2013. március 7., csütörtök

Mai ebédünk.....





Füstölt húsos zöldségleves csipetkével

Aleda receptje után szabadon.
Annyira megtetszett amikor láttam a blogján, úgy éreztem azonnal főznöm kell legalább egy hasonlót, ha nem is ugyanolyat, mert nem füstölt orjacsontból főztem, mint ő, hanem egy füstölt sonkadarabot főztem meg, mivel az volt itthon.
Majd még egyszer elkészítem füstölt oldalascsontból is, ha kapok, mert én orjacsontot azaz karajcsontot füstölve még nemigen láttam a henteseknél, de majd érdeklődöm, hogy lássam van-e különbség.
Nyilván a csont is plusz ízt ad hozzá.
Nagyon finom, egyszerű leves, tulajdonképpen három dolog kell hozzá, füstölt húsoscsont, leveszöldség, egy tojásból csipetke.

1 darab füstölt sonka
1 adag leveszöldség, azaz 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 karalábé,egy cikk kelkáposzta /ami zöldségem itthon volt azt beleraktam/
1 db vöröshagyma, apróra kockázva
1 adag medvehagyma /tavalyi, fagyasztott/
1 tojás, só, liszt amennyit felvesz
1 tk. paprikakrém
1 ek. szárított lestyán /tárkony helyett ehhez volt most gusztusom/
pici olaj
só, bors
tejföl a tálaláshoz

A füstölt húst kb. 1,5 l hideg vízben puhára főztem, a keletkezett habot leszedegettem.
Amikor puha lett kivettem és egy deszkán falatnyi kockákra daraboltam.
Egy fazékban kevés olajon megfuttattam a tisztított, karikázott répákat, majd a vöröshagyma kockákat is hozzáadtam, kissé összepirítottam és felöntöttem a füstöltlével, beleraktam a többi zöldséget is, fűszereket, a füstölthús darabokat is, felforraltam.
Addig a tojást összegyúrtam sóval és annyi liszttel, hogy kissé keményebb tésztát kapjak, amiből lisztes kézzel csipetkéket csipkedtem, majd a felforrt levesbe szórtam.
Tíz perc alatt minden megpuhult, a csipetke is megfőtt, megkóstoltam kell-e só bele még, és kész is volt.
Nagyon finom, ízes leves, nálunk többször is lesz.




Második fogásnak a férjemnek tojásos nokedlit készítettem /alsó kép/,
magamnak somogyi galuskát /felső kép/

4 tojás

liszt
pici víz

fentieket összekevertem, inkább keményebb, mint lágy tésztát készítettem és forrásban lévő sós vízben aprólyukú nokedliszaggatón keresztül nyomva belefőztem. Leszűrve két adaggá vettem szét.

Somogyi galuska alap:
10 dkg húsos szalonna /kolozsvári/ kockázva
1 fej vöröshagymát szálasra vágva
pici pirospaprika
2 db kis pohár 20% tejföl

A szalonnát ressre sütöttem egy serpenyőben, kiszedtem és félre tettem, majd a zsírján a vöröshagymát átforgattam egy gondolatnyi pirospaprikával meghintettem, egy pici vizet öntöttem rá és hagytam puhára párolódni, amikor elfőtte a vizet, hozzáforgattam a fél adag nokedlit, ráöntöttem a két pohárka tejfölt, átkavartam, egyet rottyant és kész is.
És ekkor kellett volna a szalonnapörcöket a tetejére szórva tálalnom magamnak, csak hogy nem volt mit rászórni, mert én menet közben szépen megeszegettem. Nem baj, így is nagyon jó volt.

Tojásos alap:
3 tojást egy tálkában enyhén felvertem, sóztam.
Egy másik serpenyőben kevés olajat forrósítottam, beleborítottam a másik fél adag nokedlit, meghintettem kevés petrezselyemmel és ráöntöttem a tojást.
Csak addig sütöttem kavargatva amíg épp összeállt a tojás rajta.
Nem szeretjük, ha szárazra sül.




A saláta uborkás jégsaláta volt sima cukros/ecetes lében, csak egyszerűen, kis őrölt borssal megszórva a teteje.
2 db kígyóuborka hámozva és nagyon vékonyra gyalulva
1 fej jégsaláta egészen vékony csíkokra metélve





7 megjegyzés:

  1. Anikó, ha hiszed, ha nem, tegnap és ma is tojásos nokedlit ettünk, fejes salátával!!!! :) A levest irigylem, mert annak ritkán és nehezen állok neki! :)

    VálaszTörlés
  2. Holnap mi lesz az ebéd? Ezt nézve csorog a nyálam! tudod, mit, beugranék ebédre, legalább nem kellene főzni. :-))




    VálaszTörlés
  3. Finom ebédet főztél! Leültem volna én is az asztalodhoz!

    VálaszTörlés
  4. Barbikám nálunk leves nélkül nincs ebéd, én mindig főzök valamilyet, de ez a mai Aleda receptje, valami isteni finom, próbáld ki, nagyon ajánlom és próbáld ki a somogyi galuskát is, az sem semmi:-)))))

    Adélkám köszi nagyon, finom, máskor is lesz:-)))))

    Gionetta ma azaz pénteken körömpörkölt lesz, na ezt nem mindenki szereti, mi igen, imádjuk, ha szereted gyere, szívesen látunk, mert hatalmas adagot főztem, mi nem tudunk betelni vele, minden évszakban egyszer biztos megfőzöm és jól belakunk vele:-))))

    Krisztina finom volt és szívesen megkínáltalak volna:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Imádom az ilyen ebédet. A tojásos nokedli salátával isteni. De ami jön Nálatok - vagy ma volt - körömpörkölt azt meg a férjem imádja, de én is szeretem.

    VálaszTörlés
  6. Mi is Lívia, de a mai is valami csodás volt, degeszre ettük magunkat, vacsorára csak egy tea:-)))))

    VálaszTörlés