▼
2014. október 31., péntek
Mindenszentek és Halottak napja...
Emlékezzünk a halottainkra, akik nemrég még velünk voltak, szerettek minket, mi is szerettük őket, tanultunk tőlük... és nagyon hiányoznak...
2014. október 30., csütörtök
Sós kelt tekercsek... sonkás, paprikás, sajtos töltelékkel...
Ritkán sütök sós kelt tésztát, pedig milyen finom.
Ezt a receptet serpenyő virtuóznál láttam és azonnal mentettem is magamnak, finom kiegészítője egy tartalmas levesnek, akár bableves, akár gulyásleves mellé.
Tészta: tulajdonképpen ez a klasszikus pizza tésztaalap
4 dl tej/vagy langyos víz
1 dl olaj
1 ek. só
50 dkg liszt
1 tasak porélesztő
Ebben a sorrendben betettem a gépbe, ami szépen megdagasztotta és kelesztette a tésztát.
Amikor lejárt a program, lisztezett deszkára borítottam, kettőbe vettem és egyenként a lehető legvékonyabbra nyújtottam, téglalap alakúra, majd rákentem a tölteléket.
Töltelék:
2-3 dl tejföl
2-4 ek. majonéz
2 fokhagymagerezd áttörve
15-20 dkg reszelt sajt /a tetejére külön hagyjunk valamennyit/
... Ezeket egyneművé kavartam, jó sűrűnek kell lennie, a reszelt sajt hozzákeverésével azzá is válik.
... és még 10-15 dkg főtt füstölt tarja vagy bármilyen főtt sonka, apróra kockázva
1 db piros színű vagy sötétzöld kaliforniai paprika, vagy akár vegyesen, szintén apróra kockázva,
ezek a szín miatt kellenek, szebben mutat ugyanis.
Mindkét téglalap alakú tésztát először megkentem a tejfölös/majonézes/sajtos krémmel jó alaposan, majd rászórtam a sonka-paprika kockákat, meg még reszelt sajtot is egyenletesen, majd feltekertem mindkét tésztát, mint a beiglit, aztán lehet vágni, darabolni simán csak tekercsekre is, de háromszög alakúra is, azt hívják hajtoványnak, végül sütőpapíros tepsikre helyeztem, tetejüket meg lehet kenni egy kikevert tojással /én ezt most egyszerűen elfelejtettem/, vagy tejfölmaradékkal, vagy egy kis tejjel, és meghinteni a maradék reszelt sajttal, de lehet rászórni magokat is, ki mit szeret és mi illik hozzá.
200-220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt piros-ropogósra sül.
Még melegen a legjobb, de igazából nincs is ideje kihűlni, olyan gyorsan szétkapkodják.
2014. október 27., hétfő
Bableves gyöngybabbal, kolbásszal... utána kétféle töltelékű rétes...
Hideg van, fűteni kell a lakást is, meg a szervezetünket is... íme
Kolbászos bableves gyöngybabbal
1 csomag fehér gyöngybab /áztatni nem kell/
20 dkg füstölt szalonna kockázva
1 kisebb szál jóféle parasztkolbász karikázva
1 kisebb szál jóféle csípős kolbász karikázva
1 nagy fej vöröshagyma kockázva
4-6 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa karikázva
2 fehérrépa karikázva
1 kisebb zeller kockázva
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
petrezselyemzöld
1 ek. lestyán /szárított/
só, bors
2 db tojás
liszt
Egy nagy leveses fazékban a szalonnát pörcre sütöm, kiveszem a zsírjából, mennek bele a kolbászkarikák, ezeket is átsütöm és szintén kiveszem egy tányérra, a zsírt átöntöm a rántásos lábaskámba és félreteszem.
A zsíros fazékba beleszórom a megmosott babot, bőven felöntöm vízzel, és tűzre teszem megfőni, hozzáteszem közben a felkockázott hagymát, pár gerezd fokhagymát, 1 db zöldpaprikát, 1 db paradicsomot, hagyom, hogy majdnem puhára főjön.
Közben elkészítem a belevaló galuskát, két tojást enyhén felverek, sózom és annyi lisztet keverek hozzá, hogy inkább kemény mint lágy tésztájú legyen.
Amikor úgy látom, hogy majdnem puha a bab akkor teszem hozzá a mindenféle zöldségeket, fűszereket és teljesen puhára főzöm.
Elkészítem a rántást a szalonnazsír és liszt keverékével, besűrítem, majd mokkáskanállal beleszaggatom a galuskákat, beleszórom a kolbászkarikákat és jól kiforralom.
Tálaláskor minden tányérba szórok a szalonnapörcből is.
Aki akarja tejfölözheti is.
Friss puha kenyérrel mennyei eledel.
... utána meggyes rétes és almás-mákos rétes következett...
részletes receptleírás itt
2014. október 22., szerda
Itt az ősz....
... sajnos végérvényesen, és esik, sőt zuhog az eső...
... ez a nagy juharfa eddig minden ősszel aranysárgára váltotta hatalmas lombkoronáját és csak azután hullajtotta el, most félig zölden dobálja leveleit, alig-alig sárgult még, de a többi fa is zöld, gondolom a rengeteg esőtől, ami idén ránkzúdult.
2014. október 21., kedd
Karfiol besameles mártásban ropogós baconnel összesütve...
Nálunk már megkezdődött a hosszú hétvége.
Reggel jó sokáig hatalmas alvás van, érdekes módon amikor borult és esős az idő, az állataink is tovább alszanak, sokáig csönd van.
Azonkívül a fél család már itt van szabadságon, a másik fele meg csütörtökön jön.
Ez mindennapi főzést és olykor-olykor sütést jelent, ráadásul pocsék az idő, esik az eső, jön a lehűlés, ilyenkor pláne enni akar mindenki, akár olvas, akár filmet néz.
Próbálok könnyű és finom, na és persze gyorsan elkészülő, cseppet sem komplikált ételeket készíteni, főleg zöldségeseket, de ez az étel fűszeresen sült tarja/oldalas szeletekkel is kiváló, zöldségköretként, ha már mindenképpen hús is kell.... főleg a férfiak kedvéért.
Na ez is egy ilyen.
1 nagy fej szép, hófehér karfiol, rózsáira szedve és sós vízben roppanósra, tehát nem teljesen puhára főzve
1/2 csomag baconszelet
vaj, tej, liszt a besamelhez
15 dkg reszelt sajt
só, bors
... először ropogósra sütöttem a szalonnaszeleteket... még füstölt csemegeszalonna kockákat is dobtam mellé...
... ráterítettem a félig főtt karfiolfejeket...
... elkészítettem a besamelt, vajon + a hozzácsorgatott szalonnazsíron megpirítottam a lisztet, felöntöttem a tejjel, sűrűre főztem, beleolvasztottam a reszelt sajt felét is, sóztam és borsoztam, majd rácsorgattam a szalonnás karfiolra...
... tetejét meghintettem a maradék reszelt sajttal, kevés borsot őröltem még rá és ment sülni....
... 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 perc kellett neki, hogy szép pirosra süljön...
Nagyon finom, karfiolimádóknak különösen ajánlom !!!
2014. október 19., vasárnap
Pöttyös piskóta... azaz a hangyaboly süti
A jó kis ebédek mellé kell valami édesség, sütemény, mert különben mindenkinek hiányérzete van.
Ennél egyszerűbb süti a világon nincs, már hónapok óta kering a receptje a blogokon, szemezgettem vele, de sokáig nem volt tortadarám, mert ezt speciel nem tartok itthon, én ugyanis nem szeretem a sütik tetején, na de benne, mint kiderült számomra, na ott jó.
Igy beszereztem és tegnap délután én is megsütöttem ezt a kis pöttyös piskótát, és milyen jól tettem
Nem mellesleg pikk-pakk kész van.
2 bögre liszt
1 sütőpor
2 egész tojás
1 bögre cukor
1 vaníliás cukor
1 bögre tejföl
1/2 bögre olaj
1 citrom héja
1 cs. tortadara ét
1 jó marék mazsola /ez nincs az eredeti receptben, de én mindenben nagyon szeretem/
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
A lisztet összekevertem a sütőporral.
A tojásokat a cukrokkal nagyon habosra kevertem kézi robottal, majd szépen sorban ment hozzá az összes többi is, a folyósokat felváltva adagoltam a liszttel, végül egy szép sima, sűrű tésztát kaptam, ebbe kevertem fakanállal a tortadarát és a mazsolát is, majd sütőpapíros tepsibe töltöttem és elsimítottam.
Ment a sütőbe, légkeveréssel kb. 20 percet sült.
Hagytam kihűlni, majd elkészítettem a mázat a tetejére.
Természetesen csak porcukrozva is finom lehet, de valamiért nekem a máz nagyon passzol hozzá.
15 dkg étcsokoládét tördelve összeolvasztottam 1 ek. olajjal és a süti tetejére csorgattam, majd próbáltam elkenni rajta, ez látszik is, azokon a képeken ahol nagyon csillogó a máz, na az a friss azonnali fényképezés, ahol meg matt, ott már rádermedt, értelemszerűen azok a későbbi fotózások.
Megtartom ezt a receptet, és nagyon ajánlom azoknak is, akik olyanok, mint én, hogy általában gyorsan szeretnének összedobni valami fincsit, és ne legyen vele sok faxni.
2014. október 18., szombat
Tejfölös hús spagettivel...mára, Stefánia vagdalt főtt krumplival... holnapra az ebéd
Tejfölös hús... most spagettivel
Részletes receptleírás itt
...de a körete lehet zsemlegombóc is, vagy kapros sós túrógombóc is tetszés szerint,
valamennyivel isteni finom, tudom, mert minddel ettük már...
zsemlegombóc
részletes receptleírás itt
kapros sós túrógombóc...
részletes receptleírás itt
... főtt spagetti
/ehhez nem kell leírás/
Stefánia vagdalt főtt krumplival kovászos uborkával
jó kis vasárnapi ebéd
részletes recept itt
2014. október 10., péntek
Hétvégére ajánlom... Tökmagos pogácsa másképp mint eddig
Igen, most nem a megszokott pogácsa tésztámmal készült, hanem tejfölössel, érdemes volt kipróbálni, mert finom.
Megtartom a receptet, mert érdemes.
Kolbászos, korhely káposztaleveshez lett most sütve.
Legközelebb lenmaggal vagy szezámmal is megsütöm, de sajttal sem lehet utolsó.
Feltétlen ajánlom kipróbálásra.
Ötlet a Szeretetre hangoltan blogról, bár kicsit másképp készítettem el, mint ő.
Tökmagos pogácsa... most tejfölös tésztával
1 dl langyos tej
40 dkg 20%-os tejföl
1 tojás
1 tojássárgája
2 csapott ek. só
1 tk. cukor
60 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
15 dkg vaj / vagy 10 dkg zsír, puha... 10 perccel később hozzáadva
Minden hozzávalót a fenti sorrend szerint bekészítettem a kenyérgépbe, ami megdagasztotta és kelesztette nekem a tésztát, menet közben adtam hozzá az olvasztott vajat.
Amikor a program letelt, lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát és megkentem a töltelékkel....
Töltelék: jól kikevertem, de előtte száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a tökmagot.
20 dkg pirított tökmag
10 dkg puha vaj/zsír
... majd 3 - szor hajtogattam a szokott módon, azaz
fentről be középre
lentről föl ráfektetve
balról be középre
jobbról be ráfektetve
... tállal letakarva 20-20 perces közökkel pihentettem mind a 3 alkalommal.
Az utolsó után, amikor letelt az ideje kinyújtottam, nem túl vékonyra, kb. 2 cm-re, ugyanis minél vastagabbra hagyjuk a tésztát, annál magasabbra fog megnőni sülés közben.
Sütőt bekapcsoltam 220 fokra alsó-felsőre.
A kinyújtott tésztát kiszaggattam a közepes pogácsa szaggatóval, tepsire raktam valamennyit, nem túl közel egymáshoz és lekentem a tetejüket tojással.
Pihentetés nélkül, azonnal mentek sülni, kb. 15-20 perc kellett, hogy szép barnás-pirosasra süljenek,
Finom nagyon, ropogós, kissé zsírosabb a tészta a tejföltől és a vajtól, vagy zsírtól, nem annyira lisztes, benne a jó sok megpirult tökmaggal.