Gulyásleves... marhahússal, rengeteg zöldséggel, galuskával
Receptleírás itt
Lángos... most a kefíres fajta jön
Receptleírás itt
Székelykáposzta... most marhahússal, paprikásan, de van amikor sertéshússal és füstölthússal is készül sápadtan
Szilvalekváros gombóc vagy derelye... ez lesz a vasárnap délutáni meglepetésem a családnak, még nem tudják
1 kg krumpli hajában főzve, majd pucolva és még melegen áttörve
liszt amennyit felvesz
1 ek. zsír
szilvalekvár
olaj, zsemlemorzsa
porcukor, őrölt fahéj
Kevés olajon zsemlemorzsát pirítok aranybarnára, a forgatáshoz, félreteszem hűlni, ez miattam lesz.
Egy tálban darált mákot és cukrot összekeverek, szintén a forgatáshoz, ez a család többi tagja miatt lesz, mert élnek-halnak a mákos cuccokért.
A még forrón áttört majd a már langyosra hűlt krumplit összedolgozom a zsírral és annyi liszttel, amennyitől jó puha, könnyen kezelhető, nyújtható tésztát kapok, lisztezett deszkán pihentetés nélkül kinyújtom vékonyra, egy pohárral köröket szaggatok, majd ezekre a körökre kerül egy-egy teáskanálnyi kemény, eredeti szatmári szilvalekvár
/lehet, hogy a lekvárba mindenütt belenyomok egy szem diót is, Pupu ismerősöm adta a jó ötletet/,
majd a szokott módon begombócozom, tálcára teszem valamennyit.
Végül nem gombócoztam, hanem csak félbehajtottam és lenyomkodtam, szóval derelyét készítettem.
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, ami azt jelenti, hogy ha feljött a víz felszínére a belerakott adag /mindig annyit tegyünk csak egyszerre bele, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett/
akkor már csak 1-2 perc fővés szükséges, egyenként leszűröm és a morzsába forgatom egy részét, a másik részt meg a cukros mákba, majd egy-egy nagy tálba teszem.
Azért egyenként nehogy szétnyomják egymást és kifolyjon a lekvár.
Tálaláskor fahéjas porcukorral bőven meghintem.
Csodásan finom, mint minden töltött gombóc vagy derelye, a kettévágott daraboknál jól látszik a diószem a lekvárban.