Húsvéti asztalom...
majonézes tavaszi saláta, azaz húsvéti franciasaláta formába dermesztve...
Citromhabtól, akinek nagyon köszönöm a receptet, nagy siker volt
25 dkg zöldborsó /fagyasztott/
20 dkg sárgarépa egészen pici kockákra aprítva
35 dkg krumpli szintén egészen pici kockákra
10 dkg alma hámozva és pici kockákra
5 darab főtt tojás
2 dkg zselatinpor /egy ek. púposan/
2,5 dl zöldségleveslé /leveskockából/
6 ek. majonéz
3 ek. tejföl
só, bors ízlés szerint
A tojásokat 10 perc alatt keményre főztem, jéghideg vízben lehűtöttem, meghengergettem, visszatettem a hideg vízbe még 5-10 percre, majd simán megpucoltam.
FONTOS !!!!! A tojáshéj pucolása !!!
Rájöttem, hogy nem szabad hűtőhidegen főzni a tojásokat, mert akkor nem jön le szépen a héja, hanem tapad.
Egyrészt, akkor lehet simán és szépen lehámozni, ha a tojások szobahőmérsékletűek napokon keresztül a főzés előtt !!!!!
Másrészt, amikor megfőttek azonnal hidegvíz alá tenni, majd egyenként meghengergetni a konyhapulton, hogy megrepedezzen a héjuk majd visszatenni jéghideg vízbe, ami beszivárog a héj alá, gyorsabban lehűti, ezekután gyerekjáték a héj lehúzása !!!
Az alma kivételével mindent hámoztam, kockáztam és sós vízben roppanósan puhára főztem, azaz nem teljesen puhára, leszűrtem és hagytam kihűlni egy nagy tálban összekeverve.
Az almát csak a legvégén, amikor már kész az öntet, mert akkor nincs ideje barnulni.
Felfőztem a 2,5 dl vizet, majd beledobtam egy leveskockát, hagytam feloldódni, majd belekevertem a zselatinport.
Őzgerincformát kibéleltem folpackkal úgy, hogy minden oldala felé bőven túllógjon.
A tálban, amiben a zöldségek várakoztak, belemértem a majonézt és a tejfölt, jól elkevertem, majd az almát is belekockáztam, legvégül a langyosra hűlt, de még folyós zselatint hozzákevertem, bátran sóztam, borsoztam, mert nem szabad ízetlennek lennie, - sőt, picit túl is kell ízesíteni ahhoz, hogy amikor szeleteljük és esszük finom, ízes legyen !
- jól elkevertem az egész masszát és a felét beletöltöttem a formába, ekkor helyeztem bele a főtt tojásokat szépen libasorban, egymás után, majd rátöltöttem a zöldséges massza másik felét is.
Gyengéden az asztallaphoz ütögettem, hogy minden légbuborék kijöjjön, a massza jól kitöltse a formát.
A folpackkot minden oldalról visszahajtottam rá és ment a hűtő leghidegebb polcára egy egész éjszakára, kicsit izgultam, mert elég folyós volt, de amikor 2 óra elteltével újra megnéztem már összeállt, na akkor megnyugodtam, hogy működik a recept.
/bár Citromhabtól eddig is működött minden, akármit készítettem tőle/
Tálaláskor petrezselyemzölddel, retekdarabokkal és sötétzöld hegyes erős paprikakarikákkal díszítettem.
Máskor is fogom készíteni, mert tálra borítva, feldíszítve, nagyon látványos és gusztusos, mikor a család meglátta az asztalon, szó bennrekedt, lélegzet elakadt, és mint az éhes farkascsorda, mindenki úgy vetette rá magát a finomságokra.
Hát ezért érdemes órákat tölteni a konyhában, ezért a látványért, amikor elnézhetem a boldogan faló, habzsoló, jóétkű családomat, akik értékelik a munkámat.
citromos joghurt-torta recept itt
Húsvéti citromos-tejfölös-mazsolás kevert süti őzgerincben sütve Szepykétől,
akinek külön köszönöm, mert nagyon finom...
2 egész tojás
18 dkg cukor
1 citrom héja és a leve
vaníliáscukor
2,5 dl 20%-os tejföl
1,2 dl olaj
25 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 marék mazsola
Egy nagy tálban a tojásokat habosra kevertem a cukorral fehéredésig, majd ment a többi hozzávaló a fenti sorrend szerint és kézi robottal jól kikevertem. A végén kevertem bele a mazsolát.
Szilikonos őzgerinc formába töltöttem, ha valakinek csak sima formája van, akkor azt bőven vajazza ki és lisztezze be, mielőtt beletölti a masszát.
180 fokra előre melegített sütőben 40-50 perc sütés szükséges, nem árt tűpróbát végezni, ha már nem ragad akkor jó.
Langyosan tálra borítottam és bőven porcukroztam.
Egyszerű süti, de nagyon finom, kávéhoz, teához, kakaóhoz egyszerűen mennyei.
Lekvárt csorgatva rá is.
Mennyi finomság Nálatok is...
VálaszTörlésSzép Húsvétot kívánok Neked és családodnak és jó pihenést!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked és Családodnak!
VálaszTörlésAz asztalod csodás!
Gabikám nagyon köszönöm, viszont kívánom:-)))
VálaszTörlésMarika nagyon köszönöm és viszont kívánom nektek is:-))))
Anikó! Ez pazar asztal volt. És az a franciasalátás csoda! Legközelebb beugrunk Hozzátok ha Tatán járunk. ;)))
VálaszTörlésGionetta köszi, a te autópályás tortád se semmi, én nem mertem volna nekiállni, tökéletes lett:-))))
VálaszTörlésNagyon aranyos vagy Anikó! Örülök, hogy tetszett. A sikere óriási volt! :-))
Törlés