▼
2013. február 26., kedd
Megkóstoltuk a borlekvárokat....túrófánkhoz
Finom és könnyű túrófánkokat sütöttem a borzselék mellé, amik pont olyanok, mint bármelyik lekvár, amiben nincs darabos gyümölcs, tehát inkább zselés vagy gyümölcskocsonyás az állaga, és kellemes halvány borízük, zamatuk van, alkoholtartalom semmi.
Egyik finomabb, mint a másik.
Tulajdonképpen desszertekhez csak a halványsárgát ajánlják, a sötétvöröset sültekhez, a rozészínűt pedig szárnyasokhoz, már aki szereti ilyennel enni a húsokat, de mindhárom tökéletes volt a fánkocskákhoz.
Ha otthon próbálkoznánk ilyesmi elkészítésével, lehetséges, de csak minőségi, drága borokból érdemes.
Túrófánk mézesélet receptje alapján:
25 dkg túró
25 dkg liszt
3 egész tojás
1 sütőpor
csipet só
2 púpos ek. cukor
1 db 175 gr-os kispohár tejföl
Fentieket egy tálban egyneművé kavartam és hagytam állni 1-2 órát, a minimum 30 perc.
Olajat forrósítottam, nagyon forró ne legyen, mert hamar megsül, belül meg nyers marad a fánk !!!!!!
Egy evőkanalat belemártottam az olajba, majd úgy szaggattam a kis fánkocskákat, egyszerre sokat ne tegyünk, csak annyit amennyi kényelmesen tud úszkálni, kényelmesen forgatható.
Amikor megsültek papírtörlőre szedtem és leitattam, tálra rendeztem és bőven porcukroztam.
Ez a mennyiség egy 4-5 tagú családnak egyszeri evés, tehát félóra leforgása alatt morzsa sincs belőle.
Nekünk a fánk volt a második fogás, előtte egy jó sűrű, füstölt sonkás tarkabableves volt, sok zöldséggel és sok csipetkével.
Csodás vasárnapi ebédünk volt.
Jaj, de régen készítettem túrófánkot! Amíg megvolt a tanya, addig minden nyáron, hónapokat kint voltunk és ott mindig ezt sütöttem gyerekként. Mert csak én szerettem sütni-főzni, az unokatesóim nagyon nem. :-))
VálaszTörlésLátványnak jól néz ki a borlekvár, de legfőképp a fánkod, de a lekvár ízét csak Ti éreztétek, így csak arra hagyatkozhatunk, hogy Ti finomnak találtátok. De tudod, az ízlések különbözőek...
VálaszTörlésBorzselé, hm micsoda nyalánkság! Biztos nagyon különleges lehet! Fánkkal párosan meg maga a mennyország!
VálaszTörlésGionetta és olyan gyorsan elkészül, én is ritkán sütöm, pedig szeretjük, pillanatok alatt megvan, tudod megfeledkezünk róla, én most csinálok magamnak egy olyan kézzel írott szakácskönyvet, amibe csak ezek a finom, gyorsan elkészülő ételek, sütik,fánkok,palacsinták,kevert sütik, kuglófok, levesek, húsok,kerülnek bele, szóval amik a család kedvencei, de könnyűek villámgyorsak és ritkán jutnak az eszünkbe:-))))
VálaszTörlésLívia pont olyanok mint bármilyen gyümölcskocsonya, kicsi bor-íz beütéssel, nem alkoholos, én egyáltalán nem iszom soha semmilyen alkoholt, még szilveszter éjfélkor is csak a koccintás kedvéért egy korty pezsgőt, tehát semmi nagy borossága nincs, finom lekvárszerű, a fánkkal meg különösen, de jó tejbegrízre, tejberizsre is:-))))
Krisztina nagyon fincsi volt:-))))