2013. február 26., kedd

Megkóstoltuk a borlekvárokat....túrófánkhoz






Finom és könnyű túrófánkokat sütöttem a borzselék mellé, amik pont olyanok, mint bármelyik lekvár, amiben nincs darabos gyümölcs, tehát inkább zselés vagy gyümölcskocsonyás az állaga, és kellemes halvány borízük, zamatuk van, alkoholtartalom semmi.
Egyik finomabb, mint a másik.
Tulajdonképpen desszertekhez csak a halványsárgát ajánlják, a sötétvöröset sültekhez, a rozészínűt pedig szárnyasokhoz, már aki szereti ilyennel enni a húsokat, de mindhárom tökéletes volt a fánkocskákhoz.
Ha otthon próbálkoznánk ilyesmi elkészítésével, lehetséges, de csak minőségi, drága borokból érdemes.






Túrófánk mézesélet receptje alapján:

25 dkg túró
25 dkg liszt
3 egész tojás
1 sütőpor
csipet só
2 púpos ek. cukor
1 db 175 gr-os kispohár tejföl

Fentieket egy tálban egyneművé kavartam és hagytam állni 1-2 órát, a minimum 30 perc.
Olajat forrósítottam, nagyon forró ne legyen, mert hamar megsül, belül meg nyers marad a fánk !!!!!!
Egy evőkanalat belemártottam az olajba, majd úgy szaggattam a kis fánkocskákat, egyszerre sokat ne tegyünk, csak annyit amennyi kényelmesen tud úszkálni, kényelmesen forgatható.
Amikor  megsültek papírtörlőre szedtem és leitattam, tálra rendeztem és bőven porcukroztam.
Ez a mennyiség egy 4-5 tagú családnak egyszeri evés, tehát félóra leforgása alatt morzsa sincs belőle.

Nekünk a fánk volt a második fogás, előtte egy jó sűrű, füstölt sonkás tarkabableves volt, sok zöldséggel és sok csipetkével.
Csodás vasárnapi ebédünk volt.






4 megjegyzés:

  1. Jaj, de régen készítettem túrófánkot! Amíg megvolt a tanya, addig minden nyáron, hónapokat kint voltunk és ott mindig ezt sütöttem gyerekként. Mert csak én szerettem sütni-főzni, az unokatesóim nagyon nem. :-))

    VálaszTörlés
  2. Látványnak jól néz ki a borlekvár, de legfőképp a fánkod, de a lekvár ízét csak Ti éreztétek, így csak arra hagyatkozhatunk, hogy Ti finomnak találtátok. De tudod, az ízlések különbözőek...

    VálaszTörlés
  3. Borzselé, hm micsoda nyalánkság! Biztos nagyon különleges lehet! Fánkkal párosan meg maga a mennyország!

    VálaszTörlés
  4. Gionetta és olyan gyorsan elkészül, én is ritkán sütöm, pedig szeretjük, pillanatok alatt megvan, tudod megfeledkezünk róla, én most csinálok magamnak egy olyan kézzel írott szakácskönyvet, amibe csak ezek a finom, gyorsan elkészülő ételek, sütik,fánkok,palacsinták,kevert sütik, kuglófok, levesek, húsok,kerülnek bele, szóval amik a család kedvencei, de könnyűek villámgyorsak és ritkán jutnak az eszünkbe:-))))

    Lívia pont olyanok mint bármilyen gyümölcskocsonya, kicsi bor-íz beütéssel, nem alkoholos, én egyáltalán nem iszom soha semmilyen alkoholt, még szilveszter éjfélkor is csak a koccintás kedvéért egy korty pezsgőt, tehát semmi nagy borossága nincs, finom lekvárszerű, a fánkkal meg különösen, de jó tejbegrízre, tejberizsre is:-))))

    Krisztina nagyon fincsi volt:-))))

    VálaszTörlés