2013. április 8., hétfő

Sonkás krumpligombóc tormaszósszal....



...Duendétől, ami szerintem szenzációs ötlet, ami már nem is a maradékhasznosítás kategória, hanem egy teljesen új étel.
Mert hol van előírva, hogy csak édes, gyümölcsös krumpligombócokat lehet enni-készíteni.
Itt a sós, sajtos, sonkás, tejszínes-tejfölös változat.
Nem könnyű étel, nagyon laktató, kettőnél többet nem is lehet megenni egyszerre, férfiak esetleg hármat, de az a kettő-három nagyon finom, nyakonöntve a hozzá tökéletesen passzoló, harmonizáló tormaszósszal.
Húsvétkor családi vendégváró főfogás is lehet, előtte egy könnyű kis levessel.
Itt és most a maradék húsvéti főtt sonka újrahasznosítása.
Izgalmas, nem mindennapi étel.
Duende nagyon kreatív vagy :-)

Sonkakrém
kb.10-15 dkg füstölt sonka a kövér részével együtt ledarálva /késes robotban/
egy maréknyi reszelt sajttal elkeverve, összegyúrva
/ha szükséges, ha túl kemény lenne, mert sok a sovány rész benne, akkor 1-2 teáskanálnyi tejföllel, vagy mascarponeval, vagy bármilyen semleges ízű, tehát natúr sajtkrémmel lehet lazítani,
de ne legyen híg és folyós !!!/


Gombóctészta
1 kg krumpli hajában puhára főzve, még melegen pucolva és egy tálban áttörve, langyosra hűtve
1 púpos ek. zsír
1-2 tk.só   /vigyázni, mert a sonka ugyebár sós!!!/
rétesliszt, annyi amennyit felvesz, tehát amikor összeáll puha, nyújtható tésztává

... lisztezett deszkán, pihentetés nélkül kinyújtottam és fánk szaggatóval köröket szaggattam.
A sonkakrémből diónyi gombóckákat görgettem a két tenyerem között és mindegyik tésztakorongra tettem egyet-egyet, majd a tésztát összezártam, összecsipkedtem és azt is gombóccá görgettem szintén a két tenyerem között.
Csendesen lobogó, forró, sós vízben puhára főzöm úgy, hogy amikor feljönnek a víz felszínére még 5 percig főzöm, ezalatt tutira átfő mindegyik, szűrőkanállal enyhén zsírozott tálba szedtem valamennyit.
Ajánlott azonnal tálalni, tetejét bőven meglocsolva a tormamártással és megszórva plusz reszelt sajttal, mert ekkor a legfinomabb, legpuhább, legkönnyebb.



Tormaszósz
5 dkg vajon
5 dkg lisztet átpirítottam és felöntöttem
kb.5 dl tejjel, azaz besamelt főztem, simára és mártás sűrűségűre
só, bors hozzá
1-2 ek. ecetes torma ízlés szerint hozzákeverve
egy jó maréknyi reszelt sajtot is beleolvasztottam és
1-2 ek.tejföllel alakítottam még selymesebbé, könnyedebbé

csodás lett...



...előtte egy nagyon finom könnyű Zöldségleves volt, mert nálunk levesnek lennie kell ugyebár....

2 db sárgarépa karikázva
2 db fehérrépa karikázva
10 dkg fagyott zöldborsó
fél zellergumó kis kockára
fél karalábé kis kockára
1 db vöröshagyma kis kockára aprítva, de szoktam egészben is hagyni
petrezselyem, lestyán
só, bors
egy marék kiskocka tészta
olaj

A répákat  kb.1 ek. olajon megdinsztelem, amikor már szép sárga a zsiradék alatta hozzászórom a többi zöldséget is, felengedem annyi vízzel amennyi levest szeretnék, fűszerezem, sózom és puhára főzöm, ez 10 perc, végül egy maréknyi kiskocka tésztát szórok bele és azzal is még 4 percet főzöm és kész is.



7 megjegyzés:

  1. :) Örülök hogy ízlett! :) Egyébként az ötlet a régi Planétásból származik, ha jól emlékszem. Szeretem azt a szakácskönyvet...

    VálaszTörlés
  2. Izlett, örülök, hogy elkészítettem, ezek szerint régen is voltak jó ötletek, de az már a te érdemed, hogy eszedbe jutott, felelevenítetted, nem is szabad hagyni az idők homályába veszni ezeket, szerintem különleges, ötletes egy étel:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nem lehet rossz, sőt!!!! Kár, hogy nem maradt sonkám. No, majd jövőre. Finom lehet...

    VálaszTörlés
  4. Jó volt nagyon, meglepően jó, Duendét illeti a dícséret, ő fedezte fel valami régi planétás receptek között:-))))

    VálaszTörlés
  5. Én az anyukámtól tanultam,és kifőzés után ő még meghengergette zsírban folyton rázogatva,hogy szép piros kérget kapjon!Lila párolt káposztával ettük!

    VálaszTörlés