni való, fagyasztani való van, hogy már nincs kedvem lekvárfőzéshez is nekiállni:-)))))
VálaszTörlés