2014. augusztus 5., kedd

Kapros, tejfölös, fokhagymás krumplileves.... Tejfölös, sós, kelt lepény azaz a "lapított"...


A nyári forróság legfinomabb, legkönnyedebb menüje...
... mert ugye amikor mozdulni sincs kedve az embernek, mert annyira meleg van, meg pára a sok esőtől, na akkor tökéletes ez a gyomorkímélő, de mégis laktató étel, így együtt, mert összetartoznak, a leves meg a lepény...
... és olyan jólesően sósak, a sok édes gyümölcsleves, meg fagylalt után.

Dédimamától tanultam, tehát nem tegnap feltalált ételről van szó, mondhatnám ősrégi és paraszti étel...
Az arató emberüknek vitték delente, ki a búzaföldekre az asszonyok...
Igazi kellemes, hűsítő, nyári leves, mert langyosan, sőt hidegen is fogyasztható...
A leves mellé harapták, kenyér helyett, ezt a sós, tejfölös kelt lepényt...
Aki csak kóstolta nálunk mindenki elájult tőle, az egyszerűségétől, a könnyedségétől, a finomságától...

Nekem és az egész családomnak, sőt a barátainknak is nagyon nagy kedvence...
Az a helyzet, hogy én télen is készítem, a farkasordító hidegben, csak akkor forrón esszük...
Megunhatatlan.



Kapros, tejfölös, fokhagymás krumplileves

részletes recept  itt





A lapított tésztájából most készítettem  Sós kiflit,  sajtos-körözöttes  töltelékkel,
méghozzá füstöltsajtba töltött körözöttes kiflit  is...

A tölteléket készen vettem a nekem házhoz szállító tejfarmosoktól, mégpedig ahogy én gondolom a készítését: két egyforma füstölt sajt darabot felpuhítanak, téglalap alakúra nyújtják, egyikre kennek juhtúrós, hagymás, köményes, sós körözöttet, majd a másik sajtlappal befedik, formába igazítják és ha kihűlt, már kész is a töltött sajt. Szépen lehet szeletelni, lapos csíkokra.
Mellesleg nagyon finom és különleges csak úgy magában is, zöldpaprikával, paradicsommal ez a töltött sajt.

Jelen esetben a tésztát köralakúra nyújtottam, majd cikkekre vágtam és a cikkely széles végénél töltöttem a sajtdarabbal, feltekertem, kifliformára igazítottam és az olajozott tepsire raktam sorban egymás után a többivel együtt, 20 percig pihentettem, majd lekentem sós tejföllel mindegyik tetejét és ment a sütőbe.
Amikor pirosas-aranybarna akkor kész.
Finom lett, jól kiérződik az olvadt füstöltsajt és a körözött íze is.





Tejfölös, sós, kelt lepény azaz a "lapított"

receptleírás  itt


6 megjegyzés:

  1. Jól emlékszem erre a csodafinom tejfölös lepényre, nálunk is nagy sikere volt régesrégen - de lehet, most újra előveszem!

    :-))

    VálaszTörlés
  2. Vikikém, érdemes is, megunhatatlan. Nálunk évszakonként egyszer biztosan van, de inkább többször is, imádjuk:-))))

    VálaszTörlés
  3. Istenien néznek ki, szívesen bevetem őket a legközelebbi, forró, nyári napon. :) Köszönöm a bizalmadat a blogomnak, én is itt maradok rendszeres szájtátónak. :-D

    VálaszTörlés
  4. Szeretettel üdvözöllek, szívesen nézelődöm én is nálad, és csak megtisztelsz azzal, ha te is:-))))

    VálaszTörlés
  5. Valóban ez az az igazi nyári leveske! Mennyi jó ötlet és finomság készült, Anikó!

    VálaszTörlés