2013. december 16., hétfő

Karácsonyra Pulykacomb ropogósra sütve......




Karácsony első vagy másodnapján nálunk mindig van pulykasült, azaz ropogósra sült pulykacomb, párolt lilakáposztával, amit néha megbolondítok aszalt szilvával, vagy szilvaszószt készítek a sült mellé, mert maga a szilva, és szerintem az édes szósz is, kitűnően passzol a viszonylag semleges ízű pulykához.

Recept részletes leírása  itt




Párolt lilakáposzta receptleírás itt


Szilvaszósz 

1 ü. szilvakompót  vagy
/1 kg friss magozott szilva, vagy fagyasztott magozott szilva, évszaktól függően/
szegfűszeg, fahéj   /vagy 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék/
cukor ízlés szerint
1-2 ek. keményítő vagy liszt, kevés vízzel simára keverve
1-2 dl habtejszín

Ha kompótból készítem akkor a levét felmelegítve besűrítem, tejszínnel felengedem és belekavarom a szilvaszemeket, összerottyantom, krémesen sűrűre.
Ha friss vagy fagyasztott szilvából, akkor először elkészítem a fűszeres, cukros alaplevet, úgy egy litert, majd hozzákeverem a gyümölcsöt, összefőzöm, de nem szét, hanem csak roppanósra és ezek után sűrítem be, majd tejszínnel krémesítem.
Nagyon finom bármilyen sülthöz, de a pulykacombhoz egészen kiváló.






4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük, szilvaszósszal meg különösen finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Igen Judit, nagyon illik hozzá:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Jajj Anikó!:) Késő este ilyen ínycsiklandozó ételt nézegetni... Guszta nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Roza nálad is így van mindig, ne tudd meg, csorgó nyállal már mennyi receptedet elmentettem, legutóbb a kocsmatojást, szilveszterre szeretném elkészíteni:-)))))

    VálaszTörlés