Természetesen az Izőrzők c. műsorból néztem ki.
Végtelenül egyszerű recept.
Na itt aztán semmi cizelláltság, semmi finomkodás, semmi vaj, pláne semmi margarin, itt kérem zsír van, ahogy azt kell, az az igazi egyszerű, paraszti, krumplis pogácsa, könnyű, foszlós, repülős, szájban szétolvadós, különösen még melegen, amit már a Dédimama meg a Nagymamám is sütöttek.
Mindenkinek ajánlom a megsütését aki a régi ízeket szeretné feleleveníteni, vagy csak egy jót enni.
Nem lehet vele betelni.
1 kg krumpli, hajában megfőzve, pucolva és áttörve még melegen
1 ek. só
1 púpos ek. zsír
1 tojás
2 tasak porélesztő rászórva
1 tk. cukor
2 ek. tejföl
liszt amennyit felvesz a krumpli
/ ...ha valaki friss élesztővel akarja elkészíteni megteheti, akkor....
5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
1 ek. cukor ...... keverékét futtassa fel és ezt az elegyet keverje a tojásos, zsíros, főtt krumplihoz, mielőtt a lisztet kezdi adagolni /
Bekapcsoltam a sütőt 220 fokra, légkeverésre.
Fenti hozzávalókat jól összekevertem kézzel, majd annyi lisztet adagoltam hozzá a másik kezemmel, amennyit felvesz.
A lisztre nem tudok megadni mennyiséget, érzésből adagoltam, mindig csak apránként és keveset, egyszer csak érzi az ember, hogy na összeállt, eltűnt a kezemről, meg a tál oldaláról a ragacsosság és tudtam, hogy most már kinyújtható, bár még mindig puha volt és lágy...
ne legyen kemény a tészta !!! nem kell keleszteni, nem kell pihentetni !!!
...amint összeállt, lisztezett deszkán kinyújtottam ujjnyi vastagra, a pogácsa szaggatóval megmintáztam a tetejét, köröket nyomtam bele összevissza, majd a vastagon kizsírozott !!! nagy sütőtepsibe egymás mellé rakosgattam, /a fenti képen látható módon meglehetősen szorosan/ majd enyhén felvert tojással jól lekentem és a forró sütőben jó pirosra megsütöttem.
Nagyon finom !!!! Főleg langyosan, melegen.
Most látom itt a képen, hogy a sütőm középen jobban, erősebben süt, mint a széleken.
Vittem! Jaj, de nagyon köszönöm Anikó! :-))
VálaszTörlésMeglátod isteni és cakk-pakk egy óra alatt készen van:-)))))
VálaszTörlésÉn is kipróbálom - az Ízőrző c. műsorból sok receptet leírtam, de ezt nem - talán már a héten péntekre, mert rokonaim jönnek hozzánk Szolnokról. Éppen gondolkodtam, hogy a főtt és sült ételek, az édes sütemény mellé valami pogácsa is kéne.
VálaszTörlésMég azt elfelejtettem, hogy a két tasak porélesztő hány dkg "élőnek" felel meg, mert én nem szoktam porélesztőt használni.
VálaszTörlésLívia beleírtam, hogy a friss élesztővel mennyit, hogyan, mert sokan vannak akik csak azt használják, én is szoktam, de szeretem a szárítottat is használni, azt nem kell felfuttatni, az az előnye:-)))))
VálaszTörlésKöszi, figyelmetlen voltam, ezt átugrottam...
VálaszTörlésKöszi, figyelmetlen voltam, ezt átugrottam...
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, de nem találom mennyi liszt kell hozzá?
VálaszTörlésLívia :-)))
VálaszTörlésKatalin11, nem tudok a lisztre dkg-ot megadni, amennyit felvesz a massza miközben gyúrod össze, egyszer csak érzed-látod, hogy kész, a kezedről is eltűnik a ragacs, a tál oldaláról is és érzékelhető, hogy lisztes deszkán már ki tudod nyújtani, arra ügyelj inkább lágy legyen, mint kemény a tészta állaga:-))))))
Óha ez aztán nekem való! Zsírral készült, viszem is!!! :) Ja, csak időm legyen! :)
VálaszTörlésBarbi:-))))
VálaszTörlésErre a pogácsára én is felfigyeltem, csak nem volt időm elkészíteni. Nagyon-nagyon finomnak tűnik, szinte érzem az illatát. Minden délután alig várom ezt a műsort, olyan sok finomságot készítenek. Ilyenkor ki van tiltva a család a konyhából, mert receptírás folyik. De megnyugtat, hogy nem csak én szeretem ezt a műsort. Tegnap a szatmári szilváról volt szó, mindjárt Te jutottál az eszembe.
VálaszTörlésMarika majd alkalomadtán süsd meg a pogit, imádni fogjátok. No tegnap én is láttam a noszvaji adást az ízőrzőben, rögtön sütöttem is egy tepsi buktát a szatmári lekvárral, hát isteni volt:-)))))
VálaszTörlésNagyon örülök hogy megosztottad ezt a receptet! Képek alapján kerestem. Anyukám sütött ilyet,de nincs meg a recept,sajnos már meg sem kérdezhetem! Ki fogom próbálni! Köszönöm szépen!
VálaszTörlésÉn meg annak örülök, hogy rátaláltál, jó sütögetést hozzá, nézz körül bátran, hátha találsz még régi ízemlékekhez itt receptet :-) Különösen a Dédi mama receptjeit ajánlom a, van egy pár a receptek között :-)
Törlés