2013. május 6., hétfő

Babgulyás és túrós pogácsa magokkal...



Babgulyás -  életemben először készítettem, gulyásleves sűrűn van, de babbal most először...

2 nagy szelet marharostélyos
1 nagy adag leveszöldség
2 nagy fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
50 dkg nagy szemű bab  /lehet ezt hívták a Dédiék régen Juliska babnak? nem tudom/
1 l füstölthús-lé
1 ek zsír, pirospaprika, só, bors, kömény őrölt és egész is,
1 hegyes erős paprika karikázva
2-3 babérlevél, zellerzöld, petrezselyem, lestyán
2 tojás, liszt amennyit felvesz, só

A rostélyos szép sovány belső részét leválasztottam a csontról és felkockáztam, a vöröshagymát is.
Egy nagy fazékban, amibe az egészet terveztem összeállítani, odatettem a felkockázott vöröshagymát, a zsíron kicsit megdinszteltem, meghintettem pirospaprikával, fűszereztem sóval, borssal köménymaggal, beletettem a húst és a csontokat is és annyi vízzel öntöttem fel, hogy épp csak ellepte. Puhára főztem.
A babot, amit előző este már beáztattam, leszűrtem és friss hideg vízben odatettem külön kisfazékban a babérlevéllel, 1 fej egészben hagyott vöröshagymával főzni, közben borsoztam, majd puhára főztem ezt is.
Míg ezek főttek, megpucoltam a zöldségeket, sárga és fehérrépa,zeller,karalábé, felkarikáztam, daraboltam valamennyit.
Amikor a marhapörkölt már majdnem tökéletesen puha volt hozzáadtam az erős paprikát, a zöldségeket és a füstöltlével is felengedtem, majd ment hozzá a bab is a főzőlevével együtt.
Hatalmas adag lett, a nagy fazekam, nem is tudom hány literes, amiben kocsonyát szoktam télen főzni, na az majdnem tele lett.
Összeforraltam, kikevertem a galuskatésztát a két tojásból, sóval és liszttel, majd egy teáskanállal a fővő levesbe szaggattam, ezalatt a zöldségek is puhára főttek, mikor minden jó lett elzártam a lángot és hagytam pihenni a levest.


... és akkor a pogácsa:




Túrós pogácsa magokkal -  Mohától természetesen, akinek tökéletes receptjei vannak, még soha nem csalódtam, mindig minden sikerül tőle.

A hozzávalókat az alábbi sorrendben tettem a kenyérgépbe, ami összedolgozta nekem a tésztát:
1,5dl tej
2 tojás
1 ek.só
1 tk.cukor
50 dkg áttört túró
60 dkg liszt
3 dkg-nak megfelelő szárított élesztő
40 dkg olvasztott vaj, több részletben hozzá

kenéshez: 1 tojás, 1 ek. tejföl, só, simára keverve
szóráshoz: köménymag és szezámmag

Amikor a gép szépen összegyúrta, kivételesen nem hagytam benne keleszteni, hanem kikapcsoltam a gépet, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam és egy tálban lefóliázva betettem a hűtőbe 1 órára pihenni.
Mikor ez az idő letelt, kivettem, olyan nagy mennyiségű a tészta, hogy könnyebben tudjak dolgozni vele, négyfelé vettem, négy gombócot gyúrtam belőle, amíg az egyikkel dolgoztam a többi a hűtőben várt.
Az alábbi képeken látszik az elkészítési folyamat, tehát egy gombóckát vékonyra nyújtottam, majd alulról felfelé feltekertem, mint a bejglit, a két végét aláhajtottam és felülről lenyomva újra kinyújtottam úgy bő ujjnyira, lekentem a tojásos tejföllel meghintettem köménymaggal, jó sűrűn és kiszaggattam, és sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Az összes gombóccal végigcsináltam a műveleteket.
Két gombócnyi pogácsát köménnyel, kétgombócnyit meg szezámmaggal szórtam le.
Ebből az adagból rengeteg pogácsa lett, igaz a legkisebbel szaggattam, mert a férjem az apró pogit szereti.
Ja, és ezt a posztot hétfőn írom és közben eszegetem a maradékot ami ugyanolyan puha és friss, mint tegnap, amikor elkészült.
Mondtam már, hogy újabban imádom a pogácsákat, meg a sós, sajtos akármiket ???
Pedig édesszájú vagyok, ki érti ezt.











4 megjegyzés:

  1. Én holnap tervezek bablevest, a pogácsák pedig nagyon kis helyesek :))

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hogy benéztél:-))))

    VálaszTörlés
  3. Hű, már nekem is kéne főznöm bablevest, de majd bográcsban a kertben. Szerintem hamarosan... Nagyon finom étek így a pogival!

    VálaszTörlés
  4. Ó, ez nagyon finom ebéd volt! (igen, nálunk is akkor volt babgulyás, amikor nálatok ez a finomság :))

    VálaszTörlés