2013. május 15., szerda

Vajon párolt spárga... sült baconpörcökkel... posírozott tojással





Juj ez így nagyon-nagyon jó, irtó finom !
És milyen egyszerű !
Mindenkinek ajánlom.
Vasárnap reggel - ill. volt az már 11 óra is - leptem meg a családot ezzel a villásreggelivel, mondhatom frenetikus sikere volt.
Életemben először készítettem posírozott tojást, izgultam is egy kicsit, de végül nem bizonyult nehéz műveletnek.

2 cs. spárga, tisztítva és 2 cm-es darabokra vágva  /talpából levesalap készült/
12-15 szelet bacon, felcsíkozva
tojás, személyenként 2 db
5-8 dkg vaj, só, bors
posírozáshoz : 4 dl víz, 1 ek. ecet, só

Egy nagy serpenyőben vajat olvasztottam, rádobtam a szalonnadarabokat és pörcösre sütöttem, azután hozzátettem a spárgákat, sóztam, borsoztam és fedő alatt, saját levében megpároltam. 10 perc.
Kenyérszeleteket pirítottam.

Nekiálltam a posírozásnak.
Odatettem egy kisfazékban vizet forrni, majd sóztam, eceteztem és takaréklángra állítottam, hogy éppen csak gyöngyözzön.
A tojásokat egyenként merőkanálba ütöttem és lassan, óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam, egy falapáttal igyekeztem a fehérjét úgy igazgatni, hogy formásan nézzen majd ki, de végül is ez nem annyira fontos, hiszen nem kiállításra visszük.
2 percig főztem egyenként mindegyiket, majd szűrőkanállal kivettem és lecsepegtettem.
Ennyi, igaz, hogy nem ördöngösség ?

Már a tányéron várakozó baconos spárga tetejére igazítottam, meghintettem sóval, kicsit bevágtam, hogy minél látványosabb legyen, amikor kicsorog a forró tojássárgája és meleg pirítóssal tálaltam.
Hatalmas kanna forró citromos tea vagy tejszínes kávé dukált utána, kinek mi kellett.
Őrült sikere volt a reggelinek és nekem is.
Amíg tart a spárgaszezon többször ismételnem kell, megeskettek, hogy így lesz.





7 megjegyzés:

  1. Épp most láttam egy szuper spárga receptet, most meg itt a tiéd is...No, megyek spárgát venni. Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  2. Bár nekem sikerülne mindig így buggyantani, de rendszerint túlfőzöm. Szépnek szép, csak beton...

    VálaszTörlés
  3. Krisztina, csináld, mert olyan finom, de olyan, megőrülök érte:-))))

    Ani én figyeltem az órát és pont két percet főztem csak, attól lett ilyen.
    Vannak receptleírások ahol 3 percet is írnak, de elég a kettő bőven és isteni folyós a sárgája, de nem nyers:-))))

    VálaszTörlés
  4. Hát Anikó a buggyantott tojást sem szeretem. Nem bírom megenni ha folyós a sárgája a tojásnak. De még szerencse, hogy nem egyformák az ízlések - igaz? De aranyosan tudsz áradozni az már biztos...

    VálaszTörlés
  5. Lívia sokan vannak így, mint te, ez ízlés kérdése, meg szokás, én már a lágy tojást is nagyon lágyan szeretem/szeretném, de soha nem találom el kellőképpen folyós lágyra, mindig összeáll a sárgája, tehát túlfőzöm.
    Hát igen, nem vagyok egy higgadt/nyugodt természetű ember, meglehetősen nagy amplitúdók között mozognak az érzelmeim, a családom sokszor rám is szól, csitítgatnak, nyugtatnak, hogy még egyszer bajom lesz ebből, mármint egészségügyi.
    Szeretek áradozni arról ami tetszik, vagy étel/süti ami nagyon ízlik, vehemens természetem van, lehet sőt biztosan túlzásokba esem időnként:-))))

    VálaszTörlés
  6. Húú, én imádnám az tuti! Nagyon szeretem a ha folyós a tojás sárgája, én saláta tetejére tettem posírozott tojást a minap... :-)

    VálaszTörlés
  7. Zsuzska köszi, aranyos vagy:-))))Az is finom ahogy te csináltad:-)))

    VálaszTörlés