▼
2014. december 13., szombat
Ponty rántva... gombás rizs... majonézes jég és reteksaláta...
Ponty rántva
2 szelet ponty személyenként
liszt, tojás, zsemlemorzsa
só, olaj
A halszeleteket besózom és állni hagyom max 30 percet, majd a szokott módon panírozom és kellően forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöm.
Saláta: Majonézes jég és reteksaláta
1 db jégsaláta
1 cs. piros hónapos retek, a színe miatt, de jó a fehér jégcsapretek is karikázva, de ilyenkor piros/sárga/zöld kaliforniai paprikából kockázzunk bele egy keveset, akár vegyesen is, azt télen is lehet kapni
2-3 ek. majonéz
2-3 ek. tejföl
só, bors
A salátát nagyon vékony csíkokra metélem, a retkeket felezem, persze megfelelő tisztás után.
Egy tálban összekeverem a majonézt meg a tejfölt, sózom, borsozom és a salátát is, meg a retket is beleforgatom.
Jót tesz neki, ha áll legalább 1 órát a fogyasztás előtt.
Köret: Gombás rizs
1 doboz friss gomba, fehér/barna csiperke, lehet konzervből is, ilyenkor a levét mindig öntsük ki
1 bögre rizs
1 ek. szárított petrezselyem
só, bors, kevés olaj
Bő vizes lemosás után /én soha nem hámozom a gombát csak jól lesikálom, majd darabolom, szeletelem/, külön lábasban nagyon forró olajon lepirítom a gombaszeleteket, sózom, borsozom.
Egy másikban kevés olajon átforgatom, pirítom a bögrényi rizst, felengedem háromszoros vízzel, sózom, borsozom, petrezselymet szórok rá és felforralás után egészen kis lángon puhára főzöm.
Tálalás előtt vagy összeforgatom, vagy külön-külön szedem a tányérra, mikor milyen kedvem van.
Magában is nagyon szeretem a gombás rizst csak salátával enni, de sültekhez is egészen kiváló.
Imádom a rántott halat, és ez a gombás rizs nagyon jó ötlet hozzá... Most meg is enném, pedig még csak reggel van...
VálaszTörlésKrisztina képzeld, ez is mutatja, hogy változik az ember gusztusa, ízlése, egész életemben utáltam a halat, az édesvizieket is meg a tengerieket is, meg a mindenféle tengeri herkentyűt, nem bírom a halszagot, de ahogy öregszem azzal kezdődött a változás, hogy megettem a halászlé levét, meg balatoni nyaraláskor a sült keszeget, aztán egyszer csak megettem a halászléban a főtt halat is, egyenesen imádom bajaiasan, gyufatésztával, és megszerettem a rántott pontyot, de annyira, hogy ma már meghalok érte és ha nem eszünk rendszeresen akkor belehalok, egyszerűen muszáj. A tengeri halakat, és minden más herkentyűt továbbra sem bírom, ránézni sem, azt hiszem ez már így marad.
TörlésNálunk különben is karácsony szentestén kötelező /évszázadokra visszamenőleg/ a halászlé, a rántott ponty krumplisalátával, ez addig is így volt amíg nem szerettem, nekem régen külön sütöttek egy pulykamellszeletet, ma már boldogan eszem.
Szóval rendszeresen készítem ma már:-))))