Karácsony első vagy másodnapján nálunk mindig van pulykasült, azaz ropogósra sült pulykacomb, párolt lilakáposztával, amit néha megbolondítok aszalt szilvával, vagy szilvaszószt készítek a sült mellé, mert maga a szilva, és szerintem az édes szósz is, kitűnően passzol a viszonylag semleges ízű pulykához.
Recept részletes leírása itt
Párolt lilakáposzta receptleírás itt
Szilvaszósz
1 ü. szilvakompót vagy
/1 kg friss magozott szilva, vagy fagyasztott magozott szilva, évszaktól függően/
szegfűszeg, fahéj /vagy 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék/
cukor ízlés szerint
1-2 ek. keményítő vagy liszt, kevés vízzel simára keverve
1-2 dl habtejszín
Ha kompótból készítem akkor a levét felmelegítve besűrítem, tejszínnel felengedem és belekavarom a szilvaszemeket, összerottyantom, krémesen sűrűre.
Ha friss vagy fagyasztott szilvából, akkor először elkészítem a fűszeres, cukros alaplevet, úgy egy litert, majd hozzákeverem a gyümölcsöt, összefőzöm, de nem szét, hanem csak roppanósra és ezek után sűrítem be, majd tejszínnel krémesítem.
Nagyon finom bármilyen sülthöz, de a pulykacombhoz egészen kiváló.
Nagyon szeretjük, szilvaszósszal meg különösen finom lehet :)
VálaszTörlésIgen Judit, nagyon illik hozzá:-)))))
VálaszTörlésJajj Anikó!:) Késő este ilyen ínycsiklandozó ételt nézegetni... Guszta nagyon!
VálaszTörlésRoza nálad is így van mindig, ne tudd meg, csorgó nyállal már mennyi receptedet elmentettem, legutóbb a kocsmatojást, szilveszterre szeretném elkészíteni:-)))))
VálaszTörlés